Σβίγκου: «Άγριος και στυγνός νεοφιλελευθερισμός εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη»

Eπίθεση στη ΝΔ για νεοφιλελεύθερη πολιτική και παράδοση στα ιδιωτικά συμφέροντα, εξαπολύει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου με συνέντευξη της στην Κυριακάτικη kontranews. Ερωτηθείσα για τις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευση για την υψηλή φορολογία, απαντά: «Στην περίπτωση του άγριου, στυγνού κι ασύδοτου νεοφιλελευθερισμού του κ. Μητσοτάκη, ισχύει η παροιμία που λέει ότι «ο κόσμος το ΄χει τούμπανο, κι αυτός κρυφό καμάρι»».

Η κ. Σβίγκου προσθέτει πως η ΝΔ προβάλλει μια γνωστή και αποδεκτή από όλους κι όλες πραγματικότητα, αυτή της φορολογικής επιβάρυνσης, για να κρύψει το πρόγραμμά του, το οποίο περιλαμβάνει, μεν, κάποια μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης, κυρίως, βέβαια, για τους πλούσιους, αλλά, ταυτόχρονα, απολύσεις, πλήρη παράδοση της Υγείας, της Παιδείας, της κοινωνικής Πρόνοιας σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Αναφερθείσα στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, η κ. Σβίγκου τονίζει πως «το πρώτο, απτό αποτέλεσμα της επίσκεψης είναι η δημόσια στήριξη της προσπάθειάς μας για την αναδιάρθρωση του χρέους, με τον πιο επίσημο τρόπο, από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ, όπως και το κάλεσμά του προς τις αμερικανικές επιχειρήσεις, να επενδύσουν στη χώρα μας». Και υπογραμμίζει το γεγονός ότι η χώρα μας αναδείχθηκε, ξανά, ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων κι ως γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.
Για το ΔΝΤ, η κ. Σβίγκου επαναλαμβάνει πως δεν έχει αλλάξει η θέση της Ελλάδας και προσθέτει πως αυτό που έχει σημασία είναι ότι το Ταμείο επιμένει σταθερά στην αναγκαιότητα ελάφρυνσης του χρέους καθώς και πως υποστηρίζει ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει κανένα πρόσκομμα και καμία καθυστέρηση, από την πλευρά των θεσμών, για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Για τη φορολογία είπε πως το ζήτημα είναι υπαρκτό και φλέγον. «Δεν θέλουμε και ούτε μπορούμε να ωραιοποιήσουμε μια πραγματικότητα δύσκολη για πολλούς από τους συμπολίτες μας» είπε και συμπλήρωσε πως «από τη στιγμή που η οικονομία κινείται ανοδικά, και η έξοδος από την οικονομική και κοινωνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης γίνει εφικτή, θα δημιουργηθούν και τα περιθώρια για αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις και ουσιαστικές αλλαγές και στο επίπεδο της φορολογίας».
Ερωτηθείσα για την Ηριάννα και τον Περικλή είπε «είχα εκφράσει τον προβληματισμό μου, όταν εκδόθηκε το σκεπτικό της καταδικαστικής απόφασης, το οποίο στηρίζεται, μεταξύ άλλων, στην ποινικοποίηση μιας κοινωνικής σχέσης». «Η Δικαιοσύνη οφείλει να είναι ανεξάρτητη από την εκάστοτε εξουσία, όχι από την διαρκώς μεταβαλλόμενη κοινωνική πραγματικότητα, το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ή την κοινή λογική» τόνισε καταλήγοντας η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά Νέα