Σε πανηγυρικό κλίμα η συνάντηση εργαζομένων – Νεφελούδη στην Καβάλα

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης επισκέφθηκε την Καβάλα στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επαφών του. Χθες το απόγευμα είχε συνάντηση στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας με τη διοίκηση του φορέα, το Σωματείο Εργαζομένων στην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων και τους εργαζόμενους μετά την οριστική επίλυση του προβλήματος τους και την επαναπρόσληψη τους από την εταιρία.

«Δεν υπήρχε άλλη επιλογή στο μυαλό μας, από το να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο λιπασμάτων», δήλωσε ο Ανδρέας Νεφελούδης, ενώπιον των εργαζομένων καταχειροκροτούμενος.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Μακρογιάννης στον χαιρετισμό του δήλωσε πως αναγνωρίζει τον καταλυτικό ρόλο του κ. Νεφελούδη στην επαναπρόσληψη των 160 περίπου απολυμένων της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της Β.Φ.Λ. Νίκος Βογιατζίδης υπογράμμισε ότι είναι ο εγγυητής των όσων συμφωνήθηκαν στην τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας στις 22 Δεκεμβρίου 2017, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για τη δικαίωση των 180 απολυμένων εργαζομένων και την επιστροφή τους στις θέσεις εργασίας τους.

Ο Νίκος Βογιατζίδης εξέφρασε το παράπονο ότι οι τοπικοί φορείς της Καβάλας δεν στάθηκαν εξ αρχής και όσο έπρεπε στο πλευρό των απολυμένων «δεν στάθηκαν απέναντι σε αυτή την κατάφωρη αδικία, όπως στάθηκαν οι βουλευτές απέναντι στην κυβέρνηση πιέζοντας συνεχώς, όπως στάθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο περιφερειακό συνέδριο της Κομοτηνής στέλνοντας ισχυρό μήνυμα στήριξης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παίρνοντας το λόγο ο Ανδρέας Νεφελούδης, σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα, παρουσία πλήθος κόσμου απευθυνόμενος προς τους επαναπροσληφθέντες εργαζομένους τη Β.Φ.Λ. τόνισε ότι «μέσα από τη γνωριμία μαζί σας έμαθα τι σημαίνει συνεργασία, πάθος, αγωνιστικότητα, συνδικαλισμός. Σε σας και μόνο οφείλεται η δικαίωση του αγώνα σας».

 

Μάλιστα, δήλωσε χαρακτηριστικά «πότε μας φτύνατε και πότε μας εκτιμούσατε, δικαιολογημένα όλα τα συναισθήματά σας γιατί έτσι μας πείσατε για το δίκαιο των αιτημάτων σας. Ο αγώνας που κάνατε είναι σημαντικός, νομίζω πως δεν έχω δει αντίστοιχο παράδειγμα απόλυτης δικαίωσης συνδικαλιστικού κινήματος». Αναφέρθηκε στη δυνατή σχέση που αναπτύχθηκε όλους αυτούς τους 18 μήνες ανάμεσα στον ίδιο και τους εργαζόμενους, στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν αλλά και τα διλήμματα που υπήρχαν σε πολλά επίπεδα.

Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας ανάφερε ότι είναι σημαντικό να τονιστεί πως οι εργαζόμενοι απολύθηκαν από το εργοστάσιο με ταυτόχρονη υποβολή μηνύσεων χωρίς και δικαιούνται επιδόματα και αποζημιώσεις για να συμπληρώσει «ήσασταν στον Καιάδα και αναστηθήκατε».

Αναφερόμενος στον αγώνα που έδωσαν υπογράμμισε ότι οι απολυμένοι που βρίσκονταν έξω από το εργοστάσιο διαμαρτύρονταν και πάλευαν για την αξιοπιστία και των μέσα, όσων δέχθηκαν τους όρους της εργοδοσίας, σημειώνοντας ότι στόχος πρέπει να είναι η εργασιακή κανονικότητα για όλους.

Ο Ανδρέας Νεφελούδης επισήμανε ακόμα ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα ώστε η Β.Φ.Λ. η μοναδική λιπασματοβιομηχανία της χώρας να λειτουργήσει ορθολογιστικά, σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η εξυγίανση της επιχείρησης σημειώνοντας «η βιομηχανία έχει πολλά και μεγάλα χρέη, οπότε ρέπει να εξυγιανθεί για να έχει ασφαλείς θέσεις εργασίας και για να στηρίζει την ελληνική οικονομία».

Σχετικά Νέα