Γερμανία:Ραγδαία αύξηση των εγκλημάτων που διέπραξαν ακροδεξιοί καταγράφηκε το 2015

epa05199880 Counter demonstrators gather to protest against an announcement of the anti-islamic 'Legida' movement, in Leipzig, Germany, 07 March 2016. Slogan on poster depicting a person dumping a swastika reads: 'Keep your environment clean!'. The Legida movement is considered radically far-right, significantly more xenophobic than the initial Islamophobic 'Pegida' (Patriotic Europeans gainst the Islamization of the Occident) movement.  EPA/JAN WOITAS

Οι αρχές της Γερμανίας κατέγραψαν μια αύξηση χωρίς ιστορικό προηγούμενο των εγκλημάτων που διέπραξαν ακροδεξιοί πέρυσι, με τις επιθέσεις εναντίον κέντρων υποδοχής προσφύγων να υπερπενταπλασιάζονται, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.

Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση για την εγκληματικότητα στη Γερμανία, ο ντε Μεζιέρ τόνισε ότι τα εγκλήματα με πολιτικά κίνητρα που διέπραξαν μέλη της ακροδεξιάς αυξήθηκαν κατά 35% το 2015 σε σχεδόν 23.000. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό αφότου η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση άρχισε να τηρεί σχετικές στατιστικές το 2001.

«Η απότομη αύξηση των εγκλημάτων με πολιτικά κίνητρα καταδεικνύει μια επικίνδυνη εξέλιξη στην κοινωνία», τόνισε ο ντε Μεζιέρ μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά της διάρκειας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. «Βλέπουμε μια μεγεθυνόμενη και όλο και πιο αποφασιστικά εκφραζόμενη ετοιμότητα για τη χρήση βίας, από εξτρεμιστές τόσο της άκρας δεξιάς όσο και της άκρας αριστεράς», πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας.

Συνολικά ο αριθμός των εγκλημάτων με πολιτικά κίνητρα αυξήθηκε κατά 19%, φθάνοντας τα σχεδόν 39.000. Εντός της συγκεκριμένης κατηγορίας, τα βίαια εγκλήματα, όπως οι επιθέσεις ή οι απόπειρες φόνου, αυξήθηκαν κατά 31%, ενώ ειδικά τα εγκλήματα αυτής της φύσης που διαπράχθηκαν από μέλη της άκρας δεξιάς αυξήθηκαν κατά 44%.

Αντίστοιχα, η αύξηση των βίαιων εγκλημάτων από μέλη της άκρας αριστεράς, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, ανήλθε σε 35%.

Οι επιθέσεις εναντίον κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων αυξήθηκαν εκθετικά στις 1.031, έναντι 199 την αμέσως προηγούμενη χρονιά, και οι 923 από αυτές αποδόθηκαν στην άκρα δεξιά. Ο ντε Μεζιέρ προέβλεψε ότι οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν και φέτος: 347 τέτοιες επιθέσεις έχουν καταγραφεί μόλις μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016.

Η Γερμανία υποδέχθηκε πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες πέρυσι, πολλοί από τους οποίους είναι μουσουλμάνοι από τη Συρία και από άλλες εμπόλεμες ζώνες. Οι αφίξεις μειώθηκαν σημαντικά τους τελευταίους μήνες αλλά αναμένεται να αυξηθούν και πάλι όταν ο καιρός βελτιωθεί καθιστώντας ευκολότερο τον διάπλου της Μεσογείου.

Ένα θετικό στοιχείο στα δεδομένα που δημοσιοποίησε το υπουργείο σήμερα θεωρείται το ότι οι αντισημιτικές επιθέσεις μειώθηκαν κατά 14% το 2015.

 

Σχετικά Νέα