Δημοσιεύθηκε στις: Πε, Ιούλ 13th, 2017

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου με την Τουρκία

Σε τεταμένο κλίμα βρίσκονται οι διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας και Κύπρου με την τουρκική πλευρά μετά το «ναυαγίο» στο Κυπριακό αλλά και για τις γεωτρήσεις της Λευκωσίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έστειλε σήμερα ισχυρό μήνυμα προς την Άγκυρα, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Οι δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού έγιναν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Σερβίας, Aleksandar Vucic και λίγο μετά τις νέες απειλές του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglou, ότι η χώρα του θα λάβει μέτρα εναντίον των «μονομερών ενεργειών» στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Θεωρώ ότι οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό δεν μας κάνουν ιδιαιτέρως ευτυχείς, αλλά αποδεικνύουν ότι έχουμε έναν γείτονα που αρέσκεται στο να μη σέβεται τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ειρήνη» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως η Ελλάδα μένει αταλάντευτη στον δρόμο του διαλόγου και της θετικής ατζέντας. «Αποτελεσματικός σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «όταν φωνάζεις και δημιουργείς φασαρία δεν κάνεις καλό ούτε στα σχέδια σου, ούτε μπορεί να πετύχεις πολλά πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, και κάλεσε την Άγκυρα να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις απαιτήσεις του».

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυρίαρχα δικαιώματα μας» τόνισε κι επιπλέον σημείωσε πως οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι, όποιος έχει σχέδιο είναι σταθερός και διαπράγματευεται και υπερασπίζεται τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, πετυχαίνει.

«Μπορεί να μην πετύχαμε, σε αυτή τη φάση, λύση (σσ: για το Κυπριακό) αλλά θα επιμείνουμε να μην υπάρξει τέλος στον διάλογο» σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναφερθείς σε ρήση που αφορά την εξωτερική πολιτική, είπε πως ο σκύλος για να προστατεύει δεν χρειάζεται πάντα να γαυγίζει. Τόνισε δε: «Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει σταθερός πυλώνας στην περιοχή και τώρα που ανακάμπτει (σσ: από την οικονομική κρίση) αποδεικνύεται χώρα πολύτιμος εταίρος της ΕΕ, πολύτιμη χώρα για το ΝΑΤΟ, λόγω των σχέσεων μας με κρίσιμες χώρες στην ευρύτερη περιοχή».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Cavusoglou είχε κατηγορήσει την ελληνική πλευρά για «ανειλικρινή» στάση σχετικά με την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Μάλιστα, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον γκανέζο ομόλογό του, επισήμανε ότι οι Ελληνοκύπριοι συνέχισαν τις δραστηριότητές τους στην κυπριακή ΑΟΖ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Κρανς Μοντανά της Ελβετίας.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Cavusoglu, «όταν διαπραγματευόμασταν για μια συμφωνία στο Κυπριακό, είδαμε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έφερε πλοίο στην περιοχή για γεωτρήσεις» κάτι που κατά τον ίδιο «ήταν ένδειξη πως η ελληνοκυπριακή πλευρά υπήρξε ανειλικρινείς στην εξεύρεση λύσης».

«Επιχείρησαν να διεξάγουν μονομερώς το έργο της γεώτρησης με προκλητικό τρόπο», πρόσθεσε ο τούρκος ΥΠΕΞ. Η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει δικαιώματα στα αποθέματα γύρω από την Κύπρο και η ελληνική πλευρά προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες, σημείωσε και τόνισε ότι η Τουρκία συνεργάζεται με το υπουργείο Ενέργειας του ψευδοκράτους, «σχετικά με τα βήματα που θα λάβουμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις μονομερείς ενέργειες αυτές»

Την ίδια ώρα, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση «κρατά χαμηλούς τόνους και υλοποιεί τους σχεδιασμούς της για τους υδρογονάνθρακες εντός της κυπριακής ΑΟΖ» και εξέφρασε ικανοποίηση από το γεγονός ότι η χθεσινή πρώτη μέρα της τοποθέτησης του της πλατφόρμας «West Capella» με το γεωτρύπανο στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ κύλησε ομαλά.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για διάφορα σενάρια, μεταξύ αυτών τα επικρατέστερα ήταν ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να μας προκαλεί με τον ένα ή άλλο τρόπο, ανέφερε σε δηλώσεις του το πρωί στο ΡΙΚ και υπέδειξε ότι «είναι πιο σωστό να εστιάσουμε στις δικές μας ενέργειες». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι καλύτερη απάντηση για αυτές τις προκλήσεις είναι το διεθνές δίκαιο, ενώ ανέφερε ότι 180 άτομα και προσωπικό του Υπουργείου Ενέργειας βρίσκονται πάνω στην πλατφόρμα και εξήγησε ότι ο χώρος είναι συνδεδεμένος με οθόνη, ώστε να μπορεί να παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο.

Επίσης, δήλωσε ότι τα δεδομένα των γεωτρήσεων είναι δεδομένα του κράτους και δεν μπορούν να δημοσιευτούν, πριν να υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα, πράγμα που αναμένεται, περί τις αρχές Σεπτεμβρίου. «Δεν αναμένουμε μεγάλη ανακάλυψη, αλλά είναι εξαιρετικής σημασίας, γιατί είναι η πρώτη γεώτρηση σε πετρώματα που προσομοιάζουν του αιγυπτιακού Ζor», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας. Εξήγησε ότι αν αποδειχθεί ότι βορειότερα του Ζor σε ανάλογα πετρώματα,εντός της κυπριακής ΑΟΖ υπάρχουν υδρογονάνθρακες, τότε θα σημαίνει πάρα πολλά για άλλες ανάλογες δομές που υπάρχουν στην κυπριακή ΑΟΖ. «Αυτή η γεώτρηση θα μας δείξει, αν μετανάστευσε το υλικό βορειότερα», πρόσθεσε ο υπουργός.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο συνεργασίας Ισραήλ Τουρκίας στα ενεργειακά, ο κ. Λακκοτρύπης παρουσιάστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι το σημαντικό είναι να συνεχίσουμε την υλοποίηση των σχεδιασμών μας. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και τέως στέλεχος του Υπουργείου Ενέργειας, Σόλων Κασίνης, ο οποίος είχε ασχοληθεί με την χάραξη των ΑΟΖ, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το κοίτασμα «Ονησίφορος» στο τεμάχιο 11 είναι ελπιδοφόρο.

Σε δηλώσεις στον ραδιοσταθμό Active o Σόλωνας Κασίνης είπε ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά και θα φθάσει στον προσδοκώμενο στόχο, δηλαδή, σε ουσιαστικά αποτελέσματα για το μέλλον της Κύπρου. Ο κ. Κασίνης είπε ότι τα ευρήματα τα οποία είναι στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ «οδήγησαν και στη δική μας επιβεβαίωση ότι έχουμε ένα παρομοίου τύπου κοίτασμα στο τεμάχιο 11». Για αυτό, σημείωσε o όμιλος ΤΟΤΑL επέστρεψε και διεκδίκησε το συγκεκριμένο τεμάχιο.

Τα γεωλογικά δεδομένα της περιοχής, επεσήμανε ο Σόλωνας Κασίνης, απέδειξαν ότι υπάρχει Φυσικό Αέριο και στα ασβεστολιθικά πετρώματα. Υπάρχουν, είπε δομές, που χρήζουν περαιτέρω έρευνας. Η προσπάθεια που γίνεται τώρα εξήγησε, είναι πολύ διαφωτιστική για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Τέλος, δήλωσε ότι «θα βρούμε σημαντικές ποσότητες».

 

 

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo