Σε υψηλά 6,5 ετών ο PMI σε Γερμανία και Γαλλία

Σε υψηλά 6,5 ετών, στις 57,8 μονάδες από 55,8 που ήταν τον Αύγουστο, «σκαρφάλωσε» το Σεπτέμβριο ο PMI στη Γερμανία, παρέχοντας ακόμη μία ένδειξη της ισχυρής ανάπτυξης που γνωρίζει η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη.

Ο δείκτης PMI για τον κλάδο της μεταποίησης έφθασε στις 60,6 μονάδες από 59,3 που ήταν τον Αύγουστο, ενώ στον κλάδο των υπηρεσιών ο σχετικός δείκτης ενισχύθηκε σε υψηλά εξαμήνου, φθάνοντας στις 55,6 μονάδες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα στοιχεία αποδεικνύουν πως ο ιδιωτικός τομέας στη Γερμανία διανύει περίοδο ευρωστίας, τόσο σε επίπεδο παραγωγικότητας όσο και απασχόλησης.

Στη Γαλλία, επίσης ο PMI αιφνιδίασε ευχάριστα, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδά του από το Μάιο του 2011, ήτοι στις 57,2 μονάδες. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα υποχωρούσε στις 55 μονάδες. Στον κλάδο της μεταποίησης, ο δείκτης ενισχύθηκε στις 56 μονάδες από 55,8 που ήταν τον Αύγουστο και στον τομέα των υπηρεσιών ενισχύθηκε στις 57,1 μονάδες από 54,9 τον προηγούμενο μήνα.

Ευρωζώνη

Ιδιαίτερα θετικά ήταν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την Ευρωζώνη με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι αυξάνονται πλέον οι πιθανότητες για την ΕΚΤ να ανακοινώσει τον επόμενο μήνα τα σχέδιά της για μείωση του ποσού που διαθέτει μηνιαίως για αγορές ομολόγων.

Πάντως, και στην Ευρωζώνη, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις έκλεισαν το τρίτο τρίμηνο με ισχυρές επιδόσεις, κυρίως οι μεταποιητικές εταιρείες που είχαν τον καλύτερο μήνα τους από τις αρχές του 2011.

Ο δείκτης PMI του Σεπτεμβρίου έκλεισε στις 56,7 μονάδες από 55,7 που ήταν τον Αύγουστο. Η άνοδος εντυπωσίασε τους αναλυτές, δεδομένου ότι και οι τιμές παρουσιάζουν σημαντικές αυξήσεις.

Στον κλάδο της μεταποίησης ο δείκτης εκτινάχθηκε στις 58,2 μονάδες από 57,4 του Αυγούστο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδό του από το Φεβρουάριο του 2011.

Τέλος, στον κλάδο των υπηρεσιών ο δείκτης ενισχύθηκε στις 66,1 μονάδες από 64 μονάδες του Αυγούστου.

Σχετικά Νέα