Σκουρλέτης:Πάρτε θέση, θα ψηφίσετε υπέρ των αδυνάτων, ή θα ακολουθείτε τον Σόιμπλε;

«Ιδεολογική και πολιτική συγγένεια» με τον Σόιμπλε καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, επισημαίνοντας στην Ολομέλεια της Βουλής ότι «οι ανάγκες των συνταξιούχων έχουν προτεραιότητα απέναντι στις ανάγκες των Βρυξελλών».

«Σφραγίζει τη διαδικασία το αίτημα για ονομαστική. Δεν πρόκειται για τυχαία στιγμή, αλλά για μία στιγμή που η Βουλή θα πρέπει να επιβεβαιώσει το δικαίωμα της κυβέρνησης, της χώρας να κάνει τα αυτονόητα», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε:«Είναι και ατομική και συλλογική αυτή η ευθύνη, είναι αυτονόητο δικαίωμα κάθε δημοκρατίας. Όλα αυτά τα προβλέπει η συμφωνία και τα νούμερα το αποδεικνύουν. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε να περιμένουμε τον Μάρτιο. Οι ανάγκες των πολιτών, οι ανάγκες των συνταξιούχων έχουν προτεραιότητα απέναντι στις ανάγκες των Βρυξελλών». Ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις «να δώσουν μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας».

 

«Όλα τα κόμματα σας είπαν ότι δεν έχουν αντίρρηση» στην τροπολογία επεσήμανε ο εισηγητής της ΝΔ Μάριος Σαλμάς αλλά αμφισβήτησε τα πολιτικά κίνητρα της κυβέρνησης. «Γιατί κάνετε ονομαστική ψηφοφορία; Θέλετε να μεταφέρετε εδώ το πρόβλημά σας και να πείτε έξω ότι και τα άλλα κόμματα θέλουν. Και εμείς κάναμε διαπραγμάτευση, αλλά τα λύναμε τα θέματα με αποτελεσματικότητα», είπε και πρόσθεσε: «Έλεος με τον λαϊκισμό, ονομαστική για να πείτε τι; Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;». Ο κ. Σαλμάς σημείωσε ότι «πρέπει μετά να πείτε ότι αυτό το επίδομα ανήκει σε όλα τα κόμματα».

«Δεν κατάλαβα τι αμφισβητείτε. Αμφισβητείτε τους στόχους και την επίτευξή τους; Δεν υπερκαλύφθηκαν οι στόχοι; Τη στιγμή που βλέπετε ότι υπάρχουν πισώπλατες μαχαιριές από ορισμένους ευρωπαϊκούς κύκλους, και αναφέρομαι στον Β. Σόιμπλε, και αισθάνονται την ανάγκη ο Μοσκοβισί και ο Πιτέλα να του απαντήσουν, τι θέση παίρνετε;», αναρωτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε: «Μία αμήχανη στάση άκουσα, που μπορώ να την εξηγήσω από την ιδεολογική και πολιτική σας συγγένεια με τον Σόιμπλε. Αν υπαγορεύεται η πολιτική σας στάση από τέτοιες απόψεις, όπως του αντιπροέδρου της ΝΔ που είπε ότι θα κάνει ό,τι πει ο Σόιμπλε, πείτε το για να το γνωρίζουν οι πολίτες, να το γνωρίζουν οι συνταξιούχοι».

«Αλλιώς θα θυμίζετε τον δολοφόνο που γυρίζει στον τόπο του εγκλήματος για δεύτερη φορά. Έχετε την ευκαιρία να ξεπλύνετε ένα μέρος των ευθυνών σας και να συμπαραταχθείτε με το εθνικά αυτονόητο. Πέστε μας τι θα κάνετε», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.

«Μέρισμα στους φτωχούς δίνεις όταν έχεις πραγματικό πλεόνασμα από παραγωγή πλούτου, αλλά εσείς πήρατε από τις συντάξεις περισσότερα από αυτά που επιστρέφετε σήμερα. Για παράδειγμα πήρατε εισφορές υπέρ υγείας για ΕΟΠΥΥ και δεν τα δώσατε στον ΕΟΠΥΥ. Πού τα πήγατε; Αυτό λέγεται πολιτικό τρικ και έχετε 1,4 δισ. ληξιπρόθεσμα στον ΕΟΠΥΥ που χρωστάτε στην αγορά. Που είναι το πλεόνασμα;Δεν γίνεται με τρικ και τερτίπια να μοιράζετε λεφτά. Σοβαρευτείτε», απάντησε ο κ. Σαλμάς.

«Βεβαίως εμείς θα την ψηφίσουμε την ρύθμιση γιατί έχουν ανάγκη οι συνταξιούχοι από αυτή την ενίσχυση», επεσήμανε ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης,λέγοντας ότι το κόμμα του έχει καταθέσει τροπολογία για την επαναφορά της 13ης σύνταξης.

Σχετικά Νέα