Πτώση 4% για την τουρκική λίρα

Νέες πιέσεις δέχεται η τουρκική λίρα σήμερα Πέμπτη εν μέσω του sell – off που παρατηρείται στις αναδυόμενες αγορές και των αναφορών περί παραίτησης του υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.

Η συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου – τουρκικής λίρας διαμορφώνεται στις 6,728 λίρες καταγράφοντας πτώση που αγγίζει το 4%. Το τουρκικό νόμισμα, σύμφωνα με το CNBC, έχει χάσει από την αρχή του έτους σχεδόν το 40% της αξίας του.

Όπως ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters τρεις πηγές που έχουν γνώση του θέματο, ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Ερκάν Κιλιμτζί πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση αυτή.

Η Τράπεζα Ανάπτυξης (Development Bank) της Τουρκίας δημοσιοποίησε ένα έγγραφο σύμφωνα με το οποίο ο Κιλιμτζί πρόκειται να ενταχθεί στο δυναμικό της, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της.

Η Κεντρική Τράπεζα δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη να σχολιάσει το θέμα, καθώς η σημερινή ημέρα είναι δημόσια αργία στην Τουρκία.

“Ο Κιλιμτζί δεν διαφωνούσε με τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας σε κανένα ζήτημα, συμπεριλαμβανομένων και των επιτοκίων. Η εμπειρία του θα χρησιμοποιηθεί σε μια άλλη δημόσια θέση, αυτό είναι όλο” σχολίασε πηγή που μίλησε στο Reuters.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Κεντρική Τράπεζα δέχεται πιέσεις από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην αυξήσει τα επιτόκια, παρά τον υψηλό πληθωρισμό και την υποτίμηση της λίρας απέναντι στο δολάριο.

Σχετικά Νέα