Δημοσιεύθηκε στις: Πε, Ιούλ 21st, 2016

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Τουρκία τους επόμενους τρεις μήνες(Βιντεο)

βωνηβωΣε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες κηρύχθηκε η Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης.

Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι η απόφαση ελήφθη για να παρθούν γρήγορα και αποτελεσματικά μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το «δίκτυο» του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, το οποίο χαρακτήρισε ως «τρομοκρατική οργάνωση».

Επεσήμανε ότι η απόφαση για κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν αντιβαίνει στο κράτος δικαίου, ούτε και παραβιάζει τις ελευθερίες των πολιτών. Επικαλέστηκε επίσης ότι ευρωπαϊκές χώρες κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από τρομοκρατικά χτυπήματα.

Παράλληλα, επέμεινε ότι ο ίδιος ελέγχει την κατάσταση και ότι ο στρατός βρίσκεται υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης. Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς όπως είπε, η Τουρκία ξεπέρασε αυτήν την πρόκληση.

Επιπλέον, προανήγγειλε ότι οι εκκαθαρίσεις θα συνεχιστούν σε όλους τους θεσμούς.

Σύμφωνα με τον «Νόμο περί Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης» που εγκρίθηκε το 1983, οι περιπτώσεις κατά τις οποίες κηρύσσεται, εκτός από τις φυσικές καταστροφές, τις επιδημίες και την οικονομική κρίση ορίζεται ως «σοβαρή διατάραξη της δημόσιας τάξης λόγω, πρώτον, σοβαρών ενδείξεων για βίαιες κινήσεις που αποσκοπούν στην κατάργηση του ελεύθερου δημοκρατικού καθεστώτος που έχει συσταθεί συνταγματικώς ή των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών και δεύτερον, βίαιων επεισοδίων».

Η Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, με βάση τον εν λόγω νόμο, κηρύσσεται, λαμβανομένης υπόψη της γνώμης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, από το υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, τμηματικά ή σε ολόκληρη τη χώρα, για διάστημα που δεν θα ξεπερνά τους έξι μήνες. Ωστόσο η εθνοσυνέλευση μπορεί να παρατείνει συνεχώς την ισχύ της «κατάστασης».

Σύμφωνα με το νόμο, μεταξύ των πρόσθετων μέτρων που προβλέπονται για την «Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, είναι ο περιορισμός ή η απαγόρευση κυκλοφορίας, η απαγόρευση συγκέντρωσης ή κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες τοποθεσίες ή σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, ο σωματικός έλεγχος και ο έλεγχος στα οχήματα και η κατάσχεση του υλικού το οποίο θεωρείται αποδεικτικό στοιχείο, επιβολή στους πολίτες της υποχρέωσης να φέρουν πάντα αστυνομική ταυτότητα, η απαγόρευση της εκτύπωσης και διανομής εφημερίδων, περιοδικών και άλλων εντύπων, ο έλεγχος κάθε μορφής εντύπων και οπτικοακουστικών μέσων, καθώς και θεατρικών παραστάσεων και κινηματογραφικών ταινιών που προβάλλονται δημοσίως κ.λπ.

Η επιβολή της «Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης», σύμφωνα με το νόμο, καταργεί όλους τους συνταγματικούς περιορισμούς επί τις έκδοσης προεδρικών διαταγμάτων.Ο συντονισμός είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργικού γραφείου ή ενός υπουργείου που θα εξουσιοδοτήσει ο πρωθυπουργός, ενώ συστήνεται και συντονιστικό όργανο στο οποίο μετέχουν συναρμόδια υπουργεία.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo