Στο Βελιγράδι ο Ερντογαν συνοδευόμενος από 150 επιχειρηματίες

Επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι πραγματοποιεί στο διάστημα 8-10 Οκτωβρίου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από εκατόν πενήντα επιχειρηματίες. Το ταξίδι επιβεβαιώθηκε κατά την συνάντησή του με τον Σέρβο πρόεδρο κ. Αλεξάντερ Βουτσιτς στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σε δηλώσεις του ο κ. Βούτσιτς χαρακτήρισε την επίσκεψη “απόδειξη της φιλίας μεταξύ των δυο λαών” και υπογράμμισε την ανάγκη ενδυνάμωσης των σχέσεων στο εμπόριο και τις επενδύσεις. Αναφέρθηκε ακόμη ότι κατά την παρουσία του Τούρκου πρόεδρου στο Βελιγράδι θα υπογραφεί συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Οι Τούρκοι δείχνουν να ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον κατασκευαστικό τομέα, αλλά και στην γεωργία.

Μάλιστα σερβικά μέσα ενημέρωσης, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, έγραψαν ότι η Τουρκία επιθυμεί να νοικιάσει πεδιάδες στην Βοΐβοντίνα, για την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών.

Τόσο ο πρώην πρόεδρος Τάντιτς παλαιότερα, όσο και αργότερα ο σημερινός έχουν χαρακτηρίσει στρατηγικό εταίρο την Τουρκία, οι εμπορικές συναλλαγές της οποίας με την Σερβία ανήλθαν πέρυσι στα 800 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Ερντογαν είχε ταξιδέψει στο Βελιγράδι και τον Ιουλιο του 2005 αφού νωρίτερα είχε παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης για την σφαγή 8.000 μουσουλμάνων από τους Σερβοβόσνιους στην Σρεμπρένιτσα. Από το βήμα της τελετής είχε απευθύνει έκκληση στους Βόσνιους Μουσουλμάνους να δεχθούν την συγγνώμη των Σέρβων η οποία, ωστόσο, δεν συμπεριλάμβανε την παραδοχή περί γενοκτονίας.

Σχετικά Νέα