Σάντσεθ: Η Μαδρίτη είναι προσηλωμένη σε μια ευρωπαϊκή λύση για το μεταναστευτικό

Η Ισπανία είναι δεσμευμένη σε μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην παράτυπη μετανάστευση, δηλώνει ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Pais που δημοσιεύεται σήμερα, μερικές ώρες πριν από τη συνάντηση ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες για μια άτυπη σύνοδο πάνω στο θέμα αυτό.

Ο Σάντσεθ ανέβασε το θέμα της μετανάστευσης στην ατζέντα λίγο αφότου ανέλαβε την πρωθυπουργία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, υποδεχόμενος το Aquarius, ένα πλοίο μη κυβερνητικής οργάνωσης που μετέφερε 629 μετανάστες και στο οποίο απαγορεύθηκε να πιάσει λιμάνι στην Ιταλία και τη Μάλτα, πυροδοτώντας μια διεθνή κρίση για το πώς η ΕΕ αντιμετωπίζει την παράτυπη μετανάστευση.

«Δεν μπορεί να υπάρξει μονομερής απάντηση. Με το Aquarius κάναμε μια χειρονομία αλληλεγγύης, όμως μια ανθρωπιστική κρίση είναι ένα πράγμα και η μεταναστευτική πολιτική ένα άλλο. Και αυτή η μεταναστευτική πολιτική πρέπει να έχει μια κοινή, ευρωπαϊκή απάντηση», δήλωσε ο Σάντσεθ.

Η τρέχουσα κρίσης σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην απουσία ευρωπαϊκής «αλληλεγγύης» με χώρες όπως η Ιταλία που επωμίσθηκαν το μεγαλύτερο βάρος της παράτυπης μετανάστευσης, δήλωσε ο Σάντσεθ.

Χθες Σάββατο, μια ημέρα αφού έδωσε τη συνέντευξη, ο Σάντσεθ συναντήθηκε στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την υποστήριξη τους σε ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο η επεξεργασία των αιτούντων άσυλο θα γίνεται σε κλειστά κέντρα σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Ο Σάντσεθ μίλησε επίσης για τη νομοθετική ατζέντα του σ’ αυτή την πρώτη συνέντευξή του σε εφημερίδα αφότου ανέλαβε την εξουσία μετά τη δραματική ανατροπή του συντηρητικού πρώην πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Ο Σάντσεθ, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του οποίου έχει μόνο 84 έδρες στην 350μελή βουλή και ενδέχεται να χρειαστεί να πασχίσει για να ανατρέψει νομοθεσία που είχε περάσει η προηγούμενη κυβέρνηση, πρότεινε τη μεταρρύθμιση προηγούμενων νόμων και την εισαγωγή νέας νομοθεσίας για την προστασία ευάλωτων εργατών.

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε σε εργάτες της εταιρείας διανομής Deliveroo και αυτούς της αποκαλούμενης «gig economy» (σ.σ.: η οικονομία της ευκαιριακής εργασίας, στην οποία επικρατούν ευέλικτες και προσωρινές μορφές απασχόλησης).

Η Ισπανία θα αυξήσει τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για να χρηματοδοτήσει το συνταξιοδοτικό σύστημα που παρουσιάζει προβλήματα, δήλωσε ο Σάντσεθ.

Μεταξύ των πολιτικών που συζητούνται είναι μια πρόταση να νομιμοποιηθεί μέχρι το 2020 η ευθανασία, μέτρα για την αντιμετώπιση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών και η απομάκρυνση του λειψάνου του πρώην δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο από το μνημείο του Εμφυλίου Πολέμου που υπάρχει κοντά στη Μαδρίτη.

Ο Σάντσεθ, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί στις 9 Ιουλίου με τον καταλανό ηγέτη Κιμ Τόρα, δήλωσε πως η κυβέρνησή του θα επιδιώξει ακόμη να μειώσει τις εντάσεις με την Καταλονία, έπειτα από την αποτυχημένη περυσινή απόπειρα απόσχισης.

«Ο καιρός που η κυβέρνηση όξυνε τα προβλήματα με την Καταλονία έχει παρέλθει. Πρέπει να προχωρήσουμε βήμα-βήμα, να ανοικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη και την πίστη που χάθηκαν στα χρόνια που διήρκεσε η σύγκρουση ανάμεσα στη Μαδρίτη και την περιφερειακή καταλανική κυβέρνηση», δήλωσε.

Ο Σάντσεθ είπε ακόμη, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  πως οι φυλακισμένοι αυτονομιστές ηγέτες, που περιμένουν να δικασθούν στη Μαδρίτη με κατηγορίες σχετικά με την αποτυχημένη απόσχιση, θα μεταφερθούν σε εγκαταστάσεις στην Καταλονία, κάτι που αποτελεί αίτημα τις καταλανικής κυβέρνησης που υποστηρίζει την ανεξαρτησία. Δεν είναι σαφές πότε μπορεί να γίνει αυτή η κίνηση.

«Η θέση μου είναι πως το πιο λογικό πράγμα θα ήταν, μόλις ολοκληρωθεί η αρχική έρευνα, οι κρατούμενοι να μεταφερθούν. Η εύλογη λύση είναι οι κρατούμενοι, ιδιαίτερα οι προφυλακισμένοι, να είναι κοντά στις οικογένειές τους και στις νομικές ομάδες τους», δήλωσε.

Σχετικά Νέα