Σαρωτικός ανασχηματισμός στην Αλβανία

Σκούπα πήρε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα και έδιωξε επτά υπουργούς, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε κατά το Εθνικό Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ανάμεσα σε αυτούς που καρατομήθηκαν είναι και ο υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι. Αναλυτικά, σύμφωνα με το himara.gr, οι επτα υπουργοί που αποτελούν παρελθόν από την κυβέρνηση του Ράμα είναι οι:

Λιντίτα Νικόλα – Υπουργός Παιδείας

Αρμπέν Αχμέταϊ – Υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών

Ντιτμίρ Μπουσάτι – Υπουργός Εξωτερικών

Μιρέλα Κουμπάρο – Υπουργός Πολιτισμού

Νταμιάν Γκικνούρι – Υπουργός Ενέργειας

Νίκο Πελέσι -Υπουργός Αγροτικής πολιτικής

Σονίλα Κιάτο – Υπουργός Προστασίας της Επιχειρηματικότητας

Επίσης, οι αλλαγές έχουν αγγίξει και τη θέση του αναπληρωτή του πρωθυπουργού, όπου απομακρύνεται η Σενίντα Μέσι και στη θέση της διορίζεται ο Εριόν Μπράτσε. Ανακοινώθηκε η επαναλειτουργία του υπουργείου για τις Σχέσεις με το Κοινοβούλιο, όπου διορίζεται αρμόδια υπουργός η Ελίσα Σπιροπάλι.

Από τον ανασχηματισμό διασώζονται οι: Σάντερ Λέσαϊ, Όλτα Τζάτσκαϊ, Παντελί Μάϊκο, Ετλίντα Γκιόναϊ, Μπλέντι και Οκγκέρτα Μαναστηρλίου. Για τους δύο τελευταίους, ο Ράμα έδωσε διορία έξι μηνών για να εκπληρώσουν τους στόχους τους, σε αντίθετη περίπτωση, ανέφερε ότι κινδυνεύουν με αποπομπή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας είναι ο Κοσοβάρος Γκέντ Τσάκα. Διετέλεσε σύμβουλος του Ράμα για διπλωματικές υποθέσεις και από τον Ιούνιο του 2018 ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή ΥΠΕΞ. Ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ήταν μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης για την πορεία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ.

 

Πηγή: himara.gr

 

Σχετικά Νέα