Σταθάκης: Στα μέσα Σεπτεμβρίου οι πρώτες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων/Στόχος η αποκατάσταση της νομιμότητας

«Στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει η αποκατάσταση της νομιμότητας με ταχείς ρυθμούς. Οι πρώτες κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων θα γίνουν περί τα μέσα Σεπτεμβρίου και οι ειδοποιήσεις κοινοποιούνται προς τους ιδιοκτήτες» υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο 24/7.

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου για την επιτάχυνση της κατεδάφισης 3.200 αυθαιρέτων κτισμάτων στην Αττική, ο κ. Σταθάκης επισήμανε: «Ξεκίνησε η πρώτη διαγωνιστική διαδικασία η οποία αφορά σε απευθείας ανάθεση έργου αξίας 135.000 ευρώ, ενώ θα ακολουθήσει η προκήρυξη του πρώτου διεθνούς διαγωνισμού. Οι πρώτες κατεδαφίσεις θα γίνουν στην περιοχή του παραλιακού μετώπου Αθηνών-Σουνίου. Πρόκειται για παλιές αυθαιρεσίες που τελεσιδίκησαν στο τέλος της δεκαετίας του ’90, αλλά και για νεότερα κτίσματα. Προτεραιότητα έχουν τα αυθαίρετα σε αιγιαλούς και εθνικούς δρυμούς, όπως επίσης και παραδοτέα για τα οποία οι ιδιοκτήτες έχουν συναινέσει με την κατεδάφισή τους για να αποφύγουν τα πρόστιμα».

«Σε έναν χρόνο, θα έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα στο μέτωπο των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων. Βασικός στόχος μας είναι η διευκόλυνση της προσβασιμότητας στις ακτές και η υψηλή περιβαλλοντική προστασία» σημείωσε ο υπουργός. Πρόσθεσε δε, ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε διπλασιασμό των πόρων από το Πράσινο Ταμείο, από το οποίο θα χρηματοδοτηθεί το έργο, προκειμένου να προχωρήσουν γρήγορα οι κατεδαφίσεις.

Αναφερόμενος στη, μέχρι σήμερα, διαδικασία για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, σημείωσε ότι «είναι περίπλοκη, με υψηλούς βαθμούς προστασίας και αργόσυρτους ρυθμούς», προσθέτοντας ότι «τώρα πια υπάρχει ευρύτερη συνείδηση ότι αυτό το θέμα πρέπει να προχωρήσει».

Σε ό, τι αφορά το ακίνητο στο Μάτι, στον περίβολο του οποίου εγκλωβίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους 26 άνθρωποι, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι αναμένεται το πόρισμα των επιθεωρητών και φαίνεται ότι προκύπτει ότι ήταν πλήρως αυθαίρετο.

Τέλος, για τις πρόσφατες διακοπές ρεύματος στην Αττική, ο υπουργός επισήμανε ότι «η αποκατάσταση έγινε σε χρόνο ρεκόρ, μέσα σε δύο ώρες», προσθέτοντας ότι ο ΑΔΜΗΕ, μία από τις ιδιωτικοποιήσεις της ΝΔ που ανέτρεψε η παρούσα κυβέρνηση, θα είναι σε λίγα χρόνια διπλάσιας αξίας και κλίμακας σε σχέση με σήμερα».

Σχετικά Νέα