Ρ. Σβίγκου: Στο κενό η προσπάθεια της ΝΔ να κάνει το άσπρο μαύρο

rania_3_10«Σε μια σειρά τομείς θα πρέπει να γίνει ο αναγκαίος απολογισμός τόσο στη δουλειά του κόμματος όσο και στη δουλειά της κυβέρνησης, ώστε να επιταχυνθούν εξελίξεις για να μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και πιο κοντά στις ανάγκες και τις προσδοκίες της κοινωνίας» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Η συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου στην εκπομπή «Ραδιοεφημερίδα» του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας:

  • Εσείς βλέπετε ότι η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, η αναμενόμενη στο Euroworking σήμερα και η πορεία προς την 24η Μαΐου έχει θετικά στοιχεία;

Το πιο θετικό στοιχείο είναι ότι κλείνει ένας κύκλος αβεβαιότητας της οικονομίας και ακυρώνονται σχέδια παραβίασης συμφωνίας του Ιουλίου, αλλά και αποσταθεροποίησης της χώρας. Άκουσα με προσοχή την κα Σπυράκη. Είναι έκδηλη η προσπάθεια των εκπροσώπων της Ν.Δ. να παρουσιάσουν «το άσπρο μαύρο», αλλά…

  • Θέλουν εκλογές πάντως, κα Σβίγκου.

Ανεξάρτητα από αυτό. Αυτό είναι το δεύτερο στοιχείο. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν νέα μέτρα πέρα από τη συμφωνία του Ιουλίου. Υπάρχει μια απερίφραστη δέσμευση για το χρέος, η οποία δεν υπήρχε επί κυβερνήσεως Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.  Υπάρχει απόφαση η οποία είναι σύμφωνη με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπονται στην συμφωνία του Αυγούστου και δεν αφορά σε πλεονάσματα τα οποία είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση, τα οποία θα σήμαιναν πρόσθετα μέτρα 20 δις. Και σίγουρα αυτά τα χρήματα, τα 20 δις, να είμαστε ειλικρινείς θα βρίσκονταν από την περικοπή των δαπανών όπως είπε και πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, δηλαδή από περαιτέρω περικοπή μισθών και συντάξεων.

Οπότε, μέσα από αυτή τη συμφωνία και μέσα από αυτό το κλείσιμο, όπως είπα και πριν, ενός κύκλου αβεβαιότητας, ο οποίος μας έχει στοιχίσει, μπαίνουν τα θεμέλια για επιστροφή στην κανονικότητα, για επιστροφή στην ανάπτυξη, για ανασύνταξη της οικονομίας και της κοινωνίας. Είναι πολύ σημαντικό ότι θα υπάρξουν χρήματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, όπως επίσης είναι πολύ σημαντικός ο οδικός χάρτης για την απομείωση του χρέους.

Έχουν περιγραφεί τα βήματα,  τρεις φάσεις για το χρέος, και έχει σημασία να δούμε το επόμενο διάστημα πώς θα εξειδικευτεί αυτό. Σίγουρα, για να μπορέσουμε να έχουμε μια λύση για το χρέος η οποία να μπορέσει πραγματικά να ελαφρύνει την οικονομία, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και οι συμμαχίες της χώρας, οι οποίες οικοδομήθηκαν μέσα από πολύ κόπο και μέσα από πολλή προσπάθεια όλο το προηγούμενο διάστημα.

  • Ο κ. Ντάισελμπλουμ  είναι από τους καινούργιους μας συμμάχους; Έτσι γράφει σήμερα το «Ποντίκι». «Ένας έρωτας γεννιέται: Τσακαλώτος – Ντάισελμπλουμ». Αυτό είναι το αστείο που βάζει…..

Σίγουρα ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο κ. Ντάισελμπλουμ, μιλούν για την αναγκαιότητα μείωσης του ελληνικού χρέους.

Κι επειδή αναφερθήκατε με την προηγούμενή σας καλεσμένη και στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, να πούμε ότι από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Βέμπερ, συνέχισε για μια ακόμα φορά να επαναλαμβάνει επιχειρήματα των πιο ακραίων κύκλων των δανειστών, που βέβαια δεν μας παραξενεύουν, όταν ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είναι και Έλληνας, τα αναπαράγει εντός της χώρας.

Τέτοια σχέδια για παραβίαση της συμφωνίας, αλλά και σχέδια που ήθελαν την ελληνική κυβέρνηση να ασφυκτιά μέσα από τις παράλογες απαιτήσεις, κύκλων των δανειστών που ήθελαν ακόμα περισσότερα, αυτά τα σχέδια ακυρώθηκαν και γι’ αυτό μπορούμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να βλέπουμε την επόμενη μέρα.

  • Θα κάνετε Συνέδριο και Ανασχηματισμό; Θα μου πεις, έκλεψα την ερώτηση κατευθείαν από την Καραγιάννη.

Κοιτάξτε. Δεν θα μιλήσω για τον ανασχηματισμό, αφού εγώ εκπροσωπώ το κόμμα.

  • Ε, κάτι θα μαθαίνετε κι εσείς. Η κ. Γεροβασίλη πάντως το άφησε ανοιχτό. Εσείς πώς το ερμηνεύετε;

Ο ανασχηματισμός πάντα ανοιχτός είναι. Δεν θα ήθελα, όμως, να αναφερθώ σε αυτό. Συνέδριο το κόμμα θα κάνει. Είχαμε πει ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα μπει και ο οδικός χάρτης για το Συνέδριο που θα γίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση εμείς θέλουμε ένα Συνέδριο το οποίο να είναι και ουσιαστικό και ανοιχτό στην κοινωνία. Γιατί, ξέρετε, με το να καλείται κάποιος να ψηφίσει σε μια κάλπη ένα Σάββατο ή μια Κυριακή ή να καλείται απλώς να ψηφίσει έναν αρχηγό, αυτό  δεν σημαίνει ότι παρεμβαίνει επί της ουσίας στις ζυμώσεις ενός κόμματος..

  • Εσείς θα ακολουθήσετε αυτό το μοντέλο με την καθολική, παλλαϊκή ψηφοφορία για την εκλογή αρχηγού ή θα μείνετε σε ό,τι προέβλεπε το καταστατικό μέχρι πρόσφατα;

Το καταστατικό προβλέπει συγκεκριμένα πράγματα. Σε κάθε περίπτωση εγώ θα σας πω ότι σε αντίθεση με άλλα κόμματα εμείς θεωρούσαμε πάντοτε ότι δεν είναι η εκλογή του προέδρου αυτή που καθιστά το κόμμα συμμέτοχο των διεργασιών στην κοινωνία. Σημασία έχει πώς τα ίδια τα μέλη παρεμβαίνουν και καθορίζουν την στρατηγική και τον προσανατολισμό του κόμματος. Οπότε εμείς σ΄ αυτό θέλουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί.

  • Το κάνει αυτό  το κόμμα αυτόν τον καιρό που οι διαδικασίες είναι και πολύ γρήγορες και κάπως συνοπτικές;…

Θα σας έλεγα ότι σε αντίθεση και με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, εάν βλέπατε τις εκδηλώσεις και τις συνελεύσεις που έχει κάνει το κόμμα πανελλαδικά, από άκρη σε άκρη στην Ελλάδα και σε κάθε γειτονιά της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων, θα σας έλεγα ότι απ΄ αυτό μπορεί να βγει ένα ασφαλές συμπέρασμα του πώς ακριβώς αντιλαμβανόμαστε την επαφή με την κοινωνία και το διάλογο με αυτήν.

  • Είστε και το φρένο, ας το πούμε έτσι, ενδεχομένως σε κάποιες κυβερνητικές υπερβολές.. Γιατί έχουμε δει και διαμαρτυρίες, ας πούμε με τα επεισόδια στο Σύνταγμα, με το υπουργείο πολλές φορές Προστασίας του Πολίτη το λέμε τώρα, της Δημόσιας Τάξης.. υπάρχουν κάποιες αντιδικίες..

Και το ίδιο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μίλησε για διαλεύκανση των περιστατικών στα οποία αναφερθήκατε, οπότε πρέπει να δοθεί άμεσα απάντηση και λύση. Το σίγουρο είναι ότι σε μια σειρά τομείς θα πρέπει να γίνει ο αναγκαίος απολογισμός τόσο στη δουλειά του κόμματος όσο και στη δουλειά της κυβέρνησης, ώστε να επιταχυνθούν εξελίξεις, να δρομολογηθούν εξελίξεις για να μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και, όπως είπα, πιο κοντά στις ανάγκες και τις προσδοκίες της κοινωνίας.

Σχετικά Νέα