Δημοσιεύθηκε στις: Τε, Σεπ 28th, 2016

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για την Παιδεία στη Βουλή

gfgfvΜύρισε μπαρούτι η προ ημερησίας για την παιδεία στη Βουλή, καθώς  ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης  διασταύρωσαν τα ξίφη τους στην Ολομέλεια .

Η  συζήτηση όπως ήταν αναμενόμενο δύσκολα περιορίστηκε σε ζητήματα παιδείας καθώς τα μέτωπα ανάμεσα στη ΝΔ και την κυβέρνηση εκτείνονται σε πλήθος θεμάτων με κυρίαρχο αυτό της αδειοδότησης των καναλιών και του πόθεν έσχες των υπερθεματιστών.

Ο πρωθυπουργός,Αλέξης Τσίπρας κινήθηκε σε επιθετικούς τόνους προκειμένου «να βάλει κάποια πράγματα στη θέση τους».

Στην ατζέντα με τα πιθανά πεδία σύγκρουσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκονται ωστόσο θέματα όπως η οικονομία, το πόρισμα για την Attica Bank και η Τράπεζα της Ελλάδος και το προσφυγικό.

Πρωτολογία Αλ.Τσίπρα:

«Δυστυχώς πλέον, το σκοτάδι της προπαγάνδας και της συκοφαντίας του παλιού πολιτικού συστήματος και των συστημικών Μέσων που στηρίζει απειλεί να καλύψει τα πάντα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κάποιους να απειλούν να καλύψουν την χώρα στο σκοτάδι. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή.

Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και το ζήτημα του χρέους είναι για πρώτη φορά αντικείμενο συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είπε ο πρωθυπουργός.

Η ΝΔ είναι απέναντι στον αγώνα να σπάσουμε το αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής. Εδώ και ένα μήνα παίζεται από το παλιό πολιτικό σύστημα και τα συστημικά Μέσα που το στηρίζουν, το παιχνίδι της «αριστερής παρένθεσης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι έχει προστρέξει από πέρυσι να υποστηρίξει τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών και πρόσθεσε: Μεταρρυθμίσεις για τη ΝΔ σημαίνουν απολύσεις, απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους.

Έχετε προστρέξει να στηρίξετε τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών, είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στη ΝΔ, για να υπογραμμίσει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι διατεθειμένος να διεκδικήσει χαμηλότερα πλεονάσματα με αντάλλαγμα «μεταρρυθμίσεις» που θα φέρουν απολύσεις, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους.

Εκεί είναι η διαφορά μας, τόνισε ο κ. Τσίπρας, ότι δηλαδή εμείς διεκδικούμε χαμηλότερα πλεονάσματα με την κοινωνία όρθια. Είστε για μια ακόμη φορά απέναντι στην προσπάθεια μας να ανακτήσουμε ευρωπαϊκά κεκτημένα, να επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις. Είστε απέναντί μας και στην προσπάθεια μας να σπάσουμε το αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής, υπογράμμισε και πρόσθεσε: Παίξατε τα ρέστα σας την περίοδο της πιστωτικής ασφυξίας, στο σενάριο της αριστερής παρένθεσης, για να σημειώσει ότι η ΝΔ έπαιξε το ίδιο σενάριο και πέρυσι στην πρώτη αξιολόγηση αλλά και πάλι ηττήθηκε και τώρα επιχειρεί πάλι το ίδιο.

«Έχετε βγει στα κεραμίδια για να υπερασπιστείτε το πιο σκοτεινό δίκτυο εξουσία» είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι παρόλα αυτά η ΝΔ τολμάει να κουνάει το δάχτυλο στην Αριστερά για το ηθικό πλεονέκτημα. Τολμούν να κουνούν το δάχτυλο τα κόμματα της Siemens, του Χριστοφοράκου, του Τσοχατζόπουλου, των υποκλοπών, του ΚΕΕΛΠΝΟ, της παράγκας του ποδοσφαίρου, σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Τώρα που βλέπετε ότι ο διαγωνισμός προχωρά κανονικά, κάνετε ό,τι μπορείτε για να τον απονομιμοποιήσετε», είπε, απευθυνόμενος στην ΝΔ.

«Σε αυτόν τον τόπο θα μάθουν όλοι και πρώτα απ’ όλα εσείς, ότι ο νόμος ισχύει για όλους» τόνισε.

«Έχετε το θράσος εσείς να μιλάτε για σκάνδαλο του ΣΥΡΙΖΑ στις τράπεζες. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Αν θέλετε να βρείτε δάνεια χωρίς εγγυήσεις, ψάξτε πρώτα στα δικά σας βιβλία. Ότι και να κάνετε οι φίλοι και οι προστατευόμενοί σας θα περάσουν απο το ταμείο και θα πληρώσουν» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας αναφορά και στα χρέη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «τα 255 εκατ. ευρώ (απο τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες) ήδη διοχετεύονται για τη στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη. Ήδη 15.000 περισσότερα παιδιά θα πάνε φέτος στους παιδικούς σταθμούς. Ήδη ξεκινά η στήριξη των νοσοκομείων με 4000 νοσηλευτές, ήδη ξεκινά πρόγραμμα στήριξης νέων διδακτόρων».

Δεν είστε με την ποιότητα, αλλά με συγκεκριμένα συμφέροντα και στο χώρο της εκπαίδευσης, είπε απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης που άσκησαν προηγουμένως κυβερνητική εξουσία, ο πρωθυπουργός.

Έκανε επίσης λόγο για ιδιαίτερες σχέσεις σας με ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και τους επέκρινε ότι «είστε με τα ακριβά σχολεία των λίγων».

«Όλα όσα εξαγγείλατε στη ΔΕΘ, και δεν το αποκρύπτετε, μάλλον προϋποθέτουν νέες περικοπές στην Παιδεία. Πείτε μας, ποια ευρωπαϊκή χώρα θα έδινε 1,8% του ΑΕΠ της για την Παιδεία και θα ήθελε να ονομάζεται ευρωπαϊκή;» διερωτήθηκε, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Αποκαταστήσαμε την κανονικότητα στα σχολεία μας, μετά από 7 χρόνια. Πρώτη φορά άνοιξαν χωρίς ελλείψεις σε βιβλία και καθηγήτες» τόνισε ο κ.Τσίπρας, για να προσθέσει πως πρώτη φορά εφαρμόστηκε ο νόμος για προσλήψεις 9100 εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής.

«Το μάθημα των Θρησκευτικών δεν μπορεί πια να έχει ομολογιακό χαρακτήρα αλλά ούτε οι ώρες του μειώνονται, ούτε μάθημα επιλογής γίνεται, ούτε χάνεται η αναφορά στο ορθόδοξο θρησκευτικό δόγμα» επισήμανε στη συνέχεια, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι στις μέρες μας, που στα σχολεία μας φοιτούν παιδιά που δεν ανήκουν σε ένα μόνο δόγμα, οφείλει να κάνει τους μαθητές να κατανοήσουν τη θρησκευτικότητα ως πτυχή της κοινωνικής πραγματικότητας.

Στον διάλογο που συνεχίζεται, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, είναι ευπρόσδεκτες οι θέσεις της Εκκλησίας, εξέφρασε τον σεβασμό προς την Εκκλησία, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι ρόλοι στον διάλογο πρέπει να είνα διακριτοί.

«Το ζήτημα δεν είναι να κόψεις τους αιώνιους φοιτητές, το ζήτημα είναι να καταφέρουμε να μη γεννά το πανεπιστήμιο αιώνιους φοιτητές», είπε ο πρωθυπουργός, εντοπίζοντας μία από τις αιτίες στο εξεταστικό σύστημα που σπρώχνει φοιτητές να σπουδάζουν σε πανεπιστήμια που δεν αγαπούν.

«Τα κορυφαία πανεπιστήμια, παγκοσμίως, στην πλειοψηφία τους, είναι δημόσια. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν είναι ευρωπαϊκή παράδοση, ο ευρωπαϊσμός σας είναι κούφιος» είπε, απευθυνόμενος στην ΝΔ, ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι όσοι προβάλλουν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια ως πανάκεια, «έχουν αναρωτηθεί γιατί οι απόφοιτοί μας του κατασυκοφαντημένου δημόσιου πανεπιστημίου είναι περιζήτητοι παντού;»

«Δεν θέλουμε την κοινωνία του 1/3, την κοινωνία της ελίτ και των πληβείων. Θέλουμε μια κοινωνία καθολικής ευημερίας και ισότητας» τόνισε ο κ. Τσίπρας. Ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς για το έργο που παρέχουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ενώ απευθύνθηκε στα παιδιά με ένα απόφθεγμα του Χαλίλ Γκιμπράν, λέγοντας: «η ζωή προχωρά μπροστά, δεν μένει στο χθες».

Πρωτολογία Κυρ.Μητσοτάκη:

Κάνατε μια ομιλία σαν να μην έχετε ακούσει τίποτα για Καλογρίτσα και Αττικής, είπε ο Μητσοτάκης στον Τσίπρα. Μια ιδεοληπτική κυβέρνηση καταστρέφει την παιδεία. Ο κ. Φίλης ξηλώνει την αριστεία και τη φιλομάθεια. Το σχόλιο για τα Θρησκευτικά.

Κάνατε μια ομιλία σαν να μην έχετε ακούσει τίποτα για τον κ. Καλογρίτσα, την Τράπεζα Αττικής . Τα προσπεράσατε σαν να είναι αδιάφορα, απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν έρχεστε ως κατήγορος, απολογούμενος είστε, κ. Τσίπρα. Αν θέλετε να τα συζητήσουμε, ελάτε αύριο να κάνουμε προ ημερησίας συζήτηση», τόνισε.

Θα μιλήσω για την παιδεία και δεν θα αποπροσανατολίσω, τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όταν δολοφονήθηκε ο Παύλος Μπακογιάννης, η αριστερά είχε ηγεσία τον Φλωράκη και τον Κύρκο, όχι τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Παππά, θύμισε.

Όπως είπε, μια ιδεοληπτική κυβέρνηση καταστρέφει την παιδεία. Θέλει ο κ. Τσίπρας να διχάσει, εμείς να ενώσουμε. Στην παιδεία πετιέται στο καλάθι των αχρήστων το σημαντικότερο κεκτημένο: ότι μετατρέψαμε την παιδεία σε πλαίσιο συναίνεσης.

Όταν η ΝΔ ψήφισε το νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου, έκλεισε το πλαίσιο της αντιπαράθεσης στον συγκεκριμένο χώρο και έφερε την κοινή λογική. Είχαμε το θάρρος να κάνουμε αυτό που ήταν χρήσιμο για τον τόπο και όχι αναγκαστικά ωφέλιμο για το κόμμα.

Σε λίγους μήνες γκρεμίστηκε ό,τι χτίστηκε, τόνισε ο αρχηγός της ΝΔ.

Η γνώση είναι το μόνο που βοηθά σε έναν κόσμο που αλλάζει κάθε στιγμή και η κυβέρνηση αναμοχλεύει τις πιο σκοτεινές πρακτικές άλλων εποχών.

Ο κ. Τσίπρας αναδείχτηκε ως καταληψίας, έτσι απέκτησε τις πρώτες του περγαμηνές, θύμισε. Δεν ξεχάσατε τίποτα απ’ όσα κάνατε και δεν μάθατε τίποτα.

Ακούμε τα ίδια κλισέ συνθήματα: ελάχιστη προσπάθεια, πασπαλισμένη με καταλήψεις. Σε άλλους τομείς της οικονομίας εφαρμόζετε τα μνημόνια που υπογράψατε και κάνετε αλλαγές. Στην παιδεία δεν κάνετε καμία προσπάθεια. Ο κ. Φίλης έχει όλα τα προσόντα για να ξηλώσει την αριστεία και τη φιλομάθεια.

Το δημόσιο σχολείο έχει σημαντικό ρόλο, τόνισε ο αρχηγός της ΝΔ. Η πολιτεία πρέπει να δίνει ίσες ευκαιρίες. Το πού θα φτάσει κάποιος εξαρτάται από το ταλέντο του και από την ίδια την τύχη.

Η αριστεία είναι στάση ζωής, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αριστος είναι κάθε νέος που προσπαθεί να βελτιώνεται.

Η κυβέρνηση υιοθέτησε πάνω από 100 ρυθμίσεις που αποσάθρωσαν όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, κατήγγειλε ο αρχηγός της ΝΔ και επικαλέστηκε το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Εκπαίδευσης που καταγράφει υποχώρηση.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει αλλεργία σε κάθε έννοια αξιολόγησης και όπως είπε, στα δημοτικά σχολεία υπονομεύτηκε το 35% των σχολείων με την κατάργηση του ενιαίου εκπαιδευτικού προγράμματος.

Σε ό,τι αφορά στα γυμνάσια, μίλησε για την επαναφορά του 9,5 για την προαγωγή. «Ο μόνος τρόπος να μην περάσεις την τάξη είναι να κάνεις αίτηση», μου είπε ένας καθηγητής.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επανέφερε τον συνδικαλισμό στην επιλογή στελεχών στην εκπαίδευση. Κριτήριο για τις επιλογές διευθυντών σχολικών μονάδων αποτελεί η ψηφοφορία στο σύνολο των διδασκόντων. Ετσι επιλέγεται όχι ο καλύτερος αλλά ο αρεστός.

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το θέμα των αιώνιων φοιτητών, λέγοντας ότι αυτό δείχνει ότι «ο κ. Φίλης αποφάσισε να πάρει το πτυχίο του».

Τα ιδιωτικά σχολεία

Είναι λογικό να μην μπορεί μια εταιρεία να αντικαταστήσει έναν εκπαιδευτικό που δεν αποδίδει; Γιατί αποκλείονται τα ιδιωτικά σχολεία από το να εφαρμόζουν ένα πιο διευρυμένο πρόγραμμα; αναρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για νομοσχέδιο-έκτρωμα σε ό,τι αφορά στα μεταπτυχιακά προγράμματα καθώς πλήττεται η αυτονομία των πανεπιστημίων. Παράλληλα, τα χαμηλά δίδακτρα στα μεταπτυχιακά αφαιρούν πολύτιμους πόρους.
Την αξία ενός μεταπτυχιακού την κρίνει η αγορά και όχι η κυβέρνηση με μετασοβιετικού τύπου αποφάσεις, τόνισε.

Η Εκκλησία

Κανείς δεν έχει αντίρρηση για την ανάγκη εξέλιξης του μαθήματος των Θρησκευτικών, ούτε η Εκκλησία. Αυτό πρέπει να γίνεται βάσει μελέτης.

«Το μάθημα των Θρησκευτικών ήταν αφορμή για να δρομολογήσετε μια τυφλή σύγκρουση», κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως είπε, έλαβε επιστολή από τον Ιερώνυμο. Σε αυτή λέει ότι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν κρύβεται πίσω από το Σύνταγμα. Η σχέση της με τον λαό είναι ιστορική.

Η πρόταση της ΝΔ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε το περίγραμμα των θέσεων του κόμματος.

Μίλησε για την ανάγκη αυτονομίας ώστε να αναβαθμιστεί ο ρόλος των σχολείων και των πανεπιστημίων. Αυτονομία χωρίς αξιολόγηση δεν μπορεί να υπάρξει, ξεκαθάρισε. Πρέπει να γίνεται οργανωμένα και με όλες τις σύγχρονες υποδομές που έχουμε και δεν μπορεί να είναι προαιρετική και απογυμνωμένη από διορθωτικές παρεμβάσεις όπου εμφανίζονται ελλείψεις.

Αναφερόμενος στην προσχολική αγωγή σημείωσε ότι οι ανισότητες διαμορφώνονται πολύ νωρίς. Γι’ αυτό κανένα παιδί επί ΝΔ δεν θα βρεθεί εκτός παιδικού σταθμού.

Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές κάνουν τη διαφορά. Πρέπει να αναδείξουμε τον ρόλο του. Πρέπει να τους τιμούμε, να επιβραβεύουμε τους καλούς και να βελτιώνουμε όσους έχουν κενά.

Για τα Δημοτικά μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει ένας ενιαίος τύπος για όλους. Δάσκαλοι και καθηγητές πρέπει να επιλέγουν το βιβλίο που τους ταιριάζει μέσα από εγκεκριμένη λίστα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέδειξε την ανάγκη να επανέλθει ο επαγγελματικός προσανατολισμός.

Σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχουν πρότυπα λύκεια σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας και να σπάσουν τα στερεότυπα γύρω από την επαγγελματική εκπαίδευση που είναι «στιγματισμένη».

Σε ότι αφορά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια τόνισε ότι είναι αποδεκτό να είναι κάποιος απόφοιτος ξένου πανεπιστημίου που έχει παράρτημα στην Ελλάδα. Ως πότε θα ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση; Γιατί να μην μετατρέψουμε τη χώρα σε κέντρο πανεπιστημιακής μόρφωσης όπως η Κύπρος και η Τουρκία;

Ζήτησε μεγαλύτερη σύνδεση της εκπαίδευσης και της έρευνας με τα πανεπιστήμια και κίνητρα για συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και νεοφυών επιχειρήσεων και κίνητρα για δημιουργία clustrers.

Θα τα καταργήσουμε

Ότι έχετε νομοθετήσει θα καταργηθεί τους πρώτους μήνες της δικής μας θητείας, ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γεννηματά:

Δώσατε μάχη για την Τράπεζα Αττικής με στόχο να χρηματοδοτήσετε τον δικό σας εργολάβο και να ελέγξετε την ενημέρωση, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

«Μας πουλάτε νομιμότητα για τις παρατυπίες της δικής σας κυβέρνησης; Ο κόσμος το έχει τούμπανο και εσείς κρυφό καμάρι», τόνισε η Φώφη Γεννηματά, αναφερόμενη στην υπόθεση Καλογρίτσα και τη γραμμή άμυνας τους Αλέξη Τσίπρα. «Έπεσε μαύρο στο ΣΥΡΙΖΑ TV γιατί αποκαλύφθηκαν όλα» είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: Δώσατε μάχη για την Τράπεζα Αττικής με στόχο να χρηματοδοτήσετε τον δικό σας εργολάβο και να ελέγξετε την ενημέρωση».

«Ο διαγωνισμός είναι διάτρητος. Είναι ώρα του εισαγγελέα» επανέλαβε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.Στο σημείο αυτό διεύρυνε το μέτωπο τη επίθεσης, βάζοντας στο στόχαστρό της και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Χαρακτήρισε έγκλημα το γεγονός πως παραδόθηκε η δημόσια περιουσία για 99 χρόνια και επισήμανε ότι εκτός από τον πρωθυπουργό που προχωρά κρυπτόμενος, κάνει το ίδιο και ο κ. Μητσοτάκης γιατί όσα ψηφίστηκαν ανήκουν στον σκληρό πυρήνα της ιδεολογίας της Δεξιάς.

Η ζημιά στην Παιδεία είναι ανυπολόγιστη. Ισοπεδώσατε το δημόσιο σχολείο και αμφισβητείτε το μοντέλο αναδιανομής της γνώσης, επιβαρύνοντας τα νοικοκυριά, τόνισε για το θέμα της ημερήσιας διάταξης. «Για τον κ. Τσίπρα η αριστεία είναι ρετσινιά, για τον κ. Μητσοτάκη μέσο αναπαραγωγής της ελίτ, για εμάς είναι προτεραιότητα για να δώσουμε ίσες ευκαιρίες» σημείωσε. «Η Παιδεία στο κρεβάτι του Προκούστη» τόνισε.

Φέρατε ξανά τους αιώνιους φοιτητές και τους μπαχαλάκηδες και κατά τα άλλα ενδιαφέρεστε για το δημόσιο πανεπιστήμιο, είπε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό. «Παντού προσπαθείτε να δημιουργήσετε το δικό σας καθεστώς» προσέθεσε.

Έχετε χρησιμοποιήσει πολλές φορές τον κ. Φίλη για να αλλάξετε ατζέντα, σήμερα μάθαμε πόσο εύκολα τον κρεμάτε στα μανταλάκια, σημείωσε η κυρία Γεννηματά αναφερόμενη στο θέμα των θρησκευτικών. Η κυβέρνηση φέρνει την κρίση στην εκπαίδευση, υπογράμμισε και αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για γενίκευση του ολοήμερου σχολείων, ενίσχυση των βιωματικών πρακτικών, αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών κοκ.

Η κυρία Γεννηματά ζήτησε τέλος «να ανοίξει η συζήτηση για τα μη κρατικά ΑΕΙ, πριν τα ιδιωτικά υποκαταστήσουν το δημόσιο πανεπιστήμιο» και συνέδεσε την αξιολόγηση με την μισθολογική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών.

Κουτσούμπας:

«Ρίχνετε στάχτη στα μάτια του λαού με αριστερόστροφες κορώνες. Έχετε επιλεγεί για να κάνετε την βρώμικη δουλειά», τόνισε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αναφερόμενος στις τηλεοπτικές άδειες και την κυβερνητική πολιτική.
Σημειώνεται ότι με την φράση αυτή έκλεισε την ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την παιδεία, και ότι επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι απουσίασε από τις συζητήσεις που έγιναν στην Ολομέλεια για τα άλλα θέματα.
Αναφερόμενος στα θέματα της εκπαίδευσης ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε «μεταξεταστέους» και τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΝΔ.

Στ.Θεοδωράκης:

Για υποκρισία κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Σταυρός Θεοδωράκης, αναφερόμενος στο θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων και των ιδιωτικών σχολείων.

«Η άρνηση των μη κρατικών πανεπιστημίων δεν είναι Αριστερά. Πρώτη η Χούντα ισχυρίστηκε ότι αυτά θα καταστρέψουν την Παιδεία», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του Ποταμιού, καλώντας την κυβέρνηση να μην είναι υπερήφανη για την άρνησή της στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

«Πολιτικοί που έχουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, υμνούν μόνο τα δημόσια και πολεμούν τα ιδιωτικά, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο ενώ είναι επίτιμος διδάκτορας Ιδιωτικού πανεπιστημίου της Σμύρνης! Ο παραλογισμός πρέπει να τελειώσει», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.

Παράλληλα, απηύθυνε πρόσκληση στα κόμματα να καταργήσουν τις κομματικές νεολαίες μέσα από τα πανεπιστήμια.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε ακόμα ότι θα έπρεπε και τα ιδιωτικά σχολεία να δεχτούν έναν αριθμό προσφύγων, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Π.Καμμένος:

Την αντίθεσή του στον διαχωρισμό κράτους και Εκκλησίας εξέφρασε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος μιλώντας στη Βουλή λίγο μετά από την συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. «Το Σύνταγμα είναι δεδομένο, αναφέρεται στους άρρηκτους δεσμούς με την Εκκλησία και από την στιγμή που υπάρχει αυτό δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξεκινήσει συζήτηση για χωρισμό Εκκλησίας και κράτους», είπε ο Π. Καμμένος.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων σημείωσε ότι «έχει διαφορές που τις εκφράζουμε και δημόσια καμιά φορά» με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη για τα Θρησκευτικά, αλλά του πίστωσε ότι «φέτος μετά από πολλά χρόνια» στα σχολεία πήγαν και βιβλία και εκπαιδευτικό προσωπικό.

Ακόμη απέρριψε την πρόταση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη για ναούς στους προσφυγικούς καταυλισμούς. «Από την Ε.Ε. απαγορεύεται να φτιαχτούν εκκλησίες στους καταυλισμούς των προσφύγων, το απαγορεύει ο νόμος για την γκετοποίηση», ανέφερε ο Π. Καμμένος.

Επανήλθε στις καταγγελίες για την κ. Ζευγώλη που ήταν διευθύντρια του γραφείου του υπουργού και βουλευτή της Ν.Δ. Χρήστου Σταϊκούρα και διορίσθηκε στην Τράπεζα Αττικής. «Η κυβέρνηση χτυπά την διαπλοκή της μεταπολίτευσης», είπε και επεσήμανε ότι οι κουμπάροι της ΝΔ πήραν τηλεοπτική άδεια.

«Η κ. Ζευγώλη, χωρίς να έχει πτυχίο – γιατί η ΝΔ είναι υπέρ της αριστείας – διορίσθηκε υπεύθυνη χορηγήσεων στην Τράπεζα Αττικής», ανέφερε ο Π. Καμμένος και πρόσθεσε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ζήτησαν χρήματα για να τυπώσουν τα ψηφοδέλτιά τους αλλά η Τράπεζα Αττικής αρνήθηκε, ενώ είχε δώσει 14 εκατ. ευρώ δάνειο στη ΝΔ.

Αναφερόμενος στη διαπλοκή ο Π. Καμμένος επεσήμανε ότι «μόλις ακούσθηκε η λέξη SIEMENS και Χριστοφοράκος άδειασε η Βουλή. Γαλαζόπετρα έπεσε». «Οι κουμπάροι της κυβέρνησης δεν πήραν άδεια – και καλώς δεν πήραν. Οι δικοί σας οι κουμπάροι πήραν. Δεν ξέρετε ότι ο Β. Μαρινάκης είναι κουμπάρος της Ντ. Μπακογιάννη; Ο δικός μου ο κουμπάρος δεν πήρε άδεια. Και εγώ το είχα ζητήσει από την πρώτη στιγμή και το πάλεψα μέχρι το τέλος», υπογράμμισε αναφερόμενος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Β.Λεβέντης

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.Βασίλης Λεβέντης,μιλώντας στην Βουλή κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα έργα και ημέρες της ΝΔ όταν ήταν κυβέρνηση, προέτρεψε τον κ. Τσίπρα να πάει άμεσα σε εκλογές «αν είναι έξυπνος για να δούμε αν ο κ. Μητσοτάκης καταφέρει κάτι. Αν είναι βλάκας ο Τσίπρας θα παραμείνει Πρωθυπουργός και θα τραβήξει το δικό του γολγοθά διότι δεν φτάνει ένας Τσίπρας χρεάζονται εκατό».

Πρόετρεψε παράλληλα τον κ. Μητσοτάκη να επιδείξει όπως και ο  Παύλος Μπακογιάννης πνεύμα συναίνεσης και τον κατηγόρησε για υποκρισία. Τον προκάλεσε συγκεκριμένα να απαντήσει γιατί χθες καταψήφισε την μεταφορά των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο αφού είναι υπέρ των ιδωτικοποιήσεων.

Ζήτησε όμως και από τον κ. Τσίπρα να αφήσει πίσω του τους υψηλούς τόνους. «Θυμάστε τι έλεγε παλιότερα πριν βγει στην Ευρώπη ότι θα έδερνε την Μέρκελ και άλλα τέτοια. Τώρα σταμάτησε» υπογράμμισε.

Δευτερολογία Αλ.Τσίπρα

Αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή κατέθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την δευτερολογία του, απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ.

«Ο κ. Μητσοτάκης σε μια αποστροφή του λόγου του μου είπε να ζητήσω άλλη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για τη διαπλοκή. Καταθέτω λοιπόν αίτημα. Να έρθετε εδώ να απαντήσετε» ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ αποφάσισε για άλλη μία φορά να αποδράσει, να σιωπήσει.

«Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί» σημείωσε με νόημα ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι αυτή τη φορά δε θα αποδράσει.

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές είχαν αναφέρει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει να μιλήσει στη Βουλή για το ζήτημα της διαπλοκής, τονίζοντας ότι «προτιμά να μιλά εκ του ασφαλούς ή να βάζει άλλους να μιλάνε γι’ αυτόν».

Δευτερολογία Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την δευτερολογία του, σχολιάζοντας το δεκτό από τον πρωθυπουργό αίτημα για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την διαπλοκή και τη διαφθορά, λέγοντας πως, «Ο πρωθυπουργός επανέρχεται στον τόπο του εγκλήματος».

«Επανέρχεστε στον τόπο του εγκλήματος. Χαίρομαι γι’ αυτό. Όμως υπάρχει μία διαφορά. Σε σχέση με το τι γνωρίζαμε τότε, υπάρχουν κάποια δεδομένα ο Καλογρίτσας, η Τράπεζα Αττικής και η offshore της Αυγής», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα και συμπληρώνοντας πως, «όταν ζητούσατε προ ημερησίας για τη διαφθορά και την διαπλοκή και, όταν έγινε η συζήτηση τον Μάρτιο, κατά γενική ομολογία υποστήκατε μία πανωλεθρία».

 Είπε δε ότι ο πρωθυπουργός στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο και χαρακτήρισε «υποκρισία» το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας τον κατηγόρησε ότι δεν φοίτησε σε δημόσιο σχολείο.

«Είναι απαραίτητη η σύνδεση της παιδείας με την αγορά εργασίας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Γεννηματά:

Η Φώφη Γεννηματά στη δευτερολογία της στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία,είπε  «Αποκαλύφθηκε η φτώχεια ιδεών και η γύμνια σε πολιτικές επιλογές και πράξεις. Ισοπέδωση και χαμένες ευκαιρίες. Η κυβέρνηση θα μείνει στην ιστορία γιατί έβαλε την Παιδεία στο μνημόνιο. Αυτό θα σας κατατρέχει και σας στιγματίζει» είπε .

«Ό,τι αναφέρατε σήμερα ως μελλοντικές σας πρωτοβουλίες είναι αποσπασματικές προτάσεις από όλα έχει εξαγγείλει το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, με δανεικές προτάσεις προσπαθείτε να κάνετε πολιτικές. Όπως με δανεικές μεταρρυθμίσεις προσπαθεί η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης να παρουσιάσουν ένα νέο προφίλ μεταρρυθμιστικό.  Και οι προτάσεις οι αποσπασματικές και οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο κ Μητσοτάκης είναι έργο ΠΑΣΟΚ, ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, είναι ο πλούτος του, γιατί είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας εκατοντάδων στελεχών και εκπαιδευτικών. Ούτε οι προτάσεις μας ούτε οι μεταρρυθμίσεις μας μετεγγράφονται» τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η κ. Γεννηματά απάντησε και στο αίτημα που κατέθεσε ο Πρωθυπουργός για προ ημερησίας συζήτηση στη βουλή για τη διαπλοκή και τη διαφθορά.  «Είναι η δεύτερη φορά που φέρνει σε συζήτηση το θέμα της διαπλοκής. Την πρώτη φορά έκανε μια τρύπα στο νερό σε σχέση με τις επιδιώξεις του. Κατάφερε να είναι απολογούμενος.

Εμείς το γάντι το σηκώνουμε. Ναι, ελάτε να μιλήσουμε για τη διαπλοκή σε αυτή την αίθουσα για να αποδείξουμε και να τεκμηριώσουμε ποιο είναι το τρίγωνο της διαπλοκής για το οποίο μιλήσατε γιατί αυτή την φορά θα είστε κατηγορούμενος κι όχι απλά απολογούμενος» επεσήμανε.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo