Σοβαρότατο πρόβλημα και για την Κύπρο το προσφυγικό λόγω της κρίσης στη Συρία

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα και για την Κύπρο τείνει να καταστεί το προσφυγικό εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα σε επίπεδο Ε.Ε., καθώς η συνεχιζόμενη κρίση στη Συρία έχει αυξήσει τις ροές από τις εμπόλεμες περιοχές στο νησί.

Συνολικά, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου, το 2017 καταγράφηκαν 4.475 αφίξεις προσφύγων, ενώ μέχρι τις 31 Μαΐου 2018 οι αφίξεις είχαν ανέλθει σε 1.423 με το ποσοστό αύξησης σε σχέση με πέρυσι στο 40%.

Στο κομμάτι της μη νόμιμης μετανάστευσης, όπου συγκαταλέγονται τα πρόσωπα, τα οποία ενώ εισήλθαν νόμιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία στη συνέχεια για οποιοδήποτε λόγο η διαμονή τους χαρακτηρίστηκε παράνομη (απορριφθέντες αιτητές ασύλου και άτομα των οποίων έχει λήξη η άδεια παραμονής τους καθώς και καταδικασθέντες για ποινικά αδικήματα), σύμφωνα με τα δεδομένα από το 2007 έως το 2018, ο αριθμός των προσώπων που αναζητώνται έχει ανέλθει στις 12.764. Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι μη νόμιμοι μετανάστες εντός Κυπριακής Δημοκρατίας υπολογίζονται στις 20.000.

Στους παράγοντες, που ενισχύουν τη μη νόμιμη μετανάστευση περιλαμβάνονται η «νεκρή ζώνη» και τα προβλήματα ελέγχου, η έλλειψη μηχανισμού ελέγχου και επιβολής κυρώσεων και η αδυναμία απέλασης αυτών που εισήλθαν στην Κυπριακή Δημοκρατία από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

 ΑΜΠΕ

Σχετικά Νέα