Ρ. Αντωνοπούλου: Η χώρα έχει μπει σε δρόμο διεθνούς αναγνώρισης

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, διατύπωσε, την εκτίμηση ότι η χώρα «έχει περάσει το σημείο καμπής» και όσο βελτιώνεται η οικονομία θα βελτιώνονται και οι δείκτες που αφορούν τον τομέα της εργασίας και απασχόλησης.

«Η χώρα έχει μπει σ’ έναν δρόμο, ο οποίος αναγνωρίζεται διεθνώς από αυτούς που αξιολογούν· δείτε την τελευταία αξιολόγηση από Moddy’s, Standard & Poor’s, Fitch. Όλοι βλέπουν ακριβώς αυτό που βλέπει και η δική μας κυβέρνηση. Έχουμε περάσει το σημείο καμπής, από εδώ και πέρα βγαίνουμε στο ξέφωτο» ανέφερε η κ. Αντωνοπούλου, επισημαίνοντας πως «για να έρθει αυτό να διαχυθεί στην κοινωνία -δυστυχώς, έτσι είναι πάντα στις κρίσεις- παίρνει έναν παραπάνω χρόνο απ’ ό,τι έχει ανάγκη η κοινωνία μας αλλά εκεί πηγαίνουμε».

«Δημιουργούνται προγράμματα για ανέργους»

Η κ. Αντωνοπούλου τόνισε ότι όσο η οικονομία καλυτερεύει, τόσο θα καλυτερεύει και ο δείκτης της πλήρους απασχόλησης», ενώ σε ό,τι αφορά τις δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας αναφέρθηκε στην εντατικοποίηση των ελέγχων από τον ΣΕΠΕ και τα υποστηρικτικά προγράμματα για τους ανέργους, επισημαίνοντας πως «από τις νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα μέχρι την κοινωφελή εργασία, που είναι οι 8μηνες προσωρινές θέσεις απασχόλησης σε δήμους για τους μακροχρόνια ανέργους μεγάλης ηλικίας, μονογονεϊκές οικογένειες κ.λπ., όλα αυτά τα προγράμματα είναι πλήρους απασχόλησης».

Στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η ανεργία μειώθηκε λόγω της μεγάλης αύξησης του ποσοστού των εργαζομένων για λίγες ώρες και με λίγα χρήματα, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας απάντησε πως «λένε ψέματα» και σημείωσε: «Αν κοιτάξουμε το 2013 και το 2014, λόγω όλων των φαινομένων που είχαμε, δηλαδή κακό μείγμα πολιτικής, που μείωσε το ΑΕΠ και δημιούργησε ανεργία, βλέπουμε ότι οι καινούργιες προσλήψεις -οι λίγες που γινόντουσαν τότε- ήταν στο 64% πλήρους απασχόλησης μέχρι και το 2013 και μέσα σ’ έναν χρόνο πήγαμε κάτω από το 50%». Δηλαδή, όπως είπε η αν. υπουργός, έπεσε σε μεγάλο ποσοστό η πλήρης απασχόληση στις καινούργιες θέσεις εργασίας που δημιουργούνταν. Συμπλήρωσε: «Το 2015, το 2016 και το 2017 ήρθαμε εμείς και βάλαμε φρένο, δηλαδή στα επόμενα τρία χρόνια αυτό το ποσοστό είναι 2,8%, 2,5% και φέτος, το 2017, είναι 0,18%. Δεν πάει να πει αυτό ότι έχουμε μια εκτόξευση των θέσεων πλήρους απασχόλησης, όμως για να μπορέσει να ξαναρυθμιστεί αυτή η κατάσταση στην αγορά εργασίας παίρνει χρόνο. Εμείς υποχρέωση έχουμε πρώτα να βάζουμε φρένο για να μπορέσει να έρθει η αναστροφή».

«Αυξήθηκαν το 2015 οι θέσεις εργασίας»

Ερωτηθείσα για την πορεία των δεικτών αναφορικά με τις θέσεις εργασίας, η κ. Αντωνοπούλου επισήμανε: «Το 2015 έχουμε παραπάνω θέσεις εργασίας από το 2014 που ήταν η χρονιά του “success story”. Το 2014, 99.000 θέσεις, την καταστροφή που υποτίθεται (κατά την αντιπολίτευση) ότι φέραμε το 2015 -παρ’ όλο που ήταν ένας δύσκολος χρόνος- 99.700, όχι λιγότερες δηλαδή αλλά λίγο περισσότερες από τον προηγούμενο χρόνο. Το 2016, έχουμε 136.000 θέσεις εργασίας. Τώρα, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο έχουμε περίπου 257.000 θέσεις εργασίας, που είναι η υψηλότερη απόδοση από το 2001. Άρα κάτι θετικό γίνεται».

Σε ό,τι αφορά την κριτική της αντιπολίτευσης για «λουκέτα» στις επιχειρήσεις λόγω των εξοντωτικών ασφαλιστικών εισφορών και της υπερφορολόγησης, η κ. Αντωνοπούλου σχολίασε: «Μας κουνάνε το δάχτυλο και μας κατηγορούν αυτοί που είχαν ένα μείγμα πολιτικής που έβαλε χιλιάδες λουκέτα σε επιχειρήσεις» και επισήμανε πως φέτος (από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο) υπάρχει θετικό ισοζύγιο κατά 2.765 επιχειρήσεις.

Σχετικά Νέα