Ρατσιστική επίθεση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Επίθεση από αγνώστους δέχτηκε τα ξημερώματα μία ομάδα μεταναστών που βρισκόταν στην πλατεία Ναυαρίνου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Δύο άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ ακόμη δύο άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης καταδικάζει το δεύτερο κρούσμα επίθεσης σε μετανάστες, που σημειώνεται μέσα σε λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Ναυαρίνου. Ένα κρούσμα που ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά από άλλες επιθέσεις σε πολίτες, δημιουργώντας έτσι έντονο κλίμα ανησυχίας στο δημοκρατικό κόσμο της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο ελληνικός Ποινικός Κώδικας άλλαξε, ώστε αντί για ρατσιστικά κίνητρα, που είναι δυσαπόδεικτα, να αναζητούνται ρατσιστικά χαρακτηριστικά που με σαφήνεια προκύπτουν σε ανάλογα περιστατικά.

Επισημαίνεται ότι η απάντηση στη βία θα πρέπει να δίνεται με το κράτος δικαίου και με τον πολιτισμό μιας προσφυγικής πόλης, όπως η Θεσσαλονίκη.

Το περιστατικό σημειώθηκε στη 1:30. Περίπου 15 άτομα, τα οποία φορούσαν κράνη, επιτέθηκαν σε νεαρούς μετανάστες με λοστούς και πυρσούς. Ένας από τους επιτιθέμενους κρατούσε μαχαίρι. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο thestival.gr ότι οι δράστες της επίθεσης φώναζαν «να φύγετε από εδώ, να πάτε στη χώρας σας» και χτυπούσαν όποιον έβρισκαν μπροστά τους.

Ένας 28χρονος Αλγερινός δέχτηκε χτύπημα με μαχαίρι στο πόδι. Ένας 33χρονος Έλληνας που βρισκόταν στην πλατεία δέχτηκε πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι και το σώμα. Ένα ακόμη άτομο τραυματίστηκε καθώς πήδηξε στο εσωτερικό του αρχαιολογικού χώρου για να γλιτώσει από τη μανία των κρανοφόρων.

Οι νεαροί μετανάστες καθώς και αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο thestival.gr ότι οι δράστες της επίθεσης είχαν ρατσιστικά κίνητρα.

Είχε προηγηθεί κλοπή κινητού τηλεφώνου

Άλλη μαρτυρία παριστάμενου συνδέει το περιστατικό της επίθεσης με κλοπή κινητού τηλεφώνου που σημειώθηκε νωρίτερα. «Οι δράστες επιτέθηκαν στους μετανάστες γιατί ένας από αυτούς είχε κλέψει λίγο πριν ένα κινητό τηλέφωνο» δήλωσε στο thestival.gr νεαρός φοιτητής που βρισκόταν στην πλατεία την ώρα του συμβάντος.

Ο 28χρονος Αλγερινός και ο 33χρονος Έλληνας μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Προανάκριση για το περιστατικό διενεργούν αστυνομικοί το ΑΤ Λευκού Πύργου, ενώ δεν αποκλείεται η υπόθεση να περάσει στα χέρια του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας.

Σχετικά Νέα