Στήριξη της Μογκερίνι σε Ελλάδα και Κύπρο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέφρασε τη σαφή στήριξή της στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων εξαρτάται από τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε κράτους-μέλους και του διεθνούς δικαίου.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Επίσης, συζητήθηκε η περιοδεία που θα πραγματοποιήσουν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η κ. Μογκερίνι στα Δυτικά Βαλκάνια, τις επόμενες ημέρες.

Η κ. Μογκερίνι καλωσόρισε τις συνομιλίες της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία και ανέφερε ότι η χώρα μας είναι η «χώρα-κλειδί» για την Ε.Ε. στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους, ο κ. Γιούνκερ και η κ. Μογκερίνι θα αναδείξουν την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Όπως επισήμανε η κ. Μογκερίνι, προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή προοπτική τους είναι η επίλυση των ζητημάτων που υπάρχουν.

Τετ α τετ Τσίπρα – Μέρκελ στις Βρυξέλλες

Τετ α τετ με την Άγκελα Μέρκελ είχε νωρίτερα ο Τσίπρας, ο οποίος επανέλαβε στη γερμανίδα καγκελάριο την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για να υπάρξει μία σταθερή βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, με μία ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Μέρκελ συνεχίζει να ενθαρρύνει την ηγεσία της ΠΓΔΜ στην κατεύθυνση για να βρεθεί λύση.

Παράλληλα, η Μέρκελ εξέφρασε την σαφή και δεδομένη στήριξη της Γερμανίας στην Ελλάδα, στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο.

 

πηγή    ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα