Δημοσιεύθηκε στις: Τε, Ιούν 8th, 2016

Π. Ρήγας: Χρειάζονται βαθιές αλλαγές στο δημόσιο βίο

RIGAS2_575_355Η κυβέρνηση πιστεύει ότι «πρέπει να ανοίξει η συζήτηση χωρίς να θέλουμε να εκβιάσουμε κανέναν», δήλωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ αναφερόμενος στην αλλαγή του συντάγματος και τον εκλογικό νόμο.

Σημεία συνέντευξης του Γραμματέα της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: 

Για τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο. 
Πρέπει να ανοίξει η συζήτηση χωρίς να θέλουμε να εκβιάσουμε κανέναν. Πολλές φορές ο εκλογικός νόμος ερχόταν χωρίς καν να έχει συζητηθεί, χωρίς να έχουν ενημερωθεί τα κόμματα. Εμείς το έχουμε τονίσει και στον προγραμματικό μας λόγο ότι χρειάζονται βαθιές αλλαγές στο δημόσιο βίο. Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο κράτος, ενίσχυση του ρόλου των πολιτών, άμεση δημοκρατία. Είναι θέματα τα οποία πρέπει να συζητηθούν μέσα από τη συνταγματική αναθεώρηση. Και έχουμε όλο το χρόνο ν’ ανοίξει η συζήτηση και να γίνει με έναν τρόπο ώστε η κοινωνία να έχει συμμετοχή σ’ αυτές τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ελληνική δημοκρατία. Δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση και οι πολιτικές λιτότητας που έχουν πλήξει τις χώρες αλλά υπάρχει και έλλειμμα δημοκρατίας και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Εμείς και με το δημοψήφισμα δείξαμε δείγμα άλλης σκέψης που πρέπει να έχει η πολιτική ηγεσία της χώρας.
Για το αν θα επιτευχθεί συναινετικό κλίμα για τις αλλαγές. 
Η στάση της Ν.Δ. δικαιολογεί την εκφορά του λόγου της. Προσπαθεί και θέλει με τις προφητείες που έχει κάνει μέχρι σήμερα να υπάρξει «αριστερή παρένθεση»  χωρίς να υπολογίζει το κόστος και για την δημοκρατία και για την ελληνική κοινωνία. Η Αριστερά και το ΚΚΕ πρέπει να σκεφτούν πως και με ποια δυνατότητα θα στηρίξουν αλλαγές που οφείλουν να γίνουν στη χώρα για να μην επανέλθει όλο αυτό το σύστημα. Εμείς απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό άρα οι συναινέσεις θα πρέπει να υπάρξουν μέσα στην κοινωνία. Οι πολίτες όπως ανταποκρίθηκαν τότε στο δημοψήφισμα μπορούν και σήμερα ν’ ανταποκριθούν σε πρωτοβουλίες οι οποίες βαθαίνουν την δημοκρατία στη χώρα.
Για την αξιολόγηση 
Η αξιολόγηση έχει κλείσει και στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει και η καταβολή των δόσεων.
Για το ενδεχόμενο πίεσης των δανειστών το Φθινόπωρο για τα εργασιακά 
Θα υπάρξει και εκεί πίεση όπως έχει υπάρξει και μέχρι σήμερα. Βρισκόμαστε σ’ ένα πεδίο που δίνονται μεγάλες μάχες. Τα εργασιακά είναι ένα θέμα το οποίο θα προσπαθήσουν να το αντιμετωπίσουν με σκληρό τρόπο αλλά υπάρχει σε μας συγκεκριμένη ατζέντα. Είναι καθαρό από την πλευρά μας ότι δεν μπορούν να υπάρχουν ομαδικές απολύσεις, πρέπει να υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας . Σας θυμίζω ότι η ΝΔ κατάργησε όλο το προστατευτικό πλαίσιο της εργασιακής νομοθεσίας, γενίκευσε την απορρύθμιση, βγήκαμε έξω από το ευρωπαϊκό μοντέλο άρα δεν μπορεί να μας εγκαλεί για το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων.
Για τις συμμαχίες που αναφέρθηκαν στις συνεντεύξεις τους οι κ. Α. Τσίπρας και Γ. Δραγασάκης 
Σε κοινωνικό επίπεδο θέλουμε να έχουμε την αντιστοίχιση με όλο τον κόσμο ο οποίος μας βοήθησε,  μας ψήφισε και μας στήριξε όλο το προηγούμενο διάστημα. Πρέπει να υπάρξει αυτή η αντιστοίχιση και στο επίπεδο των θεσμών πχ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα επιμελητήρια. Σε επίπεδο πολιτικών κομμάτων για να υπάρξουν συμμαχίες πρέπει να υλοποιηθούν  βάση προγράμματος. Σήμερα δεν υπάρχει κανένα τέτοιο περιθώριο. Ουδείς σήμερα αρθρώνει λόγο ο οποίος να είναι κοντά στον προγραμματικό μας λόγο.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo