Σκοπιανό: Μετά το Πάσχα το νέο ραντεβού Κοτζιά-Ντιμιτρόφ

Αμέσως μετά το Ορθόδοξο Πάσχα στις 8 Απριλίου αναμένεται η νέα συνάντηση των κυρίων Κοτζιά και Ντιμιτρό και εφόσον  διαπιστωθεί ότι υπάρχει περιθώριο προόδου στις συζητήσεις, δεν θα πρέπει να αποκλείεται πιθανή δρομολόγηση επαφών και σε υψηλότερο επίπεδο.

Μετά την τριμερή της Βιέννης υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να δηλώνει ότι, «είναι δύσκολα τα βήματα που κάνουμε, αλλά όλα τα βήματα μάς φέρνουν πιο κοντά στην πιθανότητα μιας λύσης», ωστόσο δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για νέα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις και ‘έχουν να κάνουν με το όνομα.

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες η ελληνική πλευρά φέρεται να συζητά εκτός από το «Gornamakedonja» και το μεταφρασμένο «Upper Macedonia», δηλαδή στα ελληνικά «Ανω Μακεδονία».

Για να φτάσει εκεί όμως ζητά αντάλλαγμα να είναι μία λύση erga omnes (δηλαδή, έναντι όλων) και να αποτυπωθεί αυτό με αλλαγές στο Σύνταγμα και δη στο άρθρο 49 κάτι που δεν φαίνεται να το δέχονται τα Σκόπια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα το ελληνικό ΥΠΕΞ φέρεται να το διαψεύδει αλλά επίσημη διάψευση δεν υπήρξε. Ο Νικολά Ντιμιτρόφ σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε: «Η διαδικασία για το θέμα του ονόματος βρίσκεται σε μια λεπτή φάση και οι εικασίες ορισμένων μέσων ενημέρωσης προκαλούν ζημιά. Παραμένω σε όσα έχω πει στη δημόσια δήλωσή μου και πληροφορώ την κοινή γνώμη ότι δεν έχω κάνει κάποια περαιτέρω ενημέρωση».

Η τριμερής της Βιέννης

Μετά την συνάντηση της Βιέννης ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς μίλησε για πολύ εποικοδομητικές συναντήσεις μεταξύ της Ελλάδας και της πΓΔΜ, ωστόσο όπως ανέφερε υπάρχουν ακόμα διφορούμενα ζητήματα στις διαπραγματεύσεις.

«Είναι δύσκολα τα βήματα που κάνουμε, αλλά όλα τα βήματα μάς φέρνουν πιο κοντά στην πιθανότητα μιας λύσης» δήλωσε από τη Βιέννη, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν έχει υπάρξει κάποια σύγκλιση στα μεγάλα θέματα που χωρίζουν τις δύο χώρες, ο κ. Κοτζιάς απάντησε πως υπάρχει μια σύγκλιση για τη μέθοδο με την οποία θα λυθεί το ζήτημα και συμπλήρωσε: «Έχουμε καταγράψει στις λεπτομέρειες τους ποια είναι αυτά που συμφωνούμε και ποια πού διαφωνούμε. Έχουμε εντοπίσει ποια είναι τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά και ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα».

Ο Μ. Νίμιτς δήλωσε αισιόδοξος, καθώς όπως ανέφερε «εργαζόμαστε πολύ εποικοδομητικά» για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

«Πιστεύω πως υπάρχει μεγάλη βελτίωση σε διάφορα ζητήματα και όλα αυτά θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση της περιοχής και στη βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών», υπογράμμισε.

Σχετικά Νέα