Πυρά κατά του Μαξίμου εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά

Πυρά κατά του Μαξίμου εξαπέλυσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά το οποίο κατηγόρησε για θεσμικό ατόπημα.

Η «έκρηξη» Γεννηματά ήρθε μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου το οποίο εγκαλεί το ΚΙΝΑΛ για την κίνηση βουλευτών του να κάνουν αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για ευθύνες υπουργών της κυβέρνησης Καραμανλή για το σύστημα C4I.

Κατά το Μαξίμου η κίνηση αυτή του ΚΙΝΑΛ «αποτελεί πρωτοφανές ηθικό, πολιτικό και θεσμικό ατόπημα» μιλώντας για «επιθέσεις κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open και στην Ελλη Στάη δήλωσε: «Με μεγάλη έκπληξη και θλίψη ενημερώθηκα ότι το Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση που φαίνεται ότι με θρασύτητα προσπαθεί να εμπλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις δικές του πολιτικές σκοπιμότητες. Το θεσμικό ατόπημα το έχει διαπράξει η κυβέρνηση» είπε με έμφαση και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε κανένα παραθεσμικό σύστημα που πλήττει ευθέως τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία».

Η Φώφη Γεννηματά μίλησε ακόμη για «συστήματα που παρεμβαίνουν στη δικαιοσύνη» και πως το ΚΙΝΑΛ έχει καταθέσει σειρά επερωτήσεων «για το κύκλωμα αυτό».

«Είναι φανερό ότι υπάρχουν συμμαχίες που βοηθούν την κυβέρνηση σε αυτό το έργο και το σχέδιο της να εξοντώσει πολιτικούς αντιπάλους». Οπως είπε μάλιστα «υπάρχει σχέδιο διαχείρισης επερχόμενης ήττας από την κυβέρνηση καθώς βλέπουν ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση και σχέδιο αντιπερισπασμού, γιατί ο λαός βλέπει ότι δεν έχει βελτιωθεί η ζωή του παρά τις υποσχέσεις κ μεγάλα λόγια».

Κατά την Φώφη Γεννηματά «ο τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό είναι το σχέδιο αυτό που υλοποιείται με ευθύνη του Μαξίμου».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, επεσήμανε πως «ο πολίτης πρέπει να αισθάνεται σιγουριά ότι υπάρχει κράτος δικαίου και ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη και ότι θα πληρώσει όποιος έχει βάλει το δάχτυλο στο μέλι» και εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στην Δικαιοσύνη η οποία «πρέπει να κάνει το έργο της ανεπηρέαστη. Η δικαιοσύνη οφείλει να είναι τυφλή, όχι μονόφθαλμη» είπε χαρακτηριστικά.

Η Φώφη Γεννηματά, ερωτηθείσα για τις πληροφορίες περί νέου μάρτυρα στην υπόθεση C4I ο οποίος φέρεται να προσήλθε οικειοθελώς και να κατονόμασε πρώην μέλος του ΚΥΣΕΑ ως παραλήπτη μίζας, απάντησε: Καλώς να έρθει το θέμα -αν αφορά πολιτικά πρόσωπα- στη Βουλή για να αποφανθεί για τα επόμενα βήματα».

Ωστόσο επεσήμανε ότι για την ίδια υπόθεση, για την ανάθεση και παραλαβή του C4I, «με βάση μαρτυρίες ανοίγονται λογαριασμοί και έρχονται υποθέσεις στη Βουλή και καλώς να ορίσουν και να ελεγχθούν, ενώ στην άλλη περίπτωση έχουμε εισαγγελέα σε βούλευμα εφετών που περιγράφει ευθύνες πολιτικών προσώπων και κάποιοι επιλέγουν να πάει στο αρχείο». Υπενθύμισε δε ότι η εξεταστική της Βουλής το 2011 είχε αποφανθεί ότι χρήζει περαιτέρω διερεύνησης από την δικαιοσύνη η υπόθεση.

«Ποιος λοιπόν ανέλαβε ευθύνη αυτό το βούλευμα να μην έρθει στη Βουλή; Ποιος δεν έκανε τη δουλειά του; Κάποιος πήρε αυτή την απόφαση. Ποιος; Κάνω σαφέστατες ερωτήσεις και περιμένω καθαρές απαντήσεις» τόνισε η Φώφη Γεννηματά.

Για να προσθέσει: «Αντί για τις απαντήσεις αυτές, με έκπληξη βλέπω την προσπάθεια Μαξίμου να εμπλέξει σε αυτή την ιστορία τον θεσμό του προέδρου της Δημοκρατίας».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής απαντώντας μάλιστα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημ. Τζανακόπουλο ο οποίος αμφισβήτησε την ύπαρξη αυτού του βουλεύματος, τόνισε: «Δεν έχουμε παρά να του στείλουμε το βούλευμα. Τα ψέματα δίνουν και παίρνουν στην κυβέρνηση, δεν μας εκπλήσσει. Το θράσος τους μας εκπλήσσει. Θα του το στείλουμε για να μην έχει καμία απορία».

«Υπάρχει θέμα δημοκρατίας στον τόπο με παραθεσμικά συστήματα»

Ερωτηθείσα για το ποιος είναι ο περίφημος «Ρασπούτιν» τον οποίο ανέφεραν κύκλοι της πρώην εισαγγελέως διαφθοράς Ελένη Ράικου, η Φώφη Γεννηματά απάντησε: «Δεν θα σας πω ποιος είναι. Θα σας πω ότι έχω πει δημόσια πολλές φορές ότι το γεγονός ότι στην κυβέρνηση Τσίπρα συμμετέχουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή και αποδεικνύει τη σχέση τους. Ο ίδιος ή στελέχη της κυβέρνησης έχουν μιλήσει με τα καλύτερα λόγια και λένε ότι δεν πρέπει να μιλάμε για ευθύνες κυβέρνησης Καραμανλή που μας οδήγησε στο χείλος γκρεμού» είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και έκανε λόγο για «μεγάλη προσπάθεια να καλύψουν τις ευθύνες της κυβέρνησης αυτής να τα ρίξουν όλα στις πλάτες του ΠΑΣΟΚ».

«Δεν είναι η δουλειά μου να πω ποιος είναι ο Ρασπούτιν αλλά να ελέγχω την κυβέρνηση, αν εφαρμόζεται το σύνταγμα και οι νόμοι, αν υπάρχουν παραθεσμικά συστήματα που πλήττουν τη δημοκρατία να τα χτυπώ για αυτό έχουμε πάρει όλες αυτές τις πρωτοβουλίες για να αναδείξουμε ότι υπάρχει θέμα δημοκρατίας στον τόπο» τόνισε με έμφαση η Φ. Γεννηματά.

Σε ερώτηση εάν στα στελέχη περιλαμβάνει και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τόνισε: «Σε καμία περίπτωση δεν εμπλέκουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους θεσμούς τους σεβόμαστε πρέπει να μείνουν έξω από κομματικά παιχνίδια».

«Ο Τσίπρας με την Εκκλησία έκανε μια τρύπα στο νερό»

Για το θέμα της συμφωνίας Κράτους-Εκκλησίας, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής επεσήμανε ότι: «Με αυτό που ανακοινώθηκε διαφωνήσαμε από την πρώτη στιγμή και ήμασταν οι πρώτοι που αναδείξαμε ότι βάζουν σε μεγάλη ανασφάλεια τους απλούς κληρικούς χωρίς να προχωράνε ούτε βήμα στους διακριτούς ρόλους εκκλησίας και κράτους» για να προσθέσει: «Ιδεολογικά αυτό που έκανε Τσίπρας ήταν να συνεταιριστεί με την εκκλησία, ένας σφικτός εναγκαλισμός ήταν το αποτέλεσμα. Δεν θέλω τη χειραφέτηση της διοικούσας εκκλησίας με χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου, αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στη δημιουργία θεοκρατικού κόμματος».

Η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι το όνομα «της προόδου και της Αριστεράς δημιουργεί θεσμική κρίση, αναστάτωσε τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας, τους απλούς ιερείς, δίχασε ιεράρχες, δημιούργησε πρόβλημα με το Φανάρι -που ήταν έξω από τη συζήτηση – και τελικά κατάφερε το θέμα της εκκλησίας να το βάλει στο δίπολο που προσπαθεί να χτίσει για μικροκομματικά οφέλη με τη ΝΔ».

«Εκανε μια τρύπα στο νερό που φαίνεται να πηγαίνει στο ψυγείο. Ανοίγει τα μεγάλα θέματα, τα αφήνει ορθάνοιχτα και ανοίγει κερκόπορτες για ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα» συμπλήρωσε.

Για Μπουτάρη

Ερωτηθείσα τέλος για την απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη να μην είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε πως αν πράγματι ισχύει « θα πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά τι θα πράξουμε καθώς ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι σημαντικός δήμος».

Τέλος υπενθύμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να στηρίξει τις υποψηφιότητες που είχαμε στηρίξει στις προηγούμενες εκλογές, γιατί πολύ απλά φοβούνται να κατεβάσουν δικά τους στελέχη».

 

Σχετικά Νέα