Στρατηγική και ευρωψηφοδέλτιο επί τάπητος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Η προετοιμασία για τις ευρωεκλογές θα απασχολήσει τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος που αρχίζει σήμερα Κυριακή, με ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός πιστεύεται ότι θα επιμείνει κατά τη διάρκεια της πρωινής ομιλίας του από το βήμα της ΚΕ στο πλατύ κάλεσμα προς τις προοδευτικές δυνάμεις με στόχο την συμπαράταξη απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει για πολλοστή φορά  ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας και κατά συνέπεια και το κόμμα θα πρέπει να εργάζεται με την προοπτική ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο. Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας κάλεσε τα μέλη της να απέχουν από τοποθετήσεις και δημόσιες δηλώσεις που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο οι εκλογές να γίνουν Μάιο, προκαλώντας σύγχυση.

Στην Κεντρική Επιτροπή θα γίνει συζήτηση επί της απόφασης για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το κόμμα στις ευρωεκλογές, οι οποίες θεωρούνται κρίσιμης σημασίας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όλες οι τάσεις στο ευρωψηφοδέλτιο

Σε ό,τι αφορά την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου θα συζητηθούν και οι συμμαχίες με πρόσωπα και δυνάμεις στις οποίες γίνεται το πολιτικό άνοιγμα το τελευταίο διάστημα για τη συγκρότηση του προοδευτικού μετώπου. Οι αποφάσεις για τις υποψηφιότητες, μεταξύ άλλων και των υποψηφιοτήτων που θα προέρχονται από τον κεντροαριστερό χώρο προκειμένου να συμβολιστεί το πολιτικό άνοιγμα, είναι έργο της Εκλογικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε και οριστικοποιείται αύριο και αποτελείται από τον γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη και τον Νίκο Βούτση, τον Χριστόφορο Βερναρδάκη, τον Νίκο Σκορίνη, την Έφη Καλαμαρά και τον Πάνο Λάμπρου.

Γνωστές υποψηφιότητες μέχρι στιγμής είναι αυτές του Παναγιώτη Κουρουμπλή – έχει ανακοινώσει εδώ και μήνες – ενώ και οι νυν ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης, Κωνσταντίνα Κούνεβα και Στέλιος Κούλογλου αναμένεται να είναι εκ νέου υποψήφιοι. Η περίπτωση της Έλενας Κουντουρά η οποία έχει ακουστεί εδώ και καιρό ότι θα είναι υποψήφια προσκρούει σε νόμο του υπουργείου Εσωτερικών σύμφωνα με τον οποία θα πρέπει να παραιτηθεί από τη Βουλή, κάτι το οποίο ωστόσο θα επηρέαζε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα έπεφτε κάτω από τους 151 – εκτός κι αν αλλάξει ο σχετικός νόμος.

Πάντως συζήτηση αναμένεται να γίνει και για τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις. Πιθανό είναι να ασκηθεί κριτική και στο όργανο του κόμματος για τις υπουργοποιήσεις Μωραϊτη και Τόλκαπου προκάλεσαν αντιδράσεις από την πλευρά των 53 υπό το σκεπτικό ότι δεν έχουν απήχηση στην κοινωνία και μπορεί να εγείρουν αιτιάσεις για συναλλαγή με την κυβέρνηση. Ωστόσο, το κλίμα αυτό έδειξε τις προηγούμενες μέρες να βαίνει προς εκτόνωση καθώς στην Πολιτική Γραμματεία δεν ανέβηκαν οι τόνοι. Επιπλέον όλες οι πλευρές τώρα επικεντρώνουν στα πρόσωπα που θα εκπροσωπήσουν την κάθε τάση στο ευρωψηφοδέλτιο.

Σχετικά Νέα