Σουηδία:Από σήμερα επανεισάγει ελέγχους για όσους πρόσφυγες έρχονται από τη Δανία

542F88A7F416F09AA4052874856FF51C

Σε ελέγχους εγγράφων θα υπόκεινται όσοι περνούν τη γέφυρα που συνδέει τη Δανία με την Σουηδία, μετά την απόφαση των σουηδικών αρχών που στοχεύει στον περιορισμό των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν χωρίς έγγραφα από την ηπειρωτική Ευρώπη.

Μέχρι νεωτέρας, σταματούν επίσης τα απευθείας σιδηροδρομικά δρομολογία μεταξύ Κοπεγχάγης και Μάλμε, ώστε να μπορούν να διενεργούνται οι έλεγχοι.

Από το πρωί της Δευτέρας, όποιος περνά με τρένο, λεωφορείο ή με αυτοκίνητο τη γέφυρα του Όρεσουντ θα υπόκειται σε έλεγχο εγγράφων -για τους Δανούς ή τους υπόλοιπους υπηκόους χωρών της Σένγκεν, η ταυτότητα αρκεί.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η διαδικασία είναι απλή: Εξαιτίας των ελέγχων, που θα γίνονται ανά συρμό και σε όλα τρένα που θα σταματούν πλέον στο αεροδρόμιο (μεταξύ Κοπεγχάγης και γέφυρας του Όρεσουντ), οι δανικοί σιδηρόδρομοι περιμένουν σημαντικές καθυστερήσεις για τους χιλιάδες που κάθε ημέρα περνούν από τη γέφυρα.

Την ευθύνη των ελέγχων μάλιστα στη δανική πλευρά έχουν εκ των πραγμάτων οι δανικοί σιδηρόδρομοι (οι οποίοι και θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο εάν περάσουν στη Σουηδία μετανάστες χωρίς χαρτιά), κάτι που έχει προκαλέσει δυσφορία και ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητά τους.

Στη σουηδική πλευρά, η αστυνομία έχει στήσει ήδη προσωρινό φράχτη στον σιδηδρομικό σταθμό του Ούλιε στο Μάλμε, ο οποίος διαχωρίζει τις αποβάθρες στις οποίες φτάνουν τα τρένα από το εξωτερικά από τις υπόλοιπες.

Αρχικά, οι έλεγχοι προβλέπονται για έξι μήνες αλλά η Στοκχόλμη έχει αναφέρει πως θα μπορούν να αρθούν ανά πάσα στιγμή εάν διαπιστωθεί σημαντική μείωση στις αφίξεις προσφύγων -κάτι που πρακτικά θα μπορούσε να γίνει μόνο αν η Δανία με τη σειρά της εγείρει ελέγχους προς τη Γερμανία. Η Κοπεγχάγη το έχει αφήσει ανοικτό.

Σχετικά Νέα