Σήμερα η μάχη στη γαλλική κεντροδεξιά

Για πρώτη φορά στην ιστορία της συντηρητικής παράταξης στη Γαλλία, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, επιλέγει σήμερα τον υποψήφιο που θα διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας στις εκλογές του ερχόμενου Απριλίου.

Η διαδικασία είναι ανοικτή σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι για αν ψηφίσουν θα πρέπει να καταβάλλουν 2 ευρώ και να υπογράψουν μια διακήρυξη που θα δηλώνουν ότι συμμερίζονται «τις δημοκρατικές αρχές της δεξιάς και του κέντρου».

Σε όλη τη χώρα έχουν στηθεί περισσότερα από 10.000 εκλογικά τμήματα. Αν κανένας από τους υποψήφιους δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 50% των ψήφων, η εκλογές θα επαναληφθούν την επόμενη Κυριακή, με διεκδικητές του χρίσματος τους δύο υποψηφίους που θα συγκεντρώσουν στον πρώτο γύρο τα μεγαλύτερα ποσοστά.

Επτά προσωπικότητες

Νικολά Σαρκοζί
Νικολά Σαρκοζί

Επτά υποψήφιοι –έξι άνδρες και μόλις μία γυναίκα-,μάχονται για το χρίσμα, με τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τους πρώην πρωθυπουργούς Αλέν Ζιπέ και Φρανσουά Φιγιόν να είναι οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δεν έχουν καταφέρει να αναδείξουν κάποιον με ξεκάθαρο προβάδισμα, γεγονός που σημαίνει ότι η εκλογή θα είναι θρίλερ.

Αλέν Ζιπέ
Αλέν Ζιπέ

Υποψήφιοι είναι επίσης οι πρώην υπουργοί Ζαν-Φρανσουά Κοπέ 52 ετών και Μπρινό λε Μερ 48 ετών, ο 53χρονος Ζαν-Φρεντερίκ Πουασόν ως εκπρόσωπος της υπερσυντηρητικής δεξιάς, η 43χρονη Ναταλί Κοσιουσκό- Μοριζέ.

Το θολό εκλογικό σώμα αστάθμητος παράγοντας

Καθώς πρόκειται για τις πρώτες προκριματικές εκλογές που διοργανώνει η δεξιά, το ποσοστό συμμετοχής παραμένει ο μεγάλος άγνωστος και εκτιμάται στα 2 με 4 εκατομμύρια.

Φρανσουά Φιγιόν
Φρανσουά Φιγιόν

Το γεγονός της ανοικτής εκλογικής διαδικασίας θέτει το ερώτημα για το εάν το αποτέλεσμα θα επηρεαστεί από τη συμμετοχή των υποστηρικτών της αριστεράς και της άκρας δεξιάς. Στο μέτρο που ο υποψήφιος της δεξιάς, όποιος κι αν είναι, φαίνεται μέχρι στιγμής βάσει των δημοσκοπήσεων ότι περνάει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, με μεγάλη πιθανότητα απέναντι του να έχει τη Μαρί Λεπέν, πολλοί δηλώνουν έτοιμοι να συμμετάσχουν στις προκριματικές για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Όμως τίποτα δεν εγγυάται ότι θα πάνε όντως να ψηφίσουν.

Οι δημοσκοπήσεις προμηνύουν θρίλερ

Αν και ο Σαρκοζί και ο Ζιπέ εμφανίζονται ως τα μεγάλα φαβορί, ο Φιγιόν φαίνεται να κερδίζει σε δημοτικότητα τις τελευταίες ημέρες.

Μια μεγάλη κινητοποίηση της πιο σκληροπυρηνικής δεξιάς θα ωφελήσει τον Σαρκοζί και τον Φιγιόν, ενώ μια μεγαλύτερη συμμετοχή των κεντροδεξιών ψηφοφόρων θα ευνοούσε τον Ζιπέ.

Το 2012 στις εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου του κόμματος της δεξιάς που τότε ονομαζόταν UMP, αντίπαλλοι ήταν ο Φιγιόν και ο Κοπέ. Τελικά κέρδισε ο δεύτερος αν και υπήρχαν υπόνοιες για νοθεία. Το συμβάν έχει αφήσει τα σημάδια του, αν και δύο χρόνια αργότερα η εκλογή του Σαρκοζί στην προεδρία του κόμματος, που μετονομάστηκε σε “Ρεπουμπλικάνοι”, διεξήχθη χωρίς προβλήματα.

Δημοσκόπηση Ifop: Μπροστά ο Ζιπέ αλλά με συνεχείς απώλειες

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ αναμένεται ότι θα δώσει σκληρή μάχη για να κερδίσει το χρίσμα απέναντι στον Νικολά Σαρκοζί σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop-Fiducial για λογαριασμό του ραδιοφωνικού δικτύου Sud Radio.

Η έρευνα δείχνει ότι στον σημερινό πρώτο γύρο, ο Ζιπέ συγκεντρώνει ποσοστό 31% ενώ ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί τον ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής, με ποσοστό 30%. Στην τρίτη θέση, αλλά με μικρή διαφορά, έρχεται ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε διαδικτυακά στο διάστημα 10-17 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή 744 προσώπων που θα ψηφίσουν στις προκριματικές. Το ποσοστό του Ζιπέ εμφανίζεται μειωμένο κατά 2 μονάδες σε σύγκριση με μια άλλη δημοσκόπηση που έγινε στο διάστημα 31 Οκτωβρίου-14 Νοεμβρίου. Το ποσοστό του Σαρκοζί παραμένει στα ίδια επίπεδα ενώ ο Φιγιόν ενισχύεται κατά 7 μονάδες.

Αν στον δεύτερο γύρο περάσουν ο Ζιπέ με τον Σαρκοζί, τότε ο πρώτος αναμένεται ότι θα κερδίσει το χρίσμα με ποσοστό 57%.

Ipsos: Καλπάζει ο Φιγιόν

Την διαρκή βελτίωση των ποσοστών του Φιγιόν επιβεβαιώνει και η δημοσκόπηση της Ipsos, που έγινε γνωστή το απόγευμα του Σαββάτου.

Ο Φιγιόν πήρε το προβάδισμα με 30% στην πρόθεση ψήφου για πρώτη φορά σε μεγάλης κλίμακας δημοσκόπηση που διενήργησε η Ipsos για λογαριασμό της εφημερίδας Le Monde.

Οι κυριότεροι αντίπαλοί του–οι Αλέν Ζιπέ και Νικολά Σαρκοζί–εμφανίζονται αμφότεροι να συγκεντρώνουν το 29%.

Έτσι, οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι φαίνεται να δίνουν μάχη στήθος με στήθος με το προβάδισμα του Φιγιόν να βρίσκεται εντός του περιθωρίου σφάλματος της δημοσκόπησης. Στη δημοσκόπηση απάντησαν 9.574 άνθρωποι χθες Παρασκευή, εκ των οποίων οι 807 είχαν σαφή πρόθεση να ψηφίσουν στον αυριανό πρώτο γύρο των προκριματικών.

Σχετικά Νέα