Ρ. Σβίγκου: «Γελοιοποιείται η ΝΔ όταν μιλά για σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με επιχειρηματίες»

«Aν υπάρχει ένα κόμμα που την πορεία του και την πολιτική του διαδρομή την έχει συνδέσει με τα οικονομικά συμφέροντα, αυτή είναι η Ν.Δ.», τόνισε η Ράνια Σβίγκου μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον «Real fm», αναφέροντας επίσης ότι, από την άλλη πλευρά,  «ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις πλευρές της πολιτικής και οικονομικής ζωής έχει προσπαθήσει να βάλει άλλους κανόνες και να δείξει με πράξεις πλέον ότι το καθεστώς της διαπλοκής έχει τελειώσει».

«Κι αυτό το έχουμε κάνει με συγκεκριμένα βήματα και με συγκεκριμένες νομοθεσίες και στο καθεστώς των προμηθειών και στο καθεστώς των συμβάσεων αλλά και στο ποδόσφαιρο και στον αθλητισμό», υπογράμμισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνοντας τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό στο γήπεδο του ΠΑΟΚ:

«Εμείς από την πρώτη στιγμή που έγινε αυτό το τελευταίο περιστατικό που ξεχείλισε το ποτήρι, δείξαμε την ανάγκη και για εφαρμογή της νομοθεσίας –και λέει ψέματα ο κ. Καραγκούνης όταν αναφέρεται στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και λέει ότι σ’  αυτές δεν ειπώθηκε ποτέ για εφαρμογή της νομοθεσίας. Μιλήσαμε επίσης για τομές και για αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου, όπως επίσης εμείς μιλήσαμε για την αναγκαία συζήτηση που πρέπει να γίνει με όλους τους φορείς, και με τις ομάδες και με τις διεθνείς ομοσπονδίες, ώστε να ‘καταλάβουν όλοι ότι δεν μπορεί αυτό το πράγμα να συνεχιστεί. Οπότε εμείς δεν πυροβολήσαμε αδιακρίτως. Συζητάμε για το ποδόσφαιρο, θέλουμε να δοθούν λύσεις για το ποδόσφαιρο, αλλά δεν θέλουμε να μας κουνούν το δάχτυλο εκείνοι οι οποίοι είχαν συνηθίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια –και συνεχίζουν- να έχουν επιλεκτικές σχέσεις με επιχειρηματίες».

Αναφορικά με το σκάνδαλο Novartis, η Ρ. Σβίγκου τόνισε ότι ο κ. Στουρνάρας οφείλει να δώσει απαντήσεις, για τα «αποκαλυπτικά δημοσιεύματα», δεδομένου «ότι και ο ίδιος όταν μίλησε στη Βουλή δεν αναφέρθηκε σε αυτή του την έμμισθη σχέση με τη Novartis».

Αναλυτικά η συνέντευξη  της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στον Real Fm (Λυριτζής- Καμπουράκης):

–       To θέμα του ποδοσφαίρου έχει αρχίσει και αποκτά, πλέον των διαστάσεων που έχει από μόνο του, αποκτά και πολιτικές διαστάσεις διότι και από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά και από την πλευρά της αντιπολίτευσης υπάρχει εκτόξευση αλληλοκατηγοριών ότι όλα αυτά συμβαίνουν διότι εσείς έχετε ιδιαίτερες προνομιακές σχέσεις με ορισμένους επιχειρηματίες και τους αφήνετε και κάνουν ό,τι θέλουν και τους αφήνετε και κάνουν αυτό και δεν αντιμετωπίζονται με βάση το νόμο και όχι εσείς που τους είχατε φέρει στην Ελλάδα μ’  αυτόν τον τρόπο και τους καθιερώσατε ως ισχυρές δυνάμεις… Έχει ανοίξει μια σύγκρουση που αφορά τις σχέσεις των πολιτικών κομμάτων με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που εμπλέκονται στον ποδοσφαιρικό χώρο..

Να σας διορθώσω σε κάτι.. Εμείς μιλούμε και για το ποδόσφαιρο και για τις αναγκαίες τομές που πρέπει να γίνουν. Δεν εκτοξεύουμε απλώς κατηγορίες στους αντιπάλους, όπως κάνει η Ν.Δ. Εμείς από την πρώτη στιγμή που έγινε αυτό το τελευταίο περιστατικό που ξεχείλισε το ποτήρι, δείξαμε την ανάγκη και για εφαρμογή της νομοθεσίας –και λέει ψέματα ο κ. Καραγκούνης όταν αναφέρεται στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και λέει ότι σ’  αυτές δεν ειπώθηκε ποτέ για εφαρμογή της νομοθεσίας. Μιλήσαμε επίσης για τομές και για αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου, όπως επίσης εμείς μιλήσαμε για την αναγκαία συζήτηση που πρέπει να γίνει με όλους τους φορείς, και με τις ομάδες και με τις διεθνείς ομοσπονδίες, ώστε να ‘καταλάβουν όλοι ότι δεν μπορεί αυτό το πράγμα να συνεχιστεί. Οπότε εμείς δεν πυροβολήσαμε αδιακρίτως. Συζητάμε για το ποδόσφαιρο, θέλουμε να δοθούν λύσεις για το ποδόσφαιρο, αλλά δεν θέλουμε να μας κουνούν το δάχτυλο εκείνοι οι οποίοι είχαν συνηθίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια –και συνεχίζουν- να έχουν επιλεκτικές σχέσεις με επιχειρηματίες.

Και να σας πω ένα συγκεκριμένο, επειδή αναφερθήκατε και στη νομοθεσία. Όταν επί Κοντονή στο υπουργείο Αθλητισμού η κυβέρνηση θέσπισε τους τακτικούς δικαστές…

–       Ως αρμόδιους να επιλαμβάνονται των αποφάσεων… Ναι…

.. Υπήρξε τεράστιος πόλεμος και από την πλευρά των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών αλλά και από την πλευρά της Ν.Δ. Δεν είδα εκεί κάποια ουσιαστική συζήτηση για τα ζητήματα του ποδοσφαίρου. Κι εκεί προσπάθησαν να κάνουν αντιπολίτευση, ενώ είναι ένα θέμα στο οποίο θα μπορούσαν στοιχειωδώς τα κόμματα, ειδικά η Ν.Δ. η οποία έχει κυβερνήσει και η οποία έχει ευθύνη για την κατάσταση του ποδοσφαίρου και έχει την μεγαλύτερη, γιατί έχει κυβερνήσει τόσα χρόνια, θα έπρεπε και σήμερα να κάτσει στο τραπέζι και να δει τι έχει φταίξει.

–       Μήπως θα ήταν λογικό μιας και μπήκε η συζήτηση… μήπως θα έπρεπε να συμφωνήσουν όλοι να δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο, να μην αφήνουν αυτός που είναι πρόεδρος στην ΠΑΕ να έχει εφημερίδες;.. Δηλαδή να γίνει ένα ασυμβίβαστο.. κάπως.. ξέρω γω… Να σπάσει αυτό το πράγμα…

Το είπε ο Νίκος Φίλης και όλα πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

–       Αυτό είναι το θέμα .. Μπορεί να καταπέσει στην Ευρώπη…

Γιατί, όπως γνωρίζετε, υπάρχει και το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου κ.ο.κ. Αλλά όλα πρέπει να εξεταστούν, έχετε δίκιο, γιατί δεν πρέπει να υπάρχει καμία απολύτως παρέμβαση και καμία υπόνοια ότι μπορεί πολιτικά να παρεμβαίνει καποιος.. Συμφωνώ απόλυτα…

–       Θέλεις να είσαι πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας… δεν θάχεις κανάλια και εφημερίδες… ΄Η Μαρινάκης είσαι ή ότι νάσαι…

Υπάρχει όμως και ζήτημα εάν οι πολιτικοί το αφήνουν αυτό να εξελιχθεί μ’  αυτόν τον τρόπο…

–       Αυτό είναι .. Εσείς έχετε την πρωτοβουλία, να το μελετήσετε αυτό… Ίσως ήταν μία λύση…

Θα το μελετήσουμε. Αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να πω ότι και οι ίδιοι οι παράγοντες του ποδοσφαίρου να αντιληφθούν ότι το ίδιο τους το προϊόν, δηλαδή το ποδόσφαιρο, χάνει καθημερινά φιλάθλους.

–       Εντάξει εάν είναι κανονικοί άνθρωποι, εάν είναι ψιλομαφιόζοι –με συγχωρείτε για την έκφραση- τι να σκεφτούν τώρα… Αυτό είναι το θέμα.. Και το ερώτημα είναι, γιατί εκεί πάνω έχει ανοίξει η κουβέντα είναι αν είναι διαμορφωμένο ένα περιβάλλον σχέσεων.. Λέει ας πούμε η αντιπολιτευόμενη πλευρά ότι στην πραγματικότητα έχει διαμορφωθεί ένα περιβάλλον σχέσεων, πολιτικών σχέσεων της κυβερνητικής πλευράς με επιχειρηματικά συμφέροντα που δίνει τη δυνατότητα στο επιχειρηματικό συμφέρον να θεωρεί ότι μπορεί να κάνει οτιδήποτε χωρίς κόστος…

Εντάξει. Όποιος ακούει τη Ν.Δ. από τους ακροατές μας καταλαβαίνει ότι αυτά είναι αστειότητες και γελοιότητες, γιατί, αν υπάρχει ένα κόμμα που την πορεία του και την πολιτική του διαδρομή την έχει συνδέσει με τα οικονομικά συμφέροντα, αυτή είναι η Ν.Δ. Το αντίθετο, ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις πλευρές της πολιτικής και οικονομικής ζωής έχει προσπαθήσει να βάλει άλλους κανόνες και να δείξει με πράξεις πλέον ότι το καθεστώς της διαπλοκής έχει τελειώσει. Κι αυτό το έχουμε κάνει με συγκεκριμένα βήματα και με συγκεκριμένες νομοθεσίες και στο καθεστώς των προμηθειών και στο καθεστώς των συμβάσεων αλλά και στο ποδόσφαιρο και στον αθλητισμό. Οπότε, όταν λέει η Ν.Δ. για επιλεκτικές σχέσεις επιχειρηματιών με τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώ ότι αυτογελοιοποιείται…

–       Συγνώμη εσείς με τον Σαββίδη δεν είχατε σχέση;

Με κανέναν επιχειρηματία, κ. Καμπουράκη. Και το λέω με απόλυτη σοβαρότητα. Κι αν δείτε το πλήθος των πρωτοσέλιδων και το πλήθος των..

–       Των δηλώσεων, τοποθετήσεων λέτε.

..θα καταλάβετε ότι αν κάτι δεν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον είναι σχέση με επιχειρηματίες. Εμείς κανόνες προσπαθούμε να βάλουμε και να οικοδομήσουμε ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον.

–       Μια και έχουμε ανοίξει αυτή την κουβέντα και επειδή υπάρχει σε εξέλιξη η υπόθεση της Novartis, είδαμε χθες να παρουσιάζονται, ενημερωθήκαμε ότι υπάρχουν χαρτιά που έχουν κατατεθεί που αφορούν στον κ. Στουρνάρα και στη σχέση του με τη Novartis, την περίοδο βέβαια που δεν ήταν πολιτικό πρόσωπο, το 2011, στη σχέση του με τη Novartis επαγγελματικά, είχε κάποια σύμβαση το 2011, αν δεν κάνω λάθος. Εσείς αυτό το θεωρείτε ως ένα στοιχείο επιβαρυντικό και αποδεικτικό της εμπλοκής του κ. Στουρνάρα; Και το λέω γιατί είναι και ένα θεσμικό πρόσωπο., δεν πρόκειται περί ενός πολιτικού προσώπου, αλλά έχει τη θέση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας. Ότι είναι ένα στοιχείο πρόσθετης επιβεβαίωσης εμπλοκής του κ. Στουρνάρα στην υπόθεση και αυτό θέτει ένα ζήτημα παραμονής του κ. Στουρνάρα στη θέση του;

Αυτό που έχω να πω εγώ είναι ότι ο κ. Στουρνάρας οφείλει να δώσει απαντήσεις, γιατί όντως τα δημοσιεύματα αυτά είναι αποκαλυπτικά. Την ίδια στιγμή, νομίζω ότι και ο ίδιος όταν μίλησε στη Βουλή δεν αναφέρθηκε σε αυτή του την έμμισθη σχέση με τη Novartis. Διορθώστε με αν κάνω λάθος. Οπότε, και εξαιτίας αυτού του λόγου, του ότι απέκρυψε αυτή την έμμισθη σχέση, θεωρώ ότι οφείλει να δώσει απαντήσεις. Και θα τις αξιολογήσουμε… και εσείς ως δημοσιογράφοι και τα πολιτικά κόμματα, θα τις αξιολογήσουμε όταν αυτές δοθούν….. Αλλά το πρώτο πράγμα είναι ο κ. Στουρνάρας να δώσει απαντήσεις.

Σχετικά Νέα