Δημοσιεύθηκε στις: Τρ, Ιούλ 14th, 2015

Σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

αρχείο λήψης

Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών.Βασικό κομμάτι των φορολογικών μέτρων της συμφωνίας αποτελούν οι ανακατατάξεις στο ΦΠΑ η αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης καθώς κα οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών.

 

Συγκεκριμένα,η  θέσπιση τριών συντελεστών ΦΠΑ ( 6%, 13% και 23%) – Ο χαμηλός συντελεστής 6% θα περιλαμβάνει τα φάρμακα, τα βιβλία και τα εισιτήρια θεάτρων.

– Ο μεσαίος συντελεστής 13% θα περιλαμβάνει τα φρέσκα τρόφιμα, την ενέργεια ( τιμολόγια ΔΕΗ, φυσικού αερίου), το νερό ( εκτός τέλη αποχέτευσης) τη διαμονή σε ξενοδοχεία.

– Στον υψηλό συντελεστής ΦΠΑ 23% θα υπάγονται όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα, οι μεταφορές ( ταξί, εισιτήρια λεωφορείων , πλοίων, κτλ) η εστίαση, οι επισκευαστικές υπηρεσίες, οι ιατρικές υπηρεσίες, τα εισιτήρια θεαμάτων.

Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου, με διατήρηση αρχικά μόνο στα απομακρυσμένα νησιά έως το τέλος του 2016 όποτε και θα γίνει η πλήρης κατάργηση. Ωστόσο θα υπάρξει εισοδηματική ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων κατοίκων των νησιών.

Σε ότι αφορά τη φορολογία φυσικών προσώπων, αγροτών κα επιχειρήσεων θα προβλέπεται:

– Η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 1/1/2015 με νέους συντελεστές από 0,7% έως 8% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος

– Η αύξηση από το 10% στο 13% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών, πισίνες , τα αεροσκάφη και σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων.

– Η αύξηση του φορολογικού συντελεστή των αγροτών από το 13% στο 26%

– Η κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου για τις αγροτικές καλλιέργειες

– Αυστηρότερα κριτήρια για την προσδιορισμό των κατ’ επάγγελμα αγροτών

-Αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% στο 28%

– Αύξηση της προκαταβολή του φόρου των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών στο 100%.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo