Στις 19 Νοεμβρίου η απόφαση για τις συντάξεις

Από έκτακτο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Νοεμβρίου, θα παρθεί η απόφαση για την περικοπή ή μη των συντάξεων, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Κατά τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, τα μέλη του Eurogroup κατέληξαν στην κοινή παραδοχή ότι η Ελλάδα έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, τονίζοντας ότι όντως υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. «Από εκεί και πέρα, μένει η συζήτηση για να καθοριστεί τι θα γίνει με το δημοσιονομικό χώρο», υπογράμμισαν, αν και δεν διευκρίνισαν πότε θα υπάρξει απόφαση για το ελληνικό προσχέδιο προϋπολογισμού.

«Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές συζητούν τώρα τον προϋπολογισμό του 2019. Στη βάση της συζήτησης θα διαπιστώσουμε πόσος είναι ο δημοσιονομικός χώρος. Το ότι η ελληνική οικονομία έχει πιάσει το στόχο του 3,5% δεν είναι υπό αμφισβήτηση. Το θέμα είναι πώς θα χρησιμοποιηθεί ο χώρος αυτός και γι’ αυτό συζητάμε», διευκρίνισε ο Σεντένο.

«Η Ελλάδα δεν ήταν ανάμεσα στις χώρες που έλαβαν επιστολή και αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρχαν ειδικές, συγκεκριμένες παρατηρήσεις από πλευράς Κομισιόν», τόνισε ο Μοσκοβισί.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι ο στόχος έχει επιτευχθεί, προσθέτοντας ότι είναι «καλό να γίνονται σεβαστές οι προηγούμενες δεσμεύσεις και οι όποιες αλλαγές να συζητιούνται με τους θεσμούς».

Ο προϋπολογισμός της Ιταλίας

H Ιταλία θα πρέπει να απαντήσει στην Κομισιόν, αναθεωρώντας τον προϋπολογισμό της, ως τις 13 Νοεμβρίου

Παράλληλα, το Eurogroup συμφώνησε ότι η Ιταλία θα πρέπει να απαντήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναθεωρώντας τον προϋπολογισμό της, ως τις 13 Νοεμβρίου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σε δήλωσή τους τονίζουν ότι είναι σύμφωνοι με τη γνώμη της Επιτροπής, η οποία απέρριψε το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019, λόγω σημαντικών παρεκκλίσεων από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Υπενθυμίζουμε τη σημασία των υγιών δημόσιων οικονομικών και του συντονισμού τους στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) ως προϋπόθεση για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και μια ομαλή λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Η έμφαση στην επαρκή μείωση του χρέους και η πορεία προς τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο (ΜΔΣ) αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ΣΣΑ.

Αναμένουμε από την Ιταλία και την Επιτροπή να ξεκινήσουν έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο και από την Ιταλία να συνεργαστεί στενά με την Επιτροπή στην προετοιμασία ενός αναθεωρημένου δημοσιονομικού σχεδίου το οποίο είναι σύμφωνο με το ΣΣΑ», τονίζουν με δήλωσή τους οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης.

Ο Σεντένο εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο διάλογος με τις ιταλικές αρχές θα αποδώσει καρπούς και θα πείσει την Ιταλία να υιοθετήσει βιώσιμα δημοσιονομικά στοιχεία.

Σχετικά Νέα