Σουλτς-Γκραμενιά:Χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων στην ΕΕ λόγω προσφυγικού

 

904fa__839abfded012cb06773fe71bd4ac1ec8_S

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς  και ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμενιά  σε συνεντεύξεις τους που δημοσιεύονται σήμερα δήλωσαν πως η  Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να χαλαρώσει τους κανόνες της για τα δημοσιονομικά ελλείμματα λόγω των έκτακτων δαπανών που προκαλεί η μαζική άφιξη προσφύγων.

 

Ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε σε μια ομάδα περιφερειακών γερμανικών εφημερίδων πως η μαζική άφιξη προσφύγων αποτελεί ένα έκτακτο φορτίο το οποίο πρέπει να ληφθεί υπόψη στα κριτήρια του ελλείμματος: “Δεδομένων των τεράστιων φορτίων που μεμονωμένες χώρες επωμίζονται στην προσφυγική κρίση, δεν μπορούμε απλώς να κάνουμε σαν όλα να είναι σε μια κανονική κατάσταση”.

Παράλληλα,ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμενιά δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να χαλαρώσει τους κανόνες της για το έλλειμμα λόγω των έκτακτων δαπανών που προκαλούνται από την άφιξη των προσφύγων.”Θα πρέπει να εξουδετερώσουμε τα έκτακτα έξοδα”δήλωσε.

Επίσης,είπε πως η προσφυγική κρίση συνιστά μια “πραγματική πρόκληση”, μεταξύ άλλων και οικονομική, και πως η πολιτική ασύλου θα πρέπει να καταστεί η μεγαλύτερη προτεραιότητα και η ΕΕ να την υπολογίσει.

“Αν υπάρχει πείνα, δεν λέμε ταυτόχρονα ότι δεν έχουμε πλέον χρήματα εξαιτίας των κανόνων μας. Εκείνοι που αναλαμβάνουν ευθύνη πρέπει να έχουν το νου τους και στο κόστος”, είπε.

Σχετικά Νέα