Π. Παυλόπουλος: Σύγκληση συνόδου κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό

Η σύγκληση συνόδου κορυφής της ΕΕ, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να δοθούν λύσεις στο μεταναστευτικό θεωρεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, αναφέρουν, πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνη της το θέμα της μετανάστευσης, ούτε και μεγαλύτερες χώρες υποδοχής μεταναστών, όπως η Ιταλία και χρειάζεται μία από κοινού αποφασιστική αντιμετώπιση, της Ευρώπης σε συνεργασία με τον ΟΗΕ.

Την άποψη του Προέδρου της Δημοκρατίας συμμερίζονται και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες με προεξάρχουσα τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ,  η οποία εκτίμησε ότι «το ζήτημα των προσφύγων ίσως εξελιχθεί ως το επόμενο σημαντικό ευρωπαϊκό εγχείρημα, στο οποίο θα κληθούμε να δείξουμε εάν είμαστε, όντως, ικανοί να δράσουμε από κοινού».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεχόμενος πριν από λίγες μέρες τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, είχε επισημάνει ότι «χρειάζεται εξωτερική πολιτική και από την πλευρά της Ευρώπης και από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας και ιδίως από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών». «Δεν ταιριάζει στην Ευρώπη σήμερα, μπροστά σε αυτό το διπλό φαινόμενο της ασφάλειας και του ανθρωπισμού, η πολιτική του Ποντίου Πιλάτου και της στρουθοκαμήλου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί  παράδοξο ότι η Ευρώπη και τα Ηνωμένα Έθνη, δεν έχουν ήδη πάρει τις αποφάσεις τους σχετικά με το τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή και ιδίως στη Συρία. «Είναι ζήτημα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Και όποιος δεν το καταλαβαίνει, τόσο το χειρότερο. Υπάρχει το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο από το 2008, που καθορίζει συγκεκριμένες πολιτικές που πρέπει να γίνουν σεβαστές. Και είναι απολύτως δεσμευτικό το κείμενο αυτό» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: «Από αυτό το κείμενο και ιδίως από τους πέντε άξονες, οι τρεις αφορούν το ζήτημα που μας απασχολεί. Σ΄ αυτό δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα. Καμία σοβαρή πολιτική της Ευρώπης πάνω στους τρεις άξονες που σχετίζονται με τη φύλαξη των συνόρων -που δεν είναι μόνον ελληνικά, είναι και ευρωπαϊκά- με το ζήτημα της επαναπροώθησης και με το ζήτημα της διαχείρισης του ασύλου. Δεν έχει γίνει τίποτα οργανωμένο. Και αυτό δεν βαρύνει μόνο την Ευρώπη. Δυστυχώς δεν έχει γίνει και από τα Ηνωμένα Έθνη που έχουν την Ύπατη Αρμοστεία, η οποία θα όφειλε και εκείνη να έχει κινητοποιηθεί, γιατί διαχειρίζεται το θέμα του ασύλου που έχει πολύ μεγάλη σημασία για τα Ηνωμένα Έθνη».

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα