Δημοσιεύθηκε στις: Τρ, Απρ 12th, 2016

Στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα φορολογικό και ασφαλιστικό

image

Πηγή φωτογραφίας:Eurokinissi

Στη Βουλή κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα, παρά τις απόψεις των δανειστών, τόσο το φορολογικό όσο και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τους υπουργούς Οικονομίας Γιώργο Σταθάκης και Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυρίαρχη και σε αυτήν ανήκει η απόφαση για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου» υποστήριξε ο κ. Τσακαλώτος. Στόχος του υπουργείου είναι και τα δύο νομοσχέδια να ψηφιστούν με την κανονική διαδικασία μέχρι το τέλος του μήνα, τόνισε .

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, «όλοι μαζί συζητήσαμε πώς θα προχωρήσουμε και αποφασίσαμε αφού υπάρχει ο περιορισμός της Συνόδου του ΔΝΤ να διακόψουμε και να συνεχίσουμε από Δευτέρα με στόχο συμφωνία στο Eurogroup στις 22 Απριλίου».

Το ένα νομοσχέδιο αφορά στη φορολογία εισοδήματος και περιέχει τις θέσεις της κυβέρνησης – σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών – ενώ το άλλο περιλαμβάνει τις προτάσεις για το ασφαλιστικό.

Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου για το φορολογικό θα είναι ανοιχτό σε αλλαγές και παρατηρήσεις ανάλογα με την πορεία των συζητήσεων. Στόχος να ψηφιστεί ως το τέλος του μήνα.

Ο κ. Τσακαλώτος ανακοίνωσε παράλληλα ότι προβλέπεται:

– Έκπτωση φόρου 2.000 ευρώ. Ακέραια για εισόδημα έως 20.000 ευρώ και μετά θα μειώνεται κατά 100 ευρώ αν 1.000 ευρώ εισοδήματος. Έμμεσο αφορολόγητο 9.100.
– Αυτοτελής φορολόγηση ενοικίων.
– Αύξηση φόρου στα μερίσματα από 10% σε 15%.

Στις 26 Απριλίου η συμφωνία

Αναφερόμενος στην πορεία της διαπραγμάτευσης ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι στο τραπέζι χθες βρέθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια, το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό. Οι δύο πλευρές διαπίστωσαν ότι παρόλο που «ήμασταν αρκετά κοντά σε αυτά τα θέματα υπάρχουν και άλλα ζητήματα όπως η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων» στα οποία υπάρχουν διαφορές και δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία στις επόμενες 15 ώρες.

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι συμφωνήθηκε να επιστρέψουν οι θεσμοί τη Δευτέρα και να υπάρξει συμφωνία πριν το Eurogroup της 22ας Απριλίου. Εκτίμησε ακόμη ότι το πιο πιθανό είναι να υπάρξει έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα στις 25 – 26 Απριλίου.

Κατρούγκαλος: Συμφωνία σχεδόν σε όλα τα σημεία της πρότασής μας

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων και μετά το 2018 ενώ επισήμανε ότι θα είχε υπάρξει συμφωνία αν δεν γινόταν διακοπή.

Αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις σημείωσε ότι θα υπάρξουν πολύ περιορισμένες παρεμβάσεις που θα αφορούν το 10% των συνταξιούχων, ενώ χαρακτήρισε εντελώς ανακριβείς τις πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ για να σωθούν οι συντάξεις.

Επίσης, είπε ότι το 80% των αυτοαπασχολούμενων θα έχει χαμηλότερες εισφορές από ότι στο παρελθόν, ενώ για τους μισθωτούς που έχουν αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ προβλέπεται για το 80% αυτών υψηλότερη σύνταξη.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα και βρίσκεται σε φάση ποσοστικοποίησης και ανταλλαγής προτάσεων. «Σε ό,τι αφορά σε υποχωρήσεις που ανάγονται σε περικοπές συντάξεων θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Έκανε λόγο για ίδια εφαρμογή όμοιων κανόνων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και πρόσθεσε ότι «τα συνταξιοδοτικά του δημοσίου θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα».

«Η αναγκαστικά μικρότερη δαπάνη θα μοιραστεί με δικαιότερο τρόπο» είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Γ. Σταθάκης: Λύση έως τις 22 Απριλίου στα «κόκκινα» δάνεια

Με το χρονοδιάγραμμα που έχουμε έως τις 22/4 θα υπάρξει λύση και στα «κόκκινα» δάνεια, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Χωρίς να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες, είπε ότι υπάρχουν πολλά επιμέρους ζητήματα, στα οποία ωστόσο, όπως ανέφερε, «έχει γίνει σημαντική πρόοδος και είμαστε πολύ κοντά».
Αναφερόμενος στα συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία δάνεια, στάθηκε στην ανάγκη να βρεθεί κάποια λύση για την ύπαρξη ενός μεταβατικού διαστήματος.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo