Σκάβουν όλη τη χώρα για δίκτυα φυσικού αερίου

Πάνω από κάθε πρόβλεψη κινείται η διείσδυση του φυσικού αερίου στα ελληνικά νοικοκυριά, με τις τρεις εταιρείες διανομής φυσικού αερίου να σηκώνουν στην πλάτη τους επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη πενταετία.

Με βασικό μέτοχο την ΔΕΠΑ που κατέχει το 51% στις εταιρείες παροχής και διανομής αερίου (από τις αρχές του 2017 έχει ολοκληρωθεί ο λειτουργικός διαχωρισμός μεταξύ της παροχής και της διανομής) και εταίρους μερικές από τις ισχυρότερες πολυεθνικές εταιρείες (Shell, ENΙ), οι εταιρείες διανομής φυσικού αερίου σκάβουν όλη την Ελλάδα.

Στην Αττική, η ΕΔΑ Αττικής έχει ήδη υπογεγραμμένα νέα συμβόλαια σε 17.000 νοικοκυριά καταγράφοντας αύξηση 65% σε σχέση πέρσι, έχοντας συνολικά πάνω από 300.000 οικογένειες στο δίκτυό της. Ως ένα μεγάλο βαθμό, η εικόνα αυτή οφείλεται στην επιδότηση της σύνδεσης με 1,5 εκ. ευρώ και εσωτερικής εγκατάστασης μετατροπής με 3,8 εκ. ευρώ. Η μείωση από 35% έως 40% των τιμολογίων σε σχέση με το πετρέλαιο, αποτελεί άλλο ένα ισχυρό κίνητρο για τους καταναλωτές. Η εταιρεία στοχεύει στην πενταετία σε 18.000 νέες παροχές και στην ανάπτυξη πρόσθετου δικτύου μήκους 100 χλμ.
Αντίστοιχα, στην Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία, η ομώνυμη Εταιρεία Διανομής Αερίου (ΕΔΑ ΘΕΣΣ), η οποία έχει φτάσει τα 300.000 νοικοκυριά, βάζει ως στόχο ως το 2021 τα 357.000, επενδύοντας 97 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι στην Θεσσαλονίκη 800.000 νοικοκυριά και αντίστοιχα 250.000 στην Θεσσαλία έχουν φυσικό αέριο.
«Ανά 10 μέτρα στην Θεσσαλονίκη έχουμε πελάτη», δήλωσε χθες ο γενικός διευθυντής Λεωνίδας Μπακούρας, μιλώντας στο ενεργειακό φόρουμ για το φυσικό αέριο που διοργάνωσε το ΤΕΕ. Όπως ανέφερε, η αύξηση της διείσδυσης δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς οι εταιρείες καλούνται να εκτοπίσουν από τα νοικοκυριά το πετρέλαιο. Tόνισε μάλιστα ότι η ελληνική αγορά βρίσκεται πολύ πίσω στον τομέα του συμπιεσμένου αερίου (CNG) όταν όλη η Ευρώπη μιλάει για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney

Σχετικά Νέα