Ρεκόρ κερδών για τα Ελληνικά Πετρέλαια

Το μεγαλύτερο ρεκόρ κερδών στην ιστορία τους αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα τα Ελληνικά Πετρέλαια, για το έτος 2016.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αναμένεται να ξεπεράσουν τα 800 εκατ. ευρώ ενώ ιστορικό υψηλό κατεγράφη πέρυσι τόσο στην παραγωγή όσο και στις εξαγωγές.

Η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του ομίλου συνδέεται με την εφαρμογή της στρατηγικής της διοίκησης των ΕΛΠΕ, υπό τον πρόεδρο κ. Στάθη Τσοτσορό και τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Γρηγόρη Στεργιούλη που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη μείωση του κόστους δανεισμού σε συνδυασμό με τη σταδιακή αποπληρωμή του χρέους αλλά και τη νέα πολιτική στον τομέα του εφοδιασμού που δίνει έμφαση στις απευθείας προμήθειες από άμεσους παραγωγούς, με αντίστοιχο περιορισμό των traders.

Οι απευθείας προμήθειες αργού από εταιρίες όπως η Rosneft από τη Ρωσία, η NIOC (Ιράν) και η Somo (Ιράκ) καλύπτουν πλέον το 50% των αναγκών του ομίλου γεγονός που συνεπάγεται σημαντικά οφέλη που προκύπτουν από τη μείωση του κόστους αγοράς της πρώτης ύλης και τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το μερίδιο των εξαγωγών κυμαίνεται στο επίπεδο του 60% της συνολικής παραγωγής του ομίλου με αποτέλεσμα να αντισταθμίζονται οι απώλειες που καταγράφονται στην εσωτερική αγορά τα τελευταία χρόνια στην κατανάλωση καυσίμων, λόγω της κρίσης.

 

Σχετικά Νέα