Σπυράκη: H νομιμοποίηση της κυβέρνησης έχει αποδυναμωθεί

«Κανένας δεν μπορεί να κυβερνήσει ερήμην της κοινωνίας. Η κυβέρνηση χάνει καθημερινά την εμπιστοσύνη των πολιτών και η νομιμοποίησή της έχει αποδυναμωθεί ραγδαία» δήλωσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, η οποία ήταν προσκεκλημένη στο στούντιο ραδιοφωνικού σταθμού του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Eγείρονται ζητήματα για τη δεδηλωμένη, όπως παρατήρησε κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, όπου η εθνική θέση, που διαμορφώθηκε από τον Κώστα Καραμανλή, υπονομεύεται από τον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο, τους Ανεξάρτητους Έλληνες» είπε η κ.Σπυράκη και εξήγησε: «Είναι πάρα πολύ κρίσιμο το γεγονός πώς θα αντιμετωπιστεί αύριο μία ενδεχόμενη κίνηση από την πΓΔΜ, μια κίνηση προς την κατεύθυνση του συμβιβασμού, για τον οποίο εμείς ως Ελλάδα έχουμε εργαστεί και έχουμε καταστήσει σαφές ποιο είναι το περίγραμμα. Εμείς ζητάμε μία ονομασία έναντι όλων, erga omnes, όπως τοποθετηθήκαμε στο Βουκουρέστι και προκειμένου να προχωρήσει η ένταξη στο ΝΑΤΟ της ΠΓΔΜ έχουμε καταστήσει σαφές ότι θέλουμε μία ονομασία έναντι όλων, θέλουμε έναν συμβιβασμό. Η ονομασία αυτή μπορεί να είναι και σύνθετη, αλλά θα είναι μία και θα είναι έναντι όλων. Αυτή είναι η εθνική θέση, την υιοθέτησε και ο κ. Κοτζιάς, βλέπουμε όμως ότι από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του προέδρου τους υπάρχει άλλη άποψη».

Σε ό,τι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας η ευρωβουλευτής της ΝΔ παρατήρησε ότι στις Βρυξέλλες «κανένας δε θέλει να ασχοληθεί περαιτέρω με το ελληνικό πρόβλημα», ενώ «το γεγονός ότι έκλεισε με τόσο μεγάλη καθυστέρηση η ελληνική αξιολόγηση λειτούργησε ανακουφιστικά για το εξωτερικό και επιβαρυντικά για το εσωτερικό και τους Έλληνες πολίτες».

«Το θέμα είναι να δούμε επί του πρακτέου αν μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον» είπε και εκτίμησε: «Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να το κάνει, γιατί δεν έχει αυτό που λέμε την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων». Πρόσθεσε, δε: «Η αντιμετώπιση της ανεργίας είναι μία επείγουσα κατάσταση, όταν το 1/3 των επιστημόνων μας φεύγει από την Ελλάδα και ταυτόχρονα η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις υπηρεσίες, που παρέχει αυτή η κυβέρνηση, μειώνεται ραγδαία, για υπηρεσίες βασικές, όπως υπηρεσίες υγείας».

Αναφορικά με την επιδίωξη εξόδου της Ελλάδας στις αγορές η κ. Σπυράκη διευκρίνισε: «Θεωρούμε ότι η πορεία προς τις αγορές είναι μία πορεία που ωφελεί τη χώρα σε κάθε περίπτωση, αλλά από εκεί και πέρα μία περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές, με την ανταλλαγή του ομολόγου που εκδόθηκε από τη δική μας κυβέρνηση, την κυβέρνηση Σαμαρά, δεν αλλάζει συνολικά την εικόνα της ελληνικής οικονομίας και κυρίως δεν αλλάζει τα δεδομένα στην πραγματική οικονομία».

Σημείωσε: «Εμείς δεν τάζουμε ότι θα επαναφέρουμε τον κόσμο σε συνθήκες πριν από το 2009, εκείνο το οποίο μπορούμε να κάνουμε και θα το κάνουμε, είναι να στείλουμε ένα καθαρό και σαφές μήνυμα σε όποιον θέλει επενδύσει στην Ελλάδα».

Ερωτηθείσα εάν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο μελλοντικό ψηφοδέλτιο της ΝΔ για τις εθνικές εκλογές, σε εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, η ευρωβουλευτής απάντησε: «Εφόσον κληθώ να επιστρέψω και να συμμετάσχω στην εθνική βουλή θα το κάνω, γιατί είναι πολύ σημαντικό να μεταφέρουμε την εμπειρία που συσσωρεύουμε εκεί (σσ: στο ευρωκοινοβούλιο) και κυρίως να αποτελούμε και τους ανθρώπους, που συνδέουν την πατρίδα και την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Με αφορμή, εξάλλου, την αναγόρευση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ, η κ. Σπυράκη, η οποία παρέστη στην τελετή, σχολίασε: «Ήταν ιδιαιτέρως τιμητικό το γεγονός ότι είχαμε την ευκαιρία να έχουμε εδώ τον πρόεδρο της Κομισιόν, έναν σταθερό σύμμαχο της Ελλάδας στα πολύ δύσκολα […] Ήταν προτιμότερο αυτό να γίνει στον φυσικό χώρο του Πανεπιστημίου, την αίθουσα τελετών του ΑΠΘ και το γεγονός ότι δεν έγινε είναι ομολογία αδυναμίας των Αρχών και της Πολιτείας να περιφρουρήσουν την τάξη και να εγγυηθούν την ασφάλεια του προέδρου της Κομισιόν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα