Δημοσιεύθηκε στις: Πα, Μαρ 4th, 2016

Στο Παρίσι η Μέρκελ να συναντήσει τον Ολάντ για το προσφυγικό

Τρεις μέρες πριν από το κρίσιμο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προσφεύγει σήμερα στον πιο στενό της εταίρο, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, προκειμένου να συντονίσουν από κοινού τη στρατηγική στην προσφυγική κρίση που τείνει να διαλύσει την Ένωση εις τα εξ ων συνετέθη.

molandΚαι οι δύο ηγέτες συμφωνούν ότι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία πρωτεύοντα ρόλο διαδραματίζει η Τουρκία, με την οποία οι 28 χώρες-μέλη έχουν συμφωνήσει από τον περασμένο Νοέμβριο σχέδιο δράσης ύψους 3 δισ. ευρώ για την καλύτερη περίθαλψη των προσφύγων στην επικράτειά της και την καταπολέμηση των διακινητών.

«Η επίσκεψη της καγκελαρίου στο Παρίσι κατατείνει στην συγκεκριμενοποίηση των θεμάτων, στη σύνοψη του σημείου που βρίσκονται και στη δρομολόγηση της τελευταίας φάσης των προσπαθειών αυτό το Σαββατοκύριακο ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατόν τη Δευτέρα» ανέφερε Γάλλος διπλωμάτης στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο παραδεχόμενος ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει αγώνα δρόμου για να κερδίσει τον χαμένο χρόνο.

«Βερολίνο και Παρίσι θέλουν επίσης να πιέσουν την Τουρκία να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της και να κάνουν σαφές ότι οι προσπάθειες των δύο χωρών γίνονται προς την κατεύθυνση όλες οι χώρες της ΕΕ να αποκτήσουν ευκαιρίες στο συμβούλιο κορυφής της Δευτέρας».

Η Γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε όλα τα κράτη – μέλη να καταβάλλουν κοινές προσπάθειες. «Δυνατοί είμαστε μόνο ως Ένωση» είπε στη σημερινή έκδοση της Allegeimene Zeitung και της Rhein Zeitung απαντώντας στην ερώτηση, εάν η ΕΕ θα καταρρεύσει λόγω του προσφυγικού.

«Η μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων είναι μια ευρωπαϊκή απόφαση που ισχύει, και οι 28 χώρες γνωρίζουν πολύ καλά πιο είναι το διακύβευμα» τόνισε παραδεχόμενη ωστόσο ότι αυτή η διαδικασία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Επ΄αυτού επέκρινε την Ουγγαρία. «Η Πολωνία αναγνωρίζει τη δέσμευσή της ως προ το ποσοστό που της αναλογεί ανάμεσα στους 160.000 πρόσφυγες, όχι όμως η Ουγγαρία, κι αυτό είναι απογοητευτικό».

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo