Ρίχνουν τους τόνους της γαλλο-ιταλικής αντιπαράθεσης Μακρόν και Ματαρέλα

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός ομόλογός του Σέρτζιο Ματαρέλα «επαναβεβαίωσαν τη σημασία για κάθε μία από τις χώρες της γαλλο-ιταλικής σχέσης», ανακοίνωσε χθες Τρίτη βράδυ η γαλλική προεδρία, σε μια περίοδο που οι σχέσεις Παρισιού- Ρώμης είναι τεταμένες.

Οι δύο ηγέτες στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν «υπενθύμισαν ότι η Γαλλία και η Ιταλία, οι οποίες μαζί δόμησαν την Ευρώπη, έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να εργαστούν από κοινού για την άμυνα και την προώθηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η συνομιλία μεταξύ Μακρόν και Ματαρέλα πραγματοποιήθηκε μετά την ανάκληση την Πέμπτη του Γάλλου πρεσβευτή στη Ρώμη έπειτα από μια σειρά δηλώσεων Ιταλών αξιωματούχων εναντίον του Γάλλου προέδρου και της κυβέρνησής του που θεωρήθηκαν «προσβλητικές».

Η συνάντηση στη Γαλλία του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο, επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων, με στελέχη των «Κίτρινων γιλέκων» αποτέλεσε για το Παρίσι τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Ο επικεφαλής της Λέγκας και υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι δήλωσε τη Δευτέρα διατεθειμένος να προσπαθήσει να χτίσει «εκ νέου καλές σχέσεις» με τη Γαλλία.

Η χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία των δύο προέδρων είναι ένα ακόμη βήμα προς την άμβλυνση της έντασης μεταξύ Παρισιού και Ρώμης. Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, «επαναβεβαίωσαν τη σημασία για κάθε μία από τις χώρες της γαλλο-ιταλικής σχέσης, η οποία τροφοδοτείται από ιδιαίτερους ιστορικούς, οικονομικούς, πολιτιστικούς και ανθρώπινους δεσμούς».

Σχετικά Νέα