Ρωσία: Πιο επικίνδυνος ο κόσμος με την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία ορόσημο, που εξάλειψε τους πυρηνικούς πυραύλους από την Ευρώπη, «θα καταστήσει τον κόσμο πιο επικίνδυνο», υποστήριξε σήμερα το Κρεμλίνο ενώ ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Μόσχα περιμένει από την Ουάσινγκτον να εξηγήσει πώς σχεδιάζει να αποχωρήσει από τη συμφωνία.

«Πρωτοβουλίες αυτού του είδους, αν τεθούν σε εφαρμογή, θα καταστήσουν τον κόσμο πιο επικίνδυνο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προσθέτοντας επίσης πως περιμένει «εξηγήσεις» από την πλευρά της Ουάσινγκτον.

«Δεν θα επιτεθούμε ποτέ σε κανέναν πρώτοι», τόνισε επίσης ο Πεσκόφ μιλώντας στους δημοσιογράφους και υπογράμμισε πως η Ρωσία «δεν θεωρεί πως έχει το δικαίωμα να πλήξει πρώτη» και «δεν επιφυλάσσεται του δικαιώματός της σε προληπτική επίθεση».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως η Ουάσινγκτον θα αποσυρθεί από τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς επειδή η Ρωσία παραβιάζει τη συμφωνία.

Μακρόν προς Τραμπ: η πυρηνική συμφωνία είναι σημαντική για την ασφάλεια της Ευρώπης

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε χθες Κυριακή με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για να υπογραμμίσει τη σημασία της συνθήκης για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς που είχε συναφθεί στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και από την οποία ο Τραμπ θέλει τώρα να αποσυρθούν οι ΗΠΑ, ανακοινώθηκε σήμερα από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τη σημασία αυτής της συνθήκης, ιδιαίτερα σε σχέση με την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τη στρατηγική σταθερότητά μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Την αντίθεσή της εξέφρασε και η Κίνα

Είναι λάθος των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν μονομερώς από μια συμφωνία-ορόσημο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου που εξάλειψε τους πυρηνικούς πυραύλους από την Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα η Κίνα.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ δήλωσε σε τακτική συνέντευξη Τύπου πως η Κίνα είναι αντίθετη με την αποχώρηση. «Αυτή η συνθήκη έχει παίξει έναν σημαντικό ρόλο στη χαλάρωση των εντάσεων στις διεθνείς σχέσεις, στην προώθηση της διαδικασίας του πυρηνικού αφοπλισμού και ακόμη στη διατήρηση μιας παγκόσμιας στρατηγικής ισορροπίας και σταθερότητας», είπε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι πως είναι εντελώς λάθος να εμπλέκεται η κινεζική πλευρά στην αποχώρηση από τη συνθήκη», είπε η Χούα Τσουνγίνγκ. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν πει πως η συνθήκη περιορίζει τις δυνατότητες των ΗΠΑ να αντιδράσουν απέναντι σε κινεζικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς.

Σχετικά Νέα