Π. Σκουρλέτης: Η επαφή με τον κόσμο μας δείχνει πως η εκλογική μάχη θα έρθει σε αντίθεση με τις δημοσκοπήσεις

«Αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία και με θετικές σκέψεις και εκτιμήσεις τις επόμενες ευρωεκλογές, όπου στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να βγει πρώτο κόμμα», δήλωσε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7.

Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι «υπάρχουν και μια σειρά μηνύματα στο επίπεδο των καθημερινών προσλαμβανουσών από την επαφή μας με τον κόσμο, που μας πείθουν ότι η επόμενη εκλογική μάχη θα δοθεί επί ίσοις όροις με τη ΝΔ παρά τα όσα λένε κάποιες δημοσκοπήσεις».

«Το κάλεσμα που απηύθυνε και ο πρωθυπουργός προς αριστερές ανένταχτες δυνάμεις, προοδευτικές δυνάμεις, οικολογικές δυνάμεις, για τη διαμόρφωση αυτού που ονομάζεται αριστερός-προοδευτικός πόλος θα αποτυπωθεί και στη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου και νομίζω ότι αυτό είναι που πρέπει να γίνει, αλλιώς θα ήταν μια ρητορική χωρίς αντίκρισμα», σημείωσε και πρόσθεσε: «κάποια από τα ονόματα που έχουν προεξοφληθεί έχουν διατελέσει κατά καιρούς υπουργοί. Ενδεχομένως να υπάρχουν και κυβερνητικά στελέχη».

«Η πρόσκληση προφανώς απευθύνεται στις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται, έστω, ως δυνάμεις της Κεντροαριστεράς κι όχι μόνο σε αυτές. Η απεύθυνση έχει μια αμφίπλευρη οπτική, δεν έχει μονοδιάστατη αναφορά. Από εκεί και πέρα το πιο ουσιαστικό απ’ όλα αφορά το ποια θα είναι η βάση της συνάντησης, της σύγκλισης και της συνεργασίας αυτών των δυνάμεων. Κι αυτό κατά τη γνώμη μας πρέπει να είναι μια προγραμματική πρόταση για την Ελλάδα και την Ευρώπη με κάποια χαρακτηριστικά. Ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά είναι να έχει ένα σαφές μέτωπο στον νεοφιλελευθερισμό και τις πολιτικές του. Απέναντι σε αυτό δεν έχουν τοποθετηθεί με σαφήνεια, μάλλον το αντίθετο θα έλεγα, ούτε το ΠΟΤΑΜΙ ούτε το ΚΙΝΑΛ. Πολύ περισσότερο που σε αυτή την ανοιχτή πρόσκληση απαντούν -και αυτό αφορά κυρίως την κ. Γεννηματά – με κραυγές πολεμικής και με μια στείρα αντισυριζαϊκή διάθεση. Εντελώς διαφορετικοί τόνοι υιοθετούνται όταν απευθύνονται στη ΝΔ, όπου εκεί δεν βλέπω να υπάρχει το ίδιο μένος και η ίδια αντιπαλότητα που εμφανίζεται απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε επίσης ο κ. Σκουρλέτης.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως «τουλάχιστον ένα μεγάλο κομμάτι της σημερινής ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας αντιλαμβάνεται την ανάγκη να αλλάξει επιλογές, να οριοθετηθεί απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό, δεν ξέρω αν ακούσατε προχθές και την παρέμβαση του κ. Μπούλμαν, ήταν πολύ σαφής ως προς αυτό. Δεν βλέπω αντίστοιχες δημόσιες τοποθετήσεις εκ μέρους της κ. Γεννηματά, αντίθετα, βλέπουμε ότι υιοθετεί αυτή τη στρατηγική των ίσων αποστάσεων απέναντι στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα να προτάσσει και την ανάγκη της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα ποιος αποκλείει ποιον;»

Ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, ενώ για τις αυτοδιοικητικές είπε: «Όπως ξέρετε δεν κατεβαίνουν κόμματα και τα πράγματα δεν βρίσκονται σε ευθεία αντιστοίχηση με την κεντρική πολιτική σκηνή. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν μια δική τους λογική, προφανώς υπάρχουν κι εκεί διλήμματα, διαφορετικές απόψεις και αντιλήψεις, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι στο επίπεδο της Αυτοδιοίκησης κονταροχτυπιούνται κομματικά ψηφοδέλτια».

Τόνισε, επίσης, πως «τα επίδικα αυτών των ευρωεκλογών είναι πολύ σημαντικά και περίπου ταυτίζονται με τα εθνικά επίδικα».

Σχετικά Νέα