Σταθάκης: Το πλεόνασμα θα αποτελέσει βάση για την εξέλιξη της οικονομίας

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό RealFm χαρακτήρισε ως»θετική εξέλιξη το πλεόνασμα του 2016, το οποίο θα αποτελέσει μια πολύ στέρεα βάση για την ανάκαμψη της οικονομίας στο τρέχον έτος και το 2018″.

«Είναι μια θετική εξέλιξη για τέσσερις λόγους. Πρώτον, δεν θα ενεργοποιηθεί ο “κόφτης”. Μέχρι τέλους του Προγράμματος δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα. Δεύτερον, γιατί το πλεόνασμα διασφαλίζει την ομαλή ολοκλήρωση του Προγράμματος εντός του 2018, με τους στόχους που έχουν τεθεί. Τρίτον, στο πλαίσιο πάντα του μηδενικού δημοσιονομικού αντίκτυπου, μαζί με τα μέτρα του 2019 και του 2020 θα εφαρμοστούν και τα αντιμέτρα, που έχουν τεράστια σημασία για την οικονομία. Και τέταρτον, με αυτό το αποτέλεσμα έχουμε μια πολύ στέρεα βάση για να συζητήσουμε την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας στο τρέχον έτος και το 2018», επεσήμανε ο Υπουργός.

Για το αν έφερε ύφεση το πλεόνασμα του 2016 ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι το 2016 υπήρχε μια σχετική ανασφάλεια, άρα η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων μαζί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, λύνουν οριστικά τα προβλήματα, για τη διευκόλυνση της ανάκαμψης της οικονομίας. “Συνεπώς, η δημοσιονομική επίτευξη έχει τεράστια σημασία, λαμβάνοντας υπόψη το ευρύτερο κλίμα της οικονομίας, πρόσθεσε.

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση και την επιστροφή των θεσμών ο Υπουργός επανέλαβε ότι «έχουμε μια συμφωνία, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη και καλούμαστε να επιλύσουμε τις τεχνικές λεπτομέρειες. Αναφέρομαι στην τεχνική συμφωνία για την ολοκλήρωση του Προγράμματος το 2018. Έχουμε τη συμφωνία έτοιμη σε αδρές γραμμές για το 2019 και το 2020, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, προκειμένου και τα τρία να ψηφισθούν από κοινού στις 22 Μαΐου».

Τέλος, για την εφαρμογή εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη ο κ. Σταθάκης αποκάλυψε ότι επίκειται άμεσα η εξαγγελία του Προγράμματος αυτού. “Πέρα από τη γενική αναπτυξιακή στρατηγική, η ανάκαμψη της οικονομίας περνά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που υλοποιεί εν πολλοίς η κυβέρνηση. Όπως, το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων, ο αναπτυξιακός νόμος και πληθώρα άλλων που έγιναν ή είναι σε εξέλιξη».

Σχετικά Νέα