Π. Σκουρλέτης: Έργα ύψους 2 δισ. μπορούν να χρηματοδοτηθούν στην αυτοδιοίκηση σε βάθος πενταετίας

Στη δυνατότητα χρηματοδότησης έργων ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ στην αυτοδιοίκηση σε βάθος πενταετίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας. Ήδη, όπως είπε, το 2018 μπήκε με πολύ καλούς όρους καθώς άρχισαν να υλοποιούνται τα χρηματοδοτικά έργα “Φιλόδημος Ι” και “Φιλόδημος ΙΙ”, συνολικού ύψους 740 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός, “740 εκατ. είναι μόνο για το 2018. Αυτό είχε να το δει η αυτοδιοίκηση από την εποχή του προγράμματος Θησέας”.

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι το 2017 αποτυπώθηκε στον προϋπολογισμό του 2018 αύξηση των πόρων για την αυτοδιοίκηση κατά 5%, ενώ υπήρξαν έκτακτες χρηματοδοτήσεις για την ενίσχυση των νησιωτικών και των μικρών ορεινών δήμων. Παράλληλα δόθηκαν 32 εκατομμύρια ευρώ ως έκτακτη ενίσχυση για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πλημμύρες.

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό των δήμων έκανε λόγο για υποστελέχωση, που είναι πιο έντονη στους τομείς που μπορούν να παίξουν έναν καθοριστικό ρόλο στην αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων. Σημείωσε, δε, ότι γίνονται προσπάθειες από την κυβέρνηση στον τομέα των προσλήψεων και γνωστοποίησε ότι οδεύουν στο ΑΣΕΠ οι διαδικασίες για τις 118 προσλήψεις προσωπικού για μικρούς ορεινούς δήμους. Τόνισε, ακόμη, ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο υποστήριξης για την εκπόνηση συγκεκριμένων μελετών μέσα από την αξιοποίηση άλλων εργαλείων, όπως η ΜΟΔ, η ΕΕΤΤΑ και τα εργαλεία του υπουργείου Υποδομών.

“Δεν μπορεί να ακούμε από αυτούς που βαυκαλίζονται ότι θα είναι οι αυριανοί πρωθυπουργοί, η κυβέρνηση, να λένε ότι θέλουν να επανέλθει η αναλογία προσλήψεων και αποχωρήσεων στον δημόσιο τομέα και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα στο ένα προς πέντε” είπε ο κ. Σκουρλέτης για τη Νέα Δημοκρατία.

“Υπόσχεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι υποστελέχωση στο διηνεκές. Ο κ. Μητσοτάκης, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, λέει: εγώ θα μειώσω όσους αυτή τη στιγμή, ανθρώπους με συμβάσεις, βρίσκονται στο δημόσιο τομέα και στους δήμους -όχι για να λύσει το εργασιακό τους ζήτημα, όπως εμείς θέλουμε και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να απαντήσουμε- και ταυτόχρονα (λέει) θα επιδεινώσω και τη σχέση προσλήψεων και απολύσεων. Τα συμπεράσματα είναι δικά σας” πρόσθεσε.

Σε θεσμικό επίπεδο, ο υπουργός αναφέρθηκε στην απλή αναλογική λέγοντας: “Πρέπει να στοχεύουμε σε ευρύτερες συναινέσεις σε τοπικό επίπεδο που θα αντανακλώνται και στις πλειοψηφίες μέσα στα τοπικά και περιφερειακά συμβούλια”.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι γίνεται ένας διάλογος με θεσμικούς φορείς της αυτοδιοίκησης ώστε να βρεθεί ένας νέος αλγόριθμος για την πιο δίκαιη κατανομή των ΚΑΠ και προανήγγειλε αφενός τη συγκρότηση ενός διαρκούς μεταρρυθμιστικού οργάνου ελέγχου των αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης, αφετέρου τη συγκρότηση του ελεγκτή νομιμότητας που θα αντιμετωπίσει, όπως είπε, το ζήτημα των σχέσεων της αποκεντρωμένης διοίκησης με την αυτοδιοίκηση.

Εξάλλου, ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε -μεταξύ άλλων- ότι πρέπει να δημιουργηθούν εκ νέου αναπτυξιακά εργαλεία στην υπηρεσία των δήμων, ενώ πρέπει επίσης να εξεταστεί η δυνατότητα συγκρότησης επιχειρήσεων ειδικού σκοπού στους δήμους ιδιαίτερα στον τομέα της κοινής ωφέλειας.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά Νέα