Στο Εφετείο η υπόθεση της Eurobank για τα δάνεια με ελβετικό φράγκο

Η έφεση που άσκησε η τράπεζας Eurobank κατά της πρωτόδικης απόφασης επί της συλλογικής αγωγής που δικαίωσε απόλυτα 35.000 δανειολήπτες που σύναψαν σύμβαση χορήγησης δανείου σε ελβετικό φράγκο με το εν λόγω πιστωτικό ίδρυμα συζητήθηκε σήμερα στο Εφετείο της Αθήνας. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικασίας δεκάδες δανειολήπτες έδωσα το «παρών» στο Εφετείο της Αθήνας.

Η πρωτόδική απόφαση, όπως μεταδίδει το protothema.gr, εκδόθηκε μετά την συλλογική αγωγή που κατέθεσαν η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος (ΙΝΚΑ) και οι ενώσεις καταναλωτών Κρήτης και Αιτωλοακαρνανίας.

Με την πρωτόδικη απόφαση που εκδόθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, (334/2016) δικαιώθηκαν οι δανειολήπτες που πήραν δάνεια σε ελβετικό φράγκο και σύμφωνα με την απόφαση υποχρεούνται να καταβάλουν την οφειλή τους με τη τρέχουσα ισοτιμία ελβετικού φράγκου-ευρώ .
Το δικαστήριο με ένα σκεπτικό 50 σελίδων αποδομούσε πλήρως την τραπεζική πρακτική που ακολουθήθηκε στις επίμαχες χορηγήσεις δανείων με τους πολίτες να βλέπουν οποιαδήποτε καταβολή των δόσεων τους να εξανεμίζεται στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και το κεφάλαιο του δανείου να αυξάνεται συνεχώς!

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έκρινε -τελικά- τρεις όρους των επίμαχων συμβάσεων καταχρηστικούς και απαγόρευσε στην τράπεζα να τους χρησιμοποιεί.

Τώρα η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου αναμένεται σε οκτώ με δέκα μήνες.

Σχετικά Νέα