Δημοσιεύθηκε στις: Πε, Αυγ 4th, 2016

Σταϊνμάιερ: Να μην διακοπούν πρόωρα οι συνομιλίες ΕΕ-Τουρκίας

stainmager-1_0Ενδεχόμενη επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα εμπόδιζε την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επανέλαβε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, τάχθηκε ωστόσο κατά της «πρόωρης» διακοπής των διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα. Επιπλέον, σε μια μάλλον ασυνήθιστη παρέμβαση, χαρακτήρισε τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «κήρυκα μίσους».

Μιλώντας σε μια κομματική συγκέντρωση στο Στράλζουντ, ο κ. Σταϊνμάιερ παραδέχτηκε ότι οι γερμανοτουρκικές σχέσεις είναι αυτή την περίοδο τεταμένες, λόγω της αντίδρασης της τουρκικής κυβέρνησης στην απόπειρα πραξικοπήματος. Αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχει βάση για συνομιλίες», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, διότι η Άγκυρα εκτιμά ότι το Βερολίνο από τη μια πλευρά δεν παίρνει σοβαρά υπόψη την απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ από την άλλη η γερμανική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για τις μαζικές συλλήψεις και τις απολύσεις που ακολούθησαν στον δημόσιο τομέα.

Παρόλα αυτά ο κ. Σταϊνμάιερ τόνισε ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής θα εμπόδιζε την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποίησε ωστόσο να μην διακοπούν πρόωρα οι συνομιλίες, καθώς αποτελούν το μοναδικό μοχλό πίεσης των Ευρωπαίων προς την Άγκυρα, σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα τις συλλήψεις χιλιάδων δημόσιων λειτουργών.

Σε άλλη ομιλία του στο Ροστόκ, ο κ. Σταϊνμάιερ εξέφρασε την ανησυχία του για το «τέρας του εθνικισμού» που εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο και έκανε λόγο για λαϊκιστές και λαϊκιστές της Δεξιάς, για να αναφερθεί ειδικά στην «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD), αλλά και στους υποστηρικτές του Brexit και στον «κήρυκα του μίσους» Ντόναλντ Τραμπ. Το κοινό τους σημείο, τόνισε, είναι ότι παίζουν με τους φόβους των ανθρώπων, με εμπρηστικό για την κοινωνία τρόπο, ο οποίος, όπως είπε, δεν αποκλείεται να στραφεί εναντίον των προσφύγων.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo