Ρέγκλινγκ: Αναγνωρίζουμε τη σκληρή δουλειά των Ελλήνων

Το πράσινο φως του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στην εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ αναγνωρίζει «τη σκληρή δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την ολοκλήρωση ενός εκτεταμένου συνόλου μεταρρυθμίσεων». Αυτό επεσήμανε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όπως είπε o κ. Ρέγκλινγκ, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα των ιδιωτικοποίησεων, της είσπραξης δημόσιων εσόδων, της φορολογικής πολιτικής και της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τόνισε δε ότι η τέταρτη και τελική αξιολόγηση του προγράμματος προχωράει, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να βγει με επιτυχία από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια, όπως προειδοποίησε, είναι να παραμείνουν οι ελληνικές αρχές στον δρόμο της υλοποίησης των συμφωνηθέντων.

Την απόφαση του ESM είχαν χαιρετίσει νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο , ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί. Και οι τρείς τόνισαν ότι πρόκειται για σημαντικό βήμα στο δρόμο προς έξοδο από το πρόγραμμα και για μία ένδειξη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Από τα 5,7 δισ. ευρώ τα 3,3 δισ. ευρώ αφορούν εξυπηρέτηση δανειακών αναγκών της χώρας, 500 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και 1,9 δισ. ευρώ για την δημιουργία μαξιλαριού, που θα συμβάλλει σε βιώσιμη έξοδο από το πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι η συνολική δόση είναι 6,7 δισ. ευρώ. Για να εκταμιευθεί το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ απαιτείται πρόοδος στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μετά και την σημερινή εκταμίευση, η χρηματοδότηση από το τρίτο πρόγραμμα θα φτάσει σε 45,9 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό που είχε αποφασιστεί ήταν 86 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα έχει λάβει στο πλαίσιο των μνημομίων από το EFSF και τον ESM συνολικά 187,77 δισ. ευρώ.

Σχετικά Νέα