Στον Λ. Οίκο οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες για τους δασμούς

Οι επικεφαλής των μεγαλύτερων γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών — της Volkswagen, της Daimler και της BMW — προσκλήθηκαν στον Λευκό Οίκο για μια συνάντηση αφιερωμένη στην ενδεχόμενη επιβολή επιπρόσθετων δασμών στα αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Ευρώπη, αποκάλυψε η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Η συνάντηση αυτή θα μπορούσε να γίνει την επόμενη εβδομάδα, έγραψε η εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση το βράδυ της Τετάρτης, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στην αυτοκινητοβιομηχανία και διπλωματικές πηγές.

Οι προσκλήσεις αυτές φέρονται να προκάλεσαν οργή τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στο Βερολίνο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέλαβε την κίνηση ως απόπειρα από μέρους του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να παρακάμψει την επίσημη διαδικασία διαλόγου ανάμεσα στην επίτροπο Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ και τον αντιπρόσωπο της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, εξηγεί η Handelsblatt.

Η γερμανική κυβέρνηση από την πλευρά της θεώρησε ότι η συνάντηση αυτή μπορεί να έχει σκοπό ο Λευκός Οίκος να συγκεντρώσει πληροφορίες από τους επικεφαλής των αυτοκινητοβιομηχανιών για να τις χρησιμοποιήσει κατόπιν στις συνομιλίες των ΗΠΑ με την ΕΕ για το εμπόριο, κατά το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι ασαφές εάν ο Τραμπ σκοπεύει να συμμετάσχει προσωπικά στη σχεδιαζόμενη συνάντηση. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι θα υπάρξει τέτοια συνάντηση επίσημα, ούτε από τη Volkswagen, ούτε από τη Daimler, ούτε από τη BMW.

Τον Μάιο, δημοσιεύματα ανέφεραν πως ο Τραμπ, ο οποίος έχει επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς σε διάφορα προϊόντα που εισάγονται στη χώρα του από πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, εξέταζε το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την εισαγωγή γερμανικών αυτοκινήτων στην αμερικανική αγορά.

Τον Αύγουστο, ο Τραμπ απείλησε για άλλη μια φορά να επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς 25% στα αυτοκίνητα που εισάγονται από την ΕΕ. Ωστόσο, κατόπιν μιας καταρχήν συμφωνίας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η απειλή αυτή δεν υλοποιήθηκε, καθώς οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν να διεξαγάγουν συνομιλίες για τη μείωση των άλλων φραγμών για το διμερές εμπόριο.

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.

Σχετικά Νέα