«Πυρά» ΥΠΕΞ κατά Ισπανού πρέσβη

Βολές κατά του Ισπανού πρέσβη στην Ελλάδα, Ενρίκε Βιγκέρα, μετά τις αιχμές του κατά της ελληνικής κυβέρνησης για έλλειψη στήριξης προς τη Μαδρίτη σχετικά με την κρίση στην Καταλωνία, εξαπέλυσε το υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του.

Σημειώνεται ότι, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ο κ. Βιγκέρα, είχε υποστηρίξει ότι, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η Αθήνα δεν καταδίκασε την προσπάθεια απόσχισης της Καταλωνίας από την Ισπανία, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι υπήρξε και διαφορετική στάση μεταξύ της κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι με επίσημη τοποθέτησή του, το υπουργείο την Κυριακή εξέφρασε τη στήριξή του προς την ισπανική κυβέρνηση στο ζήτημα της Καταλωνίας, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας, απορρίπτοντας μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν την ενότητα της χώρας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Με έκπληξη καταγράψαμε τα σχόλια του Πρέσβεως της φίλης και συμμάχου Ισπανίας στον κυριακάτικο Τύπο, όπου επικρίνει δημόσια την Ελληνική Κυβέρνηση.

Με τα εν λόγω σχόλια προσβάλλει το Σύνταγμα της Ελλάδας, ισχυριζόμενος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εκφράζει την Κυβέρνηση. Επιπλέον, υπαινισσόμενος ότι υφίσταται διαφωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, εκφεύγει προκλητικά των διπλωματικά ανεκτών ορίων. Η από πλευράς του δημόσια υιοθέτηση των λανθασμένων επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης συνιστά απαράδεκτη ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική της χώρας, ενώ συμπεριφέρεται ως να βρίσκεται σε συντονισμό με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Ισπανός Πρέσβης απαξιώνει με τα σχόλιά του την Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία επέβαλε ποινή 6μηνης φυλάκισης στα μέλη του Ρουβίκωνα που εισέβαλαν στην Ισπανική Πρεσβεία. Ενώ αντίθετα, η εισβολή ακτιβιστών στην Πρεσβεία του το 2011, που έμεινε ατιμώρητη, δεν προκάλεσε δημόσια παρέμβαση από πλευράς Ισπανικής Πρεσβείας.

Καλούμε τον Ισπανό Πρέσβη να μην συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν συνάδει με τους κανόνες της διπλωματίας. Αναμένουμε δε, ότι θα προβεί άμεσα στην ανασκευή των ατυχών δηλώσεών του και θα παράσχει τις απαραίτητες εξηγήσεις προς την Ελληνική Κυβέρνηση».

Σχετικά Νέα