Ρωσία: Τα συνδικάτα θα «εκτοπίσουν» την αντιπολίτευση από τις διαμαρτυρίες των συνταξιούχων

Το Κρεμλίνο χρειάζεται τα συνδικάτα για να ελέγξει τις διαμαρτυρίες που στρέφονται κατά της αύξησης των συνταξιοδοτικών ορίων, γράφει η εφημερίδα Vedomosti.

Η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που θα διοργανώσει η Ομοσπονδία των ανεξάρτητων συνδικάτων της Ρωσίας (ΑΣΡ) είναι απαραίτητη, για να μπορεί να ελεγχθεί η κατάσταση. Από την μία οι συγκεντρώσεις πρέπει να επιτραπούν για να εκτονωθούν οι πολίτες και από την άλλη για να φανεί ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει υποχωρήσεις

Πηγή προσκείμενη στο Κρεμλίνο θεωρεί ότι οι διαμαρτυρίες κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης είχαν προβλεφθεί εξ αρχής ως σενάριο για την εφαρμογή της.

«Τα συνδικάτα αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία, μπορούν να εκτοπίσουν τις υπόλοιπες δυνάμεις, δηλαδή τα κόμματα της αντιπολίτευσης και της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης. Και έτσι να κατευθύνουν τις διαμαρτυρίες εκεί που θέλουν. Αν δε καταφέρουν να γίνουν ο κύριος συνομιλητής της κυβέρνησης μπορούν να πετύχουν συμβιβασμούς ώστε να μετριασθεί το νομοσχέδιο», δήλωσε στην εφημερίδα μια ακόμη πηγή.

Η εφημερίδα δημοσιεύει ένα πίνακα που δείχνει ότι η εμπιστοσύνη του κόσμου προς τα συνδικάτα είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Αλλά οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι οι επικείμενες διαμαρτυρίες θα συμβάλλουν στο να αναβαθμισθεί το κύρος τους. Μια μάλιστα από τις πηγές της εφημερίδας δηλώνει ότι για ην κυβέρνηση θα είναι πιο εύκολο να προβεί σε υποχωρήσεις, απ’ ότι στον πολιτικό της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι,

Μια άλλη πηγή προσκείμενη στο Κρεμλίνο, λέει ότι τα συνδικάτα μπορεί να διοργανώσουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε μια τέτοια περίοδο ώστε να συμμετάσχει σε αυτές λιγότερος κόσμος, ενώ σε άλλες δυνάμεις μπορεί να μην τους δώσουν άδεια να συμμετάσχουν σε αυτή την συγκέντρωση και να τους παροτρύνουν να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις των συνδικάτων. «Εκτός των άλλων θα δείξουν, διαμαρτυρία υπάρχει , αλλά είναι έτσι κι έτσι καθώς τα συνδικάτα απηύθυναν έκκληση στο κόσμο να συμμετάσχει στις συγκεντρώσεις και μαζεύτηκαν οκτώ άτομα»

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Συνδικάτων Μιχαήλ Σμάκοφ ανακοίνωσε ήδη την διοργάνωση συγκεντρώσεων στις περιφέρειες, ενώ οι εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας Εργασίας της Ρωσίας υπέβαλλαν αιτήσεις για την διεξαγωγή συγκεντρώσεων σε 50 περιφέρειες της χώρας. Στην Μόσχα μια παρόμοια συγκέντρωση έχει προγραμματισθεί για τις 18 Ιουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά Νέα