Δημοσιεύθηκε στις: Πε, Απρ 28th, 2016

Στην αντεπίθεση ο Πόυτιν με ανεξαρτητοποίηση του ρωσικού πετρελαίου από το δολάριο

kladjklΣύμφωνα με το   πρακτορείο Bloomberg,το σημαντικότερο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Ρωσίας προσκαλεί τους μεγάλους παίκτες στο εμπόριο μαύρου χρυσού να συμμετέχουν στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων των αναδυόμενων αγορών, με στόχο να αυξήσει τα έσοδα από το εμπόριο αργού από τα Ουράλια, αποκόπτοντας τον μηχανισμό τιμολόγησης από το διεθνώς κατοχυρωμένο brent, αλλά και αποσυνδέοντας την τιμολόγηση από το αμερικανικό δολάριο. Επικεφαλής αυτής της προσπάθειας είναι ο σύμμαχος του Πούτιν Ιγκόρ Σέτσιν.

 Ο τζίρος του Spimex στο ρωσικό πετρέλαιο ήταν ήδη πέρυσι στα 7,8 δισ. δολάρια και η επέκταση στις διεθνείς αγοραπωλησίες αναμένεται να πολλαπλασιάσει αυτό το ποσό.
Η κίνηση του Πούτιν έρχεται την ώρα που τόσο η Κίνα, όσο και το Ιράν και η Βενεζουέλα, επίσης αναζητούν αποκοπή του πετρελαίου τους από την τιμολόγηση σε δολάρια.
Προκειμένου να προσελκύσει τους διεθνείς επενδυτές στο ρωσικό σύστημα τιμολόγησης, το Κρεμλίνο θα πρέπει να τους πείσει ότι δεν είναι η αύξηση των τιμών ο μόνος στόχος.
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα στο οποίο το ρωσικό πετρέλαιο θα τιμολογείται και εμπορεύεται με δίκαιο και ευθύ τρόπο», υποστήριξε σχετικά ο Αλεξέι Ρουμπνίκοφ, πρόεδρος του χρηματιστηρίου εμπορευμάτων της Αγίας Πετρούπολης (Spimex).
Η Ρωσία εξάγει περίπου την μισή παραγωγή αργού και επί χρόνια διαμαρτύρεται για την χαμηλή τιμολόγηση και τις «εκπτώσεις» στο πετρέλαιο από τα Ουράλια, σε σχέση με τις τιμές του brent της Βόρειας Θάλασσας.
Με τις τιμές διεθνώς να έχουν κατρακυλήσει στο μισό την τελευταία διετία, η χώρα αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα ελλείμματα στον προϋπολογισμό της από τις αρχές της δεκαετίας.
Μία ρωσική αγορά προθεσμιακών συμβολαίων για το ρωσικό πετρέλαιο θα βελτιώσει τόσο τον καθορισμό των τιμών όσο και τον τζίρο των εγχώριων εταιρειών εμπορίας, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς. Την ίδια ώρα ωστόσο, αναλυτές εκτός Ρωσίας υπογραμμίζουν ότι η πάγια εμπλοκή του Κρεμλίνου στην ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας δημιουργεί ανησυχίες για πιθανή χειραγώγηση τιμών. Αντίστοιχος προβληματισμός υπάρχει και για τη διαχείριση των συμβολαίων για θαλάσσια μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου.
Η αποκοπή του ρωσικού πετρελαίου από το δολάριο και η σύνδεσή του με το ασταθές ρούβλι επίσης προκαλεί ανησυχία. Στην κατεύθυνση αυτή, η Τράπεζα της Ρωσίας ήδη σχεδιάζει σειρά μέτρων για διεύρυνση των δυνατοτήτων που θα έχουν ξένες επιχειρήσεις στην εγχώρια αγορά.

 

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo