Δημοσιεύθηκε στις: Τε, Ιαν 11th, 2017

Σε έντονο κλίμα συγκίνησης η τελευταία ιστορική ομιλία Ομπάμα(Βίντεο)

Μέσα σε έντονο κλίμα συγκίνησης ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποχαιρέτησε τον αμερικανικό λαό μετά από δύο θητείες στην ηγεσία.

Μεταξύ των θεμάτων που ανέφερε ήταν οι επιτυχίες της κυβέρνησής του στην ασφάλεια της χώρας από την τρομοκρατία, το πρόγραμμα κάλυψης εκατομμυρίων πολιτών στο νέο σύστημα υγείας, η μείωση της ανεργίας και η αύξηση των θέσεων εργασίας, η πρόοδος σε περιβαλλοντικά θέματα, καθώς και η επανεκκίνηση σχέσεων με την Κούβα.

«Από σχεδόν κάθε άποψη, οι ΗΠΑ είναι ένα καλύτερο και πιο δυνατό μέρος» από ότι ήταν πριν από οκτώ χρόνια, όταν ανέλαβε την προεδρία της χώρας, είπε ο Ομπάμα στους χιλιάδες υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί στο McCormick Place για να τον ακούσουν.

Προειδοποίησε ωστόσο πως «η δημοκρατία απειλείται όποτε τη θεωρούμε δεδομένη».

Κάλεσε τους Αμερικανούς να σκεφτούν τα πράγματα από την οπτική γωνία του άλλου, λέγοντας «πρέπει να προσέχουμε και να ακούμε».

Ο 55χρονος σήμερα πρόεδρος, ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ, απάντησε με χαμόγελο «δεν μπορώ να το κάνω αυτό» όταν το πλήθος φώναζε ρυθμικά «άλλα τέσσερα χρόνια»- «four more years»- παραμονής του στην εξουσία. Δεν έλειψαν όμως και οι στιγμές μεγάλης συγκίνησης με τον Ομπάμα να μην μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

«Όχι, όχι, όχι, όχι» είπε επανειλημμένα την ώρα που το πλήθος γιούχαρε τη διαδοχή του από τον Ντόναλντ Τραμπ. Ανεβάζοντας τους τόνους, ο Ομπάμα είπε πως η ειρηνική μετάβαση από τον έναν πρόεδρο στον άλλο αποτελεί «σήμα κατατεθέν» της αμερικανικής δημοκρατίας. Υπογράμμισε μάλιστα τρεις απειλές προς την αμερικανική δημοκρατία- την οικονομική ανισότητα, τον ρατσιστικό διαχωρισμό και την απομόνωση τμημάτων της κοινωνίας σε ομάδες όπου οι απόψεις δεν βασίζονται σε «κάποιο κοινό σημείο αναφοράς γεγονότων».

«Αν βαρεθήκατε να διαφωνείτε με αγνώστους στο ίντερνετ, επιχειρήστε να μιλήσετε με κάποιον στην πραγματική ζωή», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

Τόνισε πως οι νέοι Αμερικανοί που πιστεύουν στη «δίκαιη Αμερική» του δημιούργησαν συναίσθημα ακόμα μεγαλύτερης αισιοδοξίας για  τη χώρα αυτή σε σχέση με όταν «ξεκινούσαμε», όπως είπε.

Εξήγησε πως επέλεξε να απευθύνει την τελευταία ομιλία του από το Σικάγο, επιστρέφοντας στην πόλη από όπου άρχισαν όλα. Πρόσθεσε πως σε αυτή την πόλη βρέθηκε στη νεότητά του «προσπαθώντας να καταλάβω ποιος ήμουν, αναζητώντας σκοπό στη ζωή μου», όπως ανέφερε. «Εδώ έμαθα πως η αλλαγή έρχεται μόνο όταν κανονικοί άνθρωποι εμπλέκονται, δεσμεύονται και ενώνουν τις δυνάμεις τους για να την απαιτήσουν» πρόσθεσε. «Ύστερα από οκτώ χρόνια στη θέση του προέδρου εξακολουθώ να το πιστεύω αυτό» συμπλήρωσε.

Έκλεισε δε την ομιλία του απευθύνοντας μια τελευταία έκκληση στους Αμερικανούς ως πρόεδρος: «Σας ζητώ να πιστεύετε. Όχι στη δική μου ικανότητα να φέρω την αλλαγή- αλλά στη δική σας».

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo