Στην τελική ευθεία για τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Τα δεδομένα σταθμίζουν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες για την νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές στον απόηχο της ταχείας αποκλιμάκωσης των αποδόσεων των εγχώριων ομολόγων μετά το Eurogroup που έδωσε το πράσινο φως για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης, την αναβάθμιση απο την S&P και τις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν στις διεθνείς αγορές.

Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η νέα έκδοση θα αφορά 7ετές ομόλογο ύψους 3 δισ. ευρώ περίπου.

Τον περασμένο Ιούλιο, η χώρα βγήκε στις αγορές για πρώτη φορά μετά το 2014 με την έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου και τον Νοέμβριο στην ανταλλαγή (swap) των 20 ομολόγων που εκδόθηκαν μετά την αναδιάρθρωση του χρέους (PSI) το 2012 με πέντε νέα ομόλογα.

Ο ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους) έχει διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει στην έκδοση τριών συνολικά νέων εκδόσεων μέχρι την επιδιωκόμενη έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο στα πλαίσια της δημιουργίας αποθεματικού ρευστότητας ώστε να υποβοηθηθεί η αυτόνομη έξοδος στις αγορές.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε πρόσφατα ότι στόχος είναι η δημιουργία αποθεματικού ασφαλείας 18-19 δισ. ευρώ. Ηδη, μέρος της δόσης που συνδέεται με την γ» αξιολόγηση ύψους 1,9 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί στο αποθεματικό.

H απόδοση του 10ετους ομολόγου υποχωρούσε ελαφρώς στο 3,72% και του 5ετούς ομολόγου στο 2,65% το μεσημέρι της Τετάρτης ενώ του 2ετούς ομολόγου κινείτο σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα, δηλαδή στο 1,268%, σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικά Νέα