Δημοσιεύθηκε στις: Κυ, Αυγ 28th, 2016

Στις Βρυξέλλες αύριο το οικονομικό επιτελείο

2410308Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης θα συναντηθούν τη Δευτέρα 29/08/2016, στις Βρυξέλλες (12 το μεσημέρι), με τον επίτροπο της Ε.Ε αρμόδιο για τις Οικονομικές Υποθέσεις κ. Πιέρ Μοσχοβισί.
Συναντήσεις με Κοινοτικούς Επιτρόπους θα έχουν την προσεχή Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, και ο αρμόδιος Υφυπουργός για θέματα δημοσίων επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πληροφόρηση από το υπουργείο Οικονομίας:

Ο κ. Σταθάκης μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη θα συναντήσουν τον αρμόδιο για οικονομικά θέματα Επίτροπο, Πιέρ Μοσκοβισί. Η συνάντηση θα είναι προπαρασκευαστική ενόψει του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, σε συνέχεια και της επίσκεψης του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα, τον Ιούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Επίτροπος Οικονομικών ανέλαβε προσωπικά την εποπτεία εφαρμογής της συμφωνίας για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντικαθιστώντας στον ρόλο αυτό τον Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο που είχε ο Βρετανός, Τζόναθαν Χιλ.

Ο υπουργός και ο υφυπουργός Οικονομίας θα συναντηθούν με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου. Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν επενδυτικές πρωτοβουλίες που έλαβε το υπουργείο το τελευταίο διάστημα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και η πορεία ταχείας ενεργοποίησης του νέου ΕΣΠΑ και επιτυχούς ολοκλήρωσης του προηγούμενου.

Προαπαιτούμενα και δεύτερη αξιολόγηση

Αναφορικά με το EWG, σε αυτή τη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα που σχετίζονται με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, η οποία αποτελεί “ουρά” της πρώτης αξιολόγησης. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σε πρώτο πολιτικό επίπεδο έχει ήδη εγκριθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, όμως θα πρέπει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου η Αθήνα να έχει εφαρμόσει 15 προαπαιτούμενες δράσεις και να πραγματοποιηθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με την πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την εκταμίευση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ, «η τελευταία ημερομηνία εκταμίευσης του οποιοδήποτε ποσού έχει απομείνει θα είναι η 31η Οκτωβρίου». Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ψηφίσει και υλοποιήσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις μέχρι τότε.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών υπουργείων Οικονομικών αλλά και των θεσμών στο προγραμματισμένο εδώ και καιρό EWG θα δώσουν μια πρώτη γεύση για τις προθέσεις τους. Περιμένουν όμως να δουν και στοιχεία για τις όποιες εκκρεμότητες, αλλά και για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Στόχος τους είναι να διαμορφώσουν τη θέση που θα τηρήσουν στην πρώτη φθινοπωρινή σύνοδο του Eurogroup στις 9 Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα.

Στη συζήτηση το χρέος

Την ίδια ώρα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), που έχει αναλάβει να διαμορφώσει τις προτάσεις για τα προς εφαρμογή μέτρα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 24ης Μαΐου, έχει ήδη καταρτίσει κάποια σενάρια για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, σύμφωνα με πληροφορίες. Τα συγκεκριμένα σενάρια παρουσιάστηκαν στους εκπροσώπους των χωρών της Ευρωζώνης τις προηγούμενες ημέρες και πλέον είναι σε θέση να διαμορφώσει τις τελικές του προτάσεις έως τις 29 Αυγούστου.

Στόχος είναι να τις παρουσιάσει στο EWG και να εγκριθούν από το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή τους αμέσως. Και αυτό προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ετοιμάσουν τις νέες εκθέσεις τους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στο επίκεντρο οι επενδύσεις

Από εκεί και πέρα, ο υπουργός και ο υφυπουργός Οικονομίας θα συναντηθούν με την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου. Εκεί αναμένεται να συζητηθούν επενδυτικές πρωτοβουλίες που έλαβε το υπουργείο το τελευταίο διάστημα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και η πορεία ταχείας ενεργοποίησης του νέου ΕΣΠΑ και επιτυχούς ολοκλήρωσης του προηγούμενου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ – ΑΥΓΗ

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo