Στην Αθήνα ο Γιούνκερ για το τέλος του μνημονίου και την επόμενη μέρα

Στη χώρα μας βρίσκεται σήμερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μία μόλις ημέρα πριν από το Eurogroup της Σόφιας, όπου οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους εταίρους για την πορεία της τέταρτης αξιολόγησης.

Η επίσκεψή του είναι κάτι περισσότερο από συμβολική, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες στην ατζέντα βρίσκονται όλα τα ζητήματα που άπτονται της οικονομίας, υπό το πρίσμα των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας και το πλεόνασμα – μαμούθ που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση.

Επίσης, αναμένεται να τεθούν θέματα σχετικά με την αναπτυξιακή τροχιά της οικονομίας, την περαιτέρω αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων και του «πακέτου Γιούνκερ», καθώς και την πορεία για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα.

Η Κομισιόν εξάλλου και ο ίδιος ο Πρόεδρος Γιούνκερ στο παρελθόν έχει στηρίξει τις προσπάθειες εξόδου της χώρας από την κρίση, αποτελώντας παραδοσιακό σύμμαχο της Ελλάδας.

Στις συνομιλίες αναμένεται επίσης, να τονιστεί η ανάγκη υλοποίησης των δεσμεύσεων των εταίρων για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ αναμένεται να στείλει μήνυμα και προς την άγκυρα με αφορμή την κράτηση και των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Πέραν της οικονομίας, στη συζήτηση Τσίπρα-Γιούνκερ αναμένεται να τεθούν επί τάπητος και ζητήματα των περιφερειακών εξελίξεων, των ευρωτουρκικών σχέσεων καθώς και του προσφυγικού.

Εκτός από τις επαφές του με τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα μιλήσει και στην Ολομέλεια του ελληνικού κοινοβουλίου.

Στις 10:00 θα συναντηθεί με τον Προκόπη Παυλόπουλο, στις 10:50 με τον Αλέξη Τσίπρα. Μετά τη συνάντηση θα κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Το απόγευμα, στις 17:30, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τσίπρας-Γιούνκερ: «Διαβατήριο για την καθαρή έξοδο, η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας»

«Με τη καθοριστική στήριξη και συμβολή του Προέδρου Γιούνκερ και της Επιτροπής, είμαστε κοντά στην οριστική ρύθμιση των εκκρεμοτήτων για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup», επισημαίνει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Οι κοινές δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ Jean-Claude Juncker στο Μέγαρο Μαξίμου:

«Να καλωσορίσω τον καλό φίλο της Ελλάδας, όπως αποδείχτηκε σε δύσκολες στιγμές», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις μετά την κατ´ιδιαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Αυτή η επίσκεψη είναι η τελευταία επίσημη επίσκεψη στη μνημονιακή Ελλάδα» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα και θα ξαναγίνει μια κανονική χώρα της ευρωζώνης», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και για την καθοριστική ρύθμιση σχετικά με το ελληνικό χρέος. «Το διαβατήριο γι’ αυτό που ονομάζουμε καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα είναι η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας» πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας πάνω στην υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας, πρόσθεσε πως πλεον η χώρα δεν χρειάζεται μέτρα λιτότητας αλλά μέτρα για την ανάπτυξη. «Αποκατάσταση της κανονικότητας σημαίνει ανάκτηση της κυριαρχίας μας στην ευρωζώνη αλλά δεν σημαίνει ότι γυρίζουμε στο παρελθόν», τόνισε ο πρωθυπουργός. Τόνισε επίσης πως πρέπει να υπάρξει εμβάθυνση στις μεταρρυθμίσεις και πως η χώρα χρειάζεται πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μάλιστα ο πρωθυπουργός, αναφορικά με την ανάπτυξη, υπογράμμισε πως θα πρέπει να αφορά και το ανθρώπινο δυναμικό.

«Έχουμε κάνει αλλαγές στη χώρα»

Η εξαιρετική συνεργασία ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Κομισιόν αποτυπώθηκε κατά την είσοδο του κ. Γιούνκερ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Γιούνκερ παρατήρησε ότι έχουν γίνει αλλαγές στη διακόσμηση στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον κ. Τσίπρα να ανταπαντά: «Δεν είναι οι μόνες αλλαγές που έχουμε κάνει στη χώρα». Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι οι δημοσιογράφοι αναμένουν δηλώσεις, αλλά προτιμά να γίνουν μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση.

«Υπάρχουν τόσα πράγματα που έχουμε να πούμε και όλοι γνωρίζουν ότι η συνεργασία μας είναι πάντα εξαιρετική», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Κομισιόν.

Γιούνκερ: Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μου

«Χαίρομαι που επιστρέφω στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι είναι η δεύτερη μου πατρίδα και παρατήρησα με πολλή μεγάλη συμπάθεια τη διαδρομή του ελληνικού λαού. Ακόμα και τις πιο δύσκολες στιγμές για τη χώρα παρέμεινα πιστός στον ελληνικό λαό», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Παράλληλα τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν είναι για μένα μια ουδέτερη χώρα εδώ γεννήθηκε άλλωστε η ίδια η ιδέα της δημοκρατίας. Εδώ εξελίχθηκε η ευρωπαϊκή σκέψη. Επομένως η Ελλάδα σφυρυλάτησε τη μοίρα της Ευρώπης περισσότερο από άλλες χώρες. Επομένως ούτε για μια στιγμή δεν διανοήθηκα ότι θα έβγαινε η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ».

Ο λαός μας αναγνωρίζει την υποστήριξή σας στη χώρα μας, είπε στον Γιούνκερ ο Παυλόπουλος

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού στηρίζει την πορεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναγνωρίζει την καθοριστική συμβολή σας για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και την ευρωζώνη, και μάλιστα μέσα από μία πολύ κρίσιμη συγκυρία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες στο Προεδρικό Μέγαρο. Παρών στη συνάντηση, και ο Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος.

 

Σχετικά Νέα